Tlačani in knezi: Boj se vode!

Priložnost Celja za razmah je pivski turizem po vzoru Ljubljane in Žalca.
Objavljeno
07. september 2017 20.40
Brane Piano
Brane Piano
Tlačani smo pred letom, dvema in morda več zavistno pogledovali proti Ljubljani, ko je na letališču Jožeta Pučnika (razen, kadar je bil zaradi megle Pučnik zaprt) pristajalo vse več in več čarterskih letal z Angleži, ki so se dali prepeljati v našo prestolnico, se razkropili po točilnicah in pivskih vrtovih ter se nacejali do onemoglosti.

Odkar, sicer smo ji zaradi njihove nezainteresiranosti za žogo za to hvaležni, slovenska nogometna reprezentanca tekem več ne igra na štadionu pod celjskim Golovcem, k nam takšnih pivcev več ni. Nazadnje smo v Celju toplo pozdravili škotske navijače, ki so se opremili s šesterčki pločevink in jih dobrodušno praznili po ulicah starodavnega mesta.

Zdaj pa so se tudi nam začeli svetlikati obeti turističnega razmaha. V knežjem mestu, slepo zaverovanem v pomembnost ruševin srednjeveških gradov, kakršni iz istih časov v Italiji, Franciji in Britaniji še vsi do zadnjega kosa strešne kritine stojijo in prav nič ne razpadajo, se česa podobnega pivskim turističnim privlačnostim našega glavnega mesta ne domislimo.

Se pa zato v naši Savinjski regiji pametne glave prebujajo izven obeh regijskih središč, Celja in Velenja. Slava žalske Fontane piv, karkoli že si kdo o takšni atrakciji misli, je takoj segla v svet, trume avtobusov, prikoličarjev, karavanarjev in celo kakšen kolesarski popotnik, ki se je na pot po Evropi odpravil kje iz Skandinavije, se ustavljajo v Žalcu, ne v Celju. Turist, ki se morda zatakne v Celju, mi razlaga edini lastnik edinega avtokampa na robu mesta, se le zato, ker omaga ali se mu pokvari avtomobil ...

Za Žalec vedo vsi. Pa da ne bi bila Fontana piv namenjena samo turistom, občinska oblast hladi morebitno jezo pregovorno podjetnih Savinjčanov na način, ki ga najbolje razumejo: tako, da tudi njim da kaj zaslužiti. Tako bodo imeli danes od popoldneva do poznega večera v Žalcu večerno nakupovanje. Odprtih bo 27 trgovinic in 21 gostilnic, ponujale bodo popuste, kdor bo kaj kupil, bo imel popust tudi pri nakupu vrčka za pokušino piv na fontani. Vrhunec večera bo seveda, kje pa drugje, pri fontani.

Na pijačo za razvoj turizma vleče tudi drugim. Turistična zveza Šoštanja se ničesar ne boji bolj kakor vode. Prejšnji teden so ju zaradi dežja odpovedali, danes pa bo pod šotorom na rokometnem igrišču v Šoštanju imela Šaleški festival piva, jutri pa še Šaleški festival vina. Če ne gre drugače, se je treba varovati vode in turizem spodbujati s pitjem.

Celjski tlačani smo za in prosimo, da tudi knežji turistični delavci sledijo takšnim zgledom. Mi tako ali tako pijemo že zdaj, naj pridejo k nam pit še turisti. Vode, zlasti poplavne, pa se morda bojimo še bolj kakor Savinjčani in Šalečani.