Tlačani in knezi: Nadomestna tekočina

Voda je življenje, smo si naučeno dopovedovali, pivo pomeni lepše življenje, smo vedeli.
Objavljeno
18. avgust 2017 14.51
Brane Piano
Brane Piano
Vode je vedno preveč ali premalo, podobno, kakor smo prejšnji teden ugotavljali o turistih na Bledu in v Celju. Še na Marsu marsovsko avtomatsko vozilo Raziskovalec išče vodo, enako, kakor smo jo za osvežitev v torek na veliki šmaren po pohodih na slovenske planine, prekmurske ravnice, kraško planoto in slovensko obalo iskali tlačanski izletniki. Ne za pijačo, le, da bi skočili vanjo in se malo osvežili. Pač tisti izmed nas, ki se nismo razporedili na romanja na Brezje, Ptujsko Goro in Sveto goro ... Njim je bilo lažje, še blagoslovljeno vodo so dobili.

Drugi pa, kakor se je kdo znašel. Voda je življenje, smo si naučeno dopovedovali, pivo pomeni lepše življenje, smo vedeli. V lepem vremenu, vročini in ob pivu smo kar pozabili, da se bliža jesen in da z njo prihajajo poplave.

Zato so si lahko tudi politiki malo oddahnili. Nihče na veliki šmaren ni od njih odločno zahteval zadrževalnikov visokih voda Savinje in drugih protipoplavnih ukrepov. Že nekaj tednov prej je modra vlada končno sprejela veliki načrt za zmanjšanje poplavnih škod v Sloveniji, kar pomeni na Ljubljanskem barju. To se je posredno potrdilo že v sredo, ko so za Ljubljano in okolico objavili, da bodo s pomočjo kohezijskega denarja v kanalizacijo vložili še 135 milijonov evrov.

Evo, državni načrt proti poplavam za vso državo za prihodnjih pet let navaja, da bi lahko zanj zbrali 400 milijonov evrov. A kazno je, da morajo najprej poskrbeti za gosposke odplake, za čistejše podtalnico in za globlje podzemne vode Ljubljanskega polja, iz katerega globin v Ljubljani varijo njihovo pivo, tlačani po Savinjski regiji pa naj še naprej plavamo. Še črno morje bo potem menda čistejše, mi bomo pa spet skupaj s prašiči, hišnimi mačkami in mišmi lahko sedeli na omarah, ki bodo plule po Ložnici, Hudinji ali Voglajni ...

Kajti vode imamo, kadar so deževja, res mnogo preveč, pa še vedno ne toliko, da bi jo pili raje od piva. To se je julija lepo pokazalo v Laškem, ko je ob nizkem poletnem vodostaju Savinja pod Laškim začela naraščati že prvo noč festivala Pivo in cvetje in smo rekli hvalabogu in vsem svetnikom, da je laška čistilna dimenzionirana na prebivalce, ne na obiskovalce.

Na Marsu torej medtem Američani še naprej iščejo vodo. Le naj jo. Tlačani je imamo vrh glave in še nekaj tednov, dokler se poletje malo bolj zares ne poslovi, bomo zato iskali druge, bolj vesele tekočine. Ko spet pridro visoke vode, nam bo zato že dol viselo za počasno vladno protipoplavno politiko in za fekalije, ki jih morajo uloviti v prestolnici in okoli nje. Potem bodo v letu spet nekega šmarna tudi nas vzeli tja gor, kjer ne vprašajo, ali si žaba ali žolna.