Za odpadke brez rokavic
sre, 18.10.2017, 15:00
Za odpadke brez rokavic
Odločanje je povezano z visokimi ekonomskimi in političnimi vložki.
Jeseničanom odpadki smrdijo zaradi ljubljanske Snage in Mestne občine Ljubljana z županom Zoranom Jankovićem na čelu, je bil lani neposreden Ivan Hrženjak, direktor družbe Publicus, lastnice družbe Ekogor, ki je na odlagališču Mala Mežakla za šest milijonov evrov zgradila obrat za mehansko-biološko obdelavo odpadkov (MBO). Tako kot so Ljubljančani zainteresirani, da zapolnijo kapacitete v svojem centru za ravnanje z odpadki (Cero) na Ljubljanskem barju, za katerega je Mestna občina Ljubljana porabila 155 milijonov evrov, tako si v Ekogorju zelo prizadevajo, da bi zapolnili svoje na Mali Mežakli.

Vložki so visoki; v ljubljanski Cero v primerjavi z Ekogorjevim MBO na Jesenicah skorajda astronomski. Najbrž je prav v tem dejstvu treba iskati poudarke zgodbe, v kateri se zdaj v Kranju odločajo, ali in kako bodo na Ljubljansko barje v prihodnjem desetletju odvažali odpadke, ki jih ustvarijo v Kranju in še štirih okoliških občinah. Ljubljančani morajo za svoj (pre)veliki center na Barju pridobiti zadostne količine odpadkov, da bi sploh lahko rentabilno posloval.

In to počno na vse načine. To se je, denimo, pokazalo, ko si je Snaga prizadevala, da bi postala stranski udeleženec pri podeljevanju dovoljenj za delovanje MBO na Mali Mežakli. Seveda ji ni uspelo, a postopki so se zavlekli. V Ljubljani se sicer sklicujejo na legitimnost, a je jasno, da tudi s takšnimi intervencijami poskušajo uveljaviti svoj interes ter kolikor je mogoče zaustaviti svoje nasprotnike – ne glede na žrtve. V tem primeru lokalne prebivalce pod odlagališčem Mala Mežakla, ki so (bili) tudi zaradi dolgotrajnejših postopkov izpostavljeni neznosnemu smradu.

Zdaj mestni svetniki v Kranju od župana zahtevajo dodatna pojasnila o ceni odlaganja v prihodnjih desetih letih, saj jih skrbi, da bi se odvoz odpadkov lahko že čez leto ali dve precej podražil, a zagotovil o ceni ni pripravljen dati nihče.

Podobno visoki kot ekonomski so tudi politični vložki. Župan Janković bo moral pred morebitnim novim mandatom volivcem pojasniti, zakaj so za 155 milijonov evrov zgradili Cero, za katerega zdaj ni dovolj odpadkov. Kljub temu da gre za najsodobneje opremljeni center.

Nemogoče ni niti, kar zdaj ugibajo v Kranju, da bi si župan Trilar z odločitvijo za Snago v primeru poraza na županskih volitvah prihodnje leto odprl možnost za zaposlitev v Ljubljani. Na vprašanje, ali je res dobil takšno obljubo, je odgovoril, da se je, ko je za to izvedel, pošteno nasmejal, in prepričano dodal, da ga izvolitev za drugi županski mandat v Kranju ne skrbi preveč. A to so le besede; prav tako, kot so bile predvolilne obljube o visokih moralnih standardih, ki da jih bo Trilar uveljavil v Kranju, zgolj – besede.

Za odpadke brez rokavic

Kranj. Foto: Blaž Račič/Delo

Prijavi sovražni govor