Tlačani in knezi: Mazde ni več

Na Goli otok nas več ne pošiljajo. Knezi so raje na otoku Pagu. Mučenja v mestu pa je vse več.
Objavljeno
24. avgust 2017 10.37
Brane Piano
Brane Piano
V soboto je s Krekovega trga v Celju izginila steklena kletka z mestnim terencem mazdo. Dva dneva prej smo se v tem časopisu spraševali, če je mestni marketing turistično trženje starega Celja ali oddajanje javnega prostora na njegovih tlakovcih za reklamne akcije. Janez Evangelist Krek se je v grobu obračal, mestna četrt se je jezila, mi smo pisali in mazde ni več.
V sredo so se z dopusta vrnili mestni stražniki in počutili smo se kakor v Dalmaciji. Tam še na kavo ne moreš, ko te žena zjutraj pošlje po kruh, če ne plačaš celodnevne parkirnine. Zdaj jo plačujemo doma in smo jezni kakor na morju.
Na gradu v večno Titovem Velenju za božič razstavljajo stare jaslice in za veliko noč pirhe, v celjskih muzejih pa lobanje grofov in jamskih medvedov ter slike streljanja talcev. Na celjskem gradu so ta teden odprli še stalno razstavo srednjeveških mučilnih naprav.
V Velenju bo kmalu Pikin festival za otroke, v Celju pa bo danes in jutri »srednjeveška prireditev« Dežela celjska vabi.
Kakor že nam je lahko všeč razstava mučilnih naprav - pod imenom Teater groze jo je kuriral dr. Andrej Studen, za kar smo priznanemu zgodovinarju hvaležni -, nas simbolika nove turistične pridobitve in zanimivosti za šolske ekskurzije v Celju vseeno malo skrbi.
Morda se niti tisti, ki se je tega spomnil, ne zaveda vzgibov iz svoje temne celjske podzavesti, da nas hoče še bolj prestrašiti. Zakaj Celje, recimo, ni dobilo festivala svetovno znane pisateljice in ilustratorke Lile Prap ali celo, pač po zgledu Slovenskih Konjic, festivala podvodnega filma na Šmartinskem jezeru, temveč spet eno samo mučenje in grozo?
Ampak bo že moralo biti tako prav. Kaj pa je tukaj od srednjega veka dalje bolje? Morda vendarle ni dovolj, da nas, tlačane, biriči več ne zganjajo na tlako, rablji ne dajejo v španske škornje, grofje oziroma knezi pa na Teharje ne hodijo kvarit deklet, temveč to počno drugod?
Tudi Nemci nas več ne streljajo v Starem Piskru, je pa namesto tega večina domislic novodobnih okupatorjev mestnih političnih funkcij strel direktno v tlačanska srca. Tudi na Goli otok nas več ne pošiljajo. Zdaj so knezi raje na otoku Pagu, tlačani pa v kampu Straško. Mi pravijo, da bodo v kampu prihodnje leto ukinil nudistično plažo. Gneča golih in bosih tlačanov je bila že tolikšna, da je tudi Bodulom presedlo.
Vesel srednjeveški konec tedna in prijeten ogled mučilnih naprav vam torej želim. Pa otroke pripeljite s seboj. Zdaj, ko na Trgu Janeza Evangelista Kreka ni več mazde in je Trg svobode že dolgo njihov, torej Trg Celjskih knezov, si lahko ob ogledu sabljanja in mučilnih naprav date duška in morda šepnete tudi kakšno besedo na ...zda.