Zasavska hvalnica norosti: Borovničke z bombo

V genomu Medijskih je, da se jih čim prej podari naprej ...
Objavljeno
16. junij 2017 00.28
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Nekoč so modreci vedeli povedati takole: da hudič Zagorje trese, Trbovlje pa že nese.

Prejšnji teden, ko je Trbovlje odnašalo na valovih občinskega praznika, so se v Zagorju tresli. Kaj se je zgodilo? Izvedeli so, da je vlada sejo na občutljivi točki zaprla za javnost. To je prililo ognja na njihovo osnovno védenje. Narod je nekje ujel, da se v vladi odloča o prodaji pomembne trboveljske firme, rudniške hčere Spekter, ki je v spektru vseh optimalnih možnosti imela tudi to, da postane - zagorska.

Saj je zagorski poglavar Matjaž Švagan zanjo ponudil lepo ceno: med sedem in osem milijonov evrov! In ko se je minuli četrtek tresenje zagorskih tal približevalo vrhuncu, je z vlade prišel hladen tuš, da trboveljske firme ne bo prodala Zagorjanom in da niti seje ni zaprla zaradi prodaje - Spektra. Zaprla jo je zaradi prodaje - NLB. To lahko pomeni le eno, so na osnovi vladne kolobocije in poznavanja Švaganovega značaja sklepali njegovi častilci: da se je prvi Zagorjan pač ponudil, da kupi - NLB ... Če mu že rudniške hčere niso dali. Kam bi sicer z milijoni?

Ob vprašanju o milijonih se je Zagorje še bolj streslo. Kaj se ne bi? Narod je videl, kako je zagorska trojka v sestavi prvi Zagorjan Švagan, poslednji socialistični direktor Iztok Živko in prvi dobrotnik Zagorja Gaber Brezovar v sredo staknila glave. Z visokih zagorskih dvorov je takoj zatem pricurljalo, da se očitno obeta posel stoletja, ki zagotovo ne bo, tako kot vladni posel s trboveljskim Spektrom, slonel na odplačnem prenosu: če bi Švaganu uspelo neodplačno dobiti Medijske toplice v stečaju, jih podari dobrotniku Brezovarju, smo izvedeli. Ta je edini sposoben oživitev Toplic izpeljati po vzoru direktorja Tevela Živka. Kot je Živko na terasi firme uredil mini igrišče za golf, bi Gaber na strehi Medijskih uredil največji plavajoči bar. A kje da je tu Švaganova satisfakcija, sprašujete. Ste res že vsi pozabili, da je v genomu Medijskih, da se jih čim prej podari naprej? Vsi véliki razen maršala Tita, ki jih je prodal Slovencem, so z njimi to naredili; zakaj bi bil Švagan izjema?

Glede Trbovelj pa toliko. Eden mnogih vrhuncev zabav ob občinskem prazniku je bilo tekmovanje za najboljši grenadirmarš*. Hudič je začel Trbovlje odnašati tisti hip, ko so ekipe izvedele, da morajo, če hočejo sredi Trbovelj stenstat čebulo in zrestat krompir, s seboj imeti tudi plinsko bombo ali pa vsaj 70 metrov električnega kabla. Zato so v Zagorju sklenili, da na tekmovanje v spomin na lanski trboveljski dogodek, ki je v svet ponesel slavo trbovskih borovničk, pošljejo ekipo zagorskih borovničk z - bombo. K sreči je bila le informacijska bomba: bivši trbovski občinski uradnik Edi, ki ga je prva trbovska gospodična Gabrič ob prevzemu oblasti odslovila med prvimi, je na trbovski občinski praznik dobil službo v - Zagorju. Temu se tudi reče satisfakcija.


*pražen krompir s testeninami