Tlačani in knezi: Beli noski
pet, 17.02.2017, 15:00
Tlačani in knezi: Beli noski
Strankam, ki v določenem mandatu niso na oblasti, se kopičijo zaloge povzpetniških mladih kadrov.
»Mladi ste največja dodana vrednost slovenskega kmetijstva,« je včeraj mladim kmetom na ljubljanski biotehniški fakulteti rekel kmetijski minister. Tlačani, večno nepopravljivi ciniki, smo rekli, da seveda da danes Slovenija iz mladine dela gnoj.

Optimizma mladih, zazrtih v svet, je še dovolj; kakor vsaka generacija so tudi danes mladi takšni, kakršni morajo biti: polni pričakovanj in željni življenja, ki je pred njimi.

Ta konec tedna bo v Celju vseslovenska delavnica za srednješolce, na kateri jim bodo izkušeni podjetniki pomagali z nasveti, kako do konca razviti podjetniške ideje. Tega smo veseli. Drugega manj. Kaj nas skrbi?

Tisti izmed mladih, ki bodo tam okoli dvajsetega leta spoznali, da si pri nas lahko tudi nesposoben in len, pa ti v življenju ne bo hudega, če boš ob pravem času član pravega strankarskega podmladka in kasneje poslušen član politične stranke, ki se bo prerinila na oblast, ne bodo pomišljali. Šli bodo po tej poti in bodo brez pomislekov onemogočali večino svojih že skoraj odraslih vrstnikov, ki so odprtih glav, ki so jim starši privzgojili delavnost, poštenje in solidarnost do bližnjega v stiski.

Kakšna pa naj bo ta knežja družba, če ne tlačanska? Kakšni so vzori, ki jih nedolžni mladini prek družabnih omrežij serviramo mediji, ko prikazujemo in posredujemo delovanje naših politikov? Zmerjanje, laži in zlobne čenče ...

Nekaj primerov. Potem ko v četrt stoletja politiki niso zmogli izvesti reforme zdravstva, so naskočili ministrico za zdravje takoj, ko jo je predstavila. Še njen ministrski predhodnik ji očita, da slabo dela tisto, česar ni naredil sam. Ko so se minimalne pokojnine zvišale za drobiž, so politiki vlado začeli zmerjati, da bi morala biti povišica izdatnejša, politiki, ki so prej na oblasti mirno gledali ropanje države, pa zdaj vijejo roke, da bo prizadet domači kapital.

Pa ko so nam vrnili prosti drugi januar, smo slišali, da bodo dobički manjši. In ko so spet uvedli vajeništvo, so obrtniki rekli, da ne gre, da bi vajenci imeli kakšne pravice.

Ampak to je slovenska folklora - način kadrovanja v enopartijskem sistemu se je razrasel v večstrankarskega. Strankam, ki v določenem mandatu niso na oblasti, se kopičijo zaloge mladih povzpetniških kadrov. Njihov podmladek brezdelno poseda na strankarskem gnoju in čaka na funkcije. Ko so od čakanja že čisto obupani, gredo v hotelsko sobo in potegnejo par črtic.

Ne smejmo se. Niso rdeči noski, ki po bolnišnicah razveseljujejo bolne otroke. Beli noski so, ki bodo že jutri iz Slovenije lahko odganjali našo lepo, podjetno in pošteno mladino. Bolje biti tujec na tujem kakor na domačem gnoju z belim nosom.

Strankam, ki v določenem mandatu niso na oblasti, se kopičijo zaloge povzpetniških mladih kadrov.

Tlačani in knezi: Beli noski

Celjski grafit. Foto: Brane Piano

Prijavi sovražni govor