Tlačani in knezi: Nezdravstveni dom

Občina je Zdravstvenemu domu Celje pobrala prihranke in zlezel je v izgubo.
Objavljeno
01. september 2017 14.50
Brane Piano
Brane Piano
Predlani je imel Zdravstveni dom Celje s 400 zaposlenimi več kot pol milijona evrov dobička, lani je ob 18,2 milijona evrov prihodkov pridelal 84.000 evrov dobička, letos leze v izgubo. Že res, da se je mestni dom zdravja, ki je prejšnja leta delal dobiček in ga pridno hranil, moral lani odpovedati nujni medicinski pomoči in jo prenesti v urgentni center mestne bolnišnice. Ampak nujna medicinska pomoč je leto prej ustvarila le desetino dobička in njen izpad pač ni ogrozil uspešnosti poslovanja, temveč le njegov obseg.

Vse bi bilo lažje, če Mestna občina Celje kot ustanoviteljica doma za zdravje tlačanov ne bi tega finančno izčrpavala, če politika ne bi v svet zavoda nastavljala aparatčikov in na njegovo čelo svojih žensk. Povrhu tlačani ne vemo: sta knežji župan Bojan in njegov pooblaščenec za finance in okolje Marko še sprta zaradi mariborskega Franca Kanglerja, ker ga Marko ni hotel spet sprejeti v Ljudsko stranko, Bojan pa je zato izstopil iz Ljudske stranke? Se njuni kopji lomita tudi na hiši našega zdravja in bomo zato vse bolj bolehali?

Ni dvoma, igrajo se s tlačanskim zdravjem. Povzemimo. Marko si je še v časih strankarske složnosti z županom v zdravstveni dom za direktorico nastavil Alenko in je letos njen stolček ubranil za nov mandat. V svetu zavoda imajo večino celjski občinski svetniki in gasilec iz Psihiatrične bolnišnice Vojnik. Celjska občina je zdravstvenemu domu vzela 1,2 milijona evrov privarčevanih dobičkov prejšnjih let. Zdaj je ta v izgubah. Letos je bilo treba začeti plačevati ceno. Ta bo dvojna. Manj bodo dobili zaposleni v zdravstvenem domu, manj bomo imeli tudi tlačani. Zakaj?

Alenka je 10. avgusta zaposlene obvestila, da imajo izgubo. Zato bodo kupovali manj zdravil in še ta cenejša, manj bodo namenili za vzdrževanje aparatov, manj bo tudi preiskav v laboratoriju. Zaposleni zdravstveni delavci morajo biti obenem manj na bolniški, če bodo delali nadure ali preveč dobro, pa jim tega vsaj nekaj časa ne bo plačevala.

Če bo tovrstni sanacijski program direktorice Alenke in novega strokovnega vodje Marka (ta je drugi Marko, ne že omenjeni pooblaščenec) obrodil sadove in zdravstveni dom na račun našega zdravja ne bo imel izgube, bosta seveda oba dobila izdatno denarno nagrado.

Človek bi celjske kneze in vodilne občinske zdravstvene delavce vprašal po zdravju. Pa za to ni potrebe. Po povedanem je lahko že vsakomur jasno, da niso čisto pri sebi. Zato bi kazalo razmisliti o tem, da bi Zdravstveni dom Celje morda preimenovali v Nezdravstveni dom. Saj očitno ni bil ustanovljen zato, da bi skrbel za zdravje tlačanov, če pa delajo vse, da če že ne bomo predčasno umrli, se nam bo pa vsaj kmalu zmešalo, ker več ničesar ne razumemo.