Vojna in mir: Vojna proti civilizaciji
Delo
Thu, 12.01.2017, 10:00
Vojna in mir: Vojna proti civilizaciji
Ljudje umirajo in zmrzujejo na zasneženih grških otokih, ki jih je Evropska unija spremenila v koncentracijska taborišča našega časa.

Novela zakona begunce in migrante obravnava kot jedrske odpadke in njihovo posamično usodo izroča v roke policistom. Slovenske oblasti se, patološko iščoč izredne razmere, medtem vedejo, kot da se država nahaja na frontni črti spopada civilizacij. V resnici se Slovenija nahaja v vojni proti civilizaciji, proti civilizaciji človečnosti.

A žal na napačni strani fronte. Na strani razčlovečenja, ksenofobije, rasizma, paranoje in, kot kaže, celo neustavnosti. Na strani razčlovečenja, ki ga je oportunistična, nevedna, nereflektirana, samoljubna, prestrašena, populistična in antihumanistična slovenska oblast »legitimizirala« že s postavitvijo rezalne žice na hrvaški meji in – premik na skrajno desno politično polje – nadgradila z novelo zakona o tujcih.

Medtem ljudje na ostankih tako imenovane balkanske begunske poti umirajo od mraza. Zaprtje balkanske poti in podpis evropsko-turškega begunskega dogovora sta zapečatila njihovo usodo. Ostali so ujeti v trpkem medprostoru – med vojnami doma in evropsko (beri: slovensko) vojno proti beguncem in migrantom.

Ljudje umirajo in zmrzujejo na zasneženih grških otokih, ki jih je Evropska unija spremenila v koncentracijska taborišča našega časa. Tisti, ki sem jim je od tam uspelo prebiti, umirajo in zmrzujejo v Srbiji in Bolgariji. Zapuščeni in pozabljeni, izdani in izigrani ljudje umirajo in zmrzujejo pred našim, daleč stran umaknjenim in s plašnicami omejenim pogledom. Pogledom, ki noče ne videti ne vedeti.


Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Dela, d.o.o.
Preberite posebne pogoje, povezane z digitalnimi naročninami.

Povezane novice

Generalni sekretar Sveta Evrope: Zaskrbljen sem zaradi novele zakona o tujcih
11. January ob 11:54
Mednarodni pravniki zgroženi nad novelo zakona o tujcih, ki jo je prejšnji teden potrdila slovenska vlada.
Prijavi sovražni govor