Velikonočni molk
ned, 08.04.2012, 06:00
Velikonočni molk
Ni presenetljivo, da slovenska RKC ne povzdigne glasu proti načrtovanim varčevalnim ukrepom.

Kljub precej razširjenemu prepričanju, da je največji krščanski praznik božič, je najbolj praznični dan krščanske vere danes, na veliko noč. In na letošnjo veliko noč ima največja, najbolje organizirana in najpremožnejša od krščanskih skupnosti v Sloveniji, Rimskokatoliška cerkev, res kaj praznovati.

Po lanskem annus horribilis, groznem letu, ko se je v finančno brezno pogreznila mariborska nadškofija, letošnje ne bo ravno annus mirabilis, čudovito leto, vendar sta se že v prvih mesecih zgodili dve za slovensko RKC zelo pomembni stvari. Prva je seveda oblikovanje desne vlade pod poveljstvom Janeza Jaše, v kateri sodeluje njena politična izpostava Nova Slovenija; druga, s simboličnega vidika še pomembnejša, je uspešno miniranje družinskega zakonika. Zdaj se na tem področju eno leto tako ali tako ne more spremeniti nič, potem pa bodo, kakor je napovedal minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak, napisali kompromisni zakonik.

Kompromis kompromisa torej, saj je bil že na referendumu padli predlog kompromis, ki homoseksualnim in samskim posameznikom nikakor ne bi prinesel pravic, enakih pravicam heteroseksualnih parov.

Zaradi teh obetov ni presenetljivo, da slovenska RKC ne povzdigne glasu proti načrtovanim Janševim varčevalnim neoliberalističnim ukrepom, od katerih bodo nekateri neposredno udarili po družinah, predvsem mladih in revnejših. Najbolj značilna primera sta nižje porodniško nadomestilo in odprava brezplačnega vrtca za drugega in naslednje, hkrati vpisane otroke. Potem je tu še odnos Cerkve do sindikatov, ki zaradi pretežno leve usmerjenosti drugih ni preveč pozitiven. Pa ni bilo vedno tako.

Leta 1881 je namreč papež Leon XIII. izdal encikliko Rerum Novarum (Nove stvari), v kateri se je ukvarjal s položajem delavskega razreda in posledica katere je bil vznik močnega krščansko-socialnega gibanja. Nanj, vsaj z imenom, še vedno spominja mogočna, na Bavarskem večno vladajoča stranka Christlich-Soziale Union (Krščansko-socialna unija); v navezi z bolj protestantsko Christlich Demokratischen Union (Krščansko-demokratsko unijo) pogosto, tudi zdaj, vodi Nemčijo.

V Sloveniji je bil najbolj znani predstavnik tega gibanja Janez Evangelist Krek, ki je v času pred prvo svetovno vojno pomagal, da so se Slovenci - takrat zelo na udaru potujčevanja, saj so žalibog živeli ob železnici, s katero se je prestolno mesto črno-žolte monarhije Dunaj povezalo z najpomembnejšim pristaniščem v državi Trstom - postavili gospodarsko na noge in se izognili ponemčenju. Krek je bil duhovnik in je zaradi svojih zaslug pri ohranjanju naroda gotovo najbolj pozitivna katoliška osebnost v slovenski zgodovini.

Ob štiridesetletnici enciklike Rerum Novarum je leta 1931 papež Pij XI. objavil encikliko Quadragesimo Anno (Ob štiridesetletnici), s katero je pokopal krščansko-socialno gibanje in onemogočil, da bi katoliška cerkev kdaj imela odločilno vlogo v delavskem gibanju. Na vrhuncu velike depresije, že globoko v času vladanja Benita Mussolinija v Italiji in pred vzponom Adolfa Hitlerja v Nemčiji, je Cerkev odpeljal v drugo smer. Naslednik Pija XI. - Pij XII. - tako ni nikoli obsodil zločinov fašizma in nacizma, posledica njegovega delovanja pa so bili tudi takšni ekscesi, kot je bil prihod ljubljanskega škofa Gregorija Rožmana na Plečnikov stadion v Ljubljani, ko so domobranci na Hitlerjev rojstni dan, 20. aprila 1944, prisegli, da se bodo skupaj z Nemci borili proti komunistom, torej partizanom.

Vendar nikakor ni mogoče kar počez trditi, da vsi pripadniki Cerkve podpirajo vse, kar se rodi na desnici. V 50. in 60. letih prejšnjega stoletja je v Latinski Ameriki nastala tako imenovana teologija osvoboditve, s katero so duhovniki kritizirali revščino, ki jo je povzročila socialna nepravičnost na tem območju. Teologija osvoboditve je zagon izgubila sredi 80. let, ko sta jo konservativni papež Janez Pavel II. in vatikanska kongregacija za doktrino vere - vodil jo je sedanji papež Benedikt XVI., takrat kardinal Joseph Ratzinger - ožigosala kot krščanski marksizem in njene zagovornike odstranila s pomembnih položajev. Vendar je tudi Janez Pavel II. po padcu komunizma pogosto kritiziral nebrzdani liberalizem, ki je zavladal po letu 1990 in ki mu danes večinoma pravijo neoliberalizem.

Iz ust slovenskih predstavnikov RKC takšnih kritik Janševe različice neoliberalističnih ukrepov - oziroma različice neoliberalizma njegovega finančnega ministra Janeza Šušteršiča - ni slišati. Verjetno bi jih lahko le, če bi se nova slovenska vlada, po zgledu vlade ene najbolj katoliških držav na svetu, Italije, odločila, da bo obdavčila tudi premoženje Cerkve.Velikonočni molk

Foto: Tomi Lombar/Delo

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
11 komentarjev
Foglof Tunek

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

09. april 2012, ob 10:03:52
marcellus

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

08. april 2012, ob 22:18:14
marcellus

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

08. april 2012, ob 19:58:37
marcellus

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

08. april 2012, ob 19:56:34
Javorje

zelo dobra analiza.Omembe vredna je tudi enciklika Populo populorum ( misi ,da se nisem zmotil v naslovu).Slovenska RKC ni dovolj predana socialnim naukom in je danes tesno povezana tudi z gibanjem Opus dei z najbolj zaostalimi podjetniskimi dejavniki v Sloveniji.Lahko bi vodila preobrat v etiki gospodarjenja v Sloveniji, vendar je izgubila svoj trenutek ali cas.Tudi njena stranka kot jo imenujete je predvsem z smrtjo dr.Bajuka izgubila intelektualno moc cetudi na desnici.

08. april 2012, ob 16:53:16
Foglof Tunek

Gorazd Utenkar

"Naslednik Pija XI. - Pij XII. - tako ni nikoli obsodil zločinov fašizma in nacizma, posledica njegovega delovanja pa so bili tudi takšni ekscesi, kot je bil prihod ljubljanskega škofa Gregorija Rožmana na Plečnikov stadion v Ljubljani, ko so domobranci na Hitlerjev rojstni dan, 20. aprila 1944, prisegli, da se bodo skupaj z Nemci borili proti komunistom, torej partizanom."

Spet ena velika zgodovinska resnica, ki je povzročila povojno poboje, ki jih klero-desničarji ala Neznan in drugi, tako radi obsojajo. ŠAH-MAT!!!

08. april 2012, ob 12:14:58
xedos

Nisem ne bel ne rdeč, ne okupiran s to ali ono ideologijo, do nje imam povsem indiferenten odnos. Ne sprašujem katera je pravilna, zakaj rdeči ne marajo belih in zakaj beli ne rdečih. Nihče teh mi ni nikoli nič dal, tudi prav veliko ne vzel od nobene ne pričakujem ničesar. Doma so me učili, kar znaš toliko veljaš. Kar pomnim smo se preživljali z lastnim delom, plačevali davke, kolikor jih je trenutna oblast predpisala. Če sem čisto odkrit, nam ni v nobenem sistemu šlo prav slabo. To kar znam opravljam dobro i za to me dobro plačajo. Če ne najde kupca svojih izdelkov doma, ga dobim v tujini. Menim, da gospodarske krize ni. Kriza je v glavah takih, ki razmišljajo, kot avtor tega članka in so postali večina, ki pogrevajo nepomembne stvari, iščejo rešitev svojih problemov v obtoževanju drugih. Problem te družbe v osnovi ni ekonomski, problem je v ljudeh, ki smo jih za davkoplačevalski denar naštudirali, da vse vedo, narediti pa ne znajo ničesar, kar bi vloženi denar v njih vrnilo. Ko se bodo taki, kot je avtor tega članka sposobni preživeti z lasnim znajem, brez zajedanja proračuna, takrat bo krize konec..tudi v glavah.

08. april 2012, ob 12:08:17
Foglof Tunek

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

08. april 2012, ob 12:01:22
MENS SANA

Vsem vernikom čestitke za največji krščanski praznik!

08. april 2012, ob 09:40:49
MENS SANA

..."ne povzdigne glasu proti načrtovanim Janševim varčevalnim neoliberalističnim ukrepom"
----------------------------->
Zakaj bi ga le? Saj je edini subjekt v državi ki mu ni potrebno plačevati davkov!

Zaradi teh privilegijev si zatisnejo oči tudi proti Janševim ukrepom čeprav bod nekateri od teh močno udarili po družinah, predvsem mladih in revnejših! Udarili bodo prav po družinah in otrocih na katere pa RKC ves čas prisega kot na osnovno in sveto celico družbe, ki naj bi bila nedotakljiva v vseh ozirih!
Vse se da kupiti pač!

08. april 2012, ob 09:36:53
Neznan

..."ne povzdigne glasu proti načrtovanim Janševim varčevalnim neoliberalističnim ukrepom, od katerih bodo nekateri neposredno udarili po družinah, predvsem mladih in revnejših."
.-.-.

Verodostojnost pa ni vaša lastnost, mladenič!

08. april 2012, ob 07:52:31
11 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej