Zasavska hvalnica norosti: Halo, Spodnji Duplek?!

Če je hajka, naj bo hajka na vse.
Objavljeno
31. avgust 2017 21.38
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Mariborskemu nogometu se smehlja petnajst milijonov, njihovim nogometašem pa rekordne nagrade. Tri milijone in pol jim bodo razdelili. Po metodi uravnilovke bi v povprečju vsak dobil blizu dvesto tisočakov. Ljudski vrt je na najboljši poti, da postane Ljudski raj.

In zdaj vprašanje za slovensko javnost. Začnimo pri Spodnjem Dupleku, pri čemer je vsaka podobnost z naslovom, od koder se po novem oglaša nekdanji drugi mož Eko kroga Boštjan Pihler, zgolj naključna: kdo je za to, da nogometaši svoje premije nekoliko oklestijo; da vsak od svoje odškrne približno polovico in drugo polovico razdeli med ljudi? Recimo, da vsak igralec poišče svojo najbolj gorečo in najbolj zaslužno »violo« in ji odkaže, kot se po gozdarsko reče, en'ga kapitalca - sto tisočaka? To bi bilo rajsko! Maribor pa nič več problemsko, ampak rajsko območje.

Se vam ne zdi, da bi bila to najbolj pravična poraba Jasminove, Lukove, Tavareseve in kar jih je še nagrade? Nekateri že menijo tako. Recimo v Zasavju, kjer je džek vsak, ki je pripravljen svoje prihodke deliti. Ta hip je prvi in najbrž tudi zadnji pravičnik Zasavja Uroš Macerl, prvi okoljski aktivist Eko kroga. Približno toliko, kot bi po uravnilovki dobil vsak od mariborskih nogometašev, je znašala tudi Macerlova okoljska nagrada. V Dupleku so takoj zavpili, da vsega pa res ne more obdržati zase. Macerl je polovico od okrog 180 tisočakov - pa ne zaradi vpijočih v puščavi - nakazal na TRR svojega društva. Zdaj nestrpno čakamo, da narod v Spodnjem Dupleku, no, Mariboru, tudi svoje nove bogataše-kapitalce pozove k delitvi plena. Če je hajka, naj bo hajka na vse.

Sem izvedela, da je le malo manjkalo, da bi hajko doživel tudi prvi Zagorjan Matjaž Švagan. Pa ne zaradi denarja, ampak suma na - utajo menjave prve dame. Kaj se je zgodilo? Aplikacija Parlameter je v rubriki Kdo med poslanci postavlja največ vprašanj, kdo je najmanj v službi? postregla z ekskluzivo. Fake ekskluzivo, kot se je izkazalo. In sicer da je med najbolj prizadevnimi poslanci v SMC tudi Vojka Švagan!

Zasavci vedo, da je edina Vojka v SMC njihova hrastniška poslanka Šergan, kdaj bi postala gospa Švaganova in z mesta prve dame Zagorja izpodrinila gospo Mirjam, ni bilo jasno nikomur. Še sreča, da je Parlameter ob imenu gospe Vojke v oklepaju prinesel tudi številko (98) in da so jo Zasavci prebrali kot Vojkina leta, ne pa kot njeno 98-odstotno udeležbo na parlamentarnih glasovanjih. Tako slabo pa županu Švaganu spet ne gre, da bi imel pri stoletnicah prste vmes, so rekli. Sam je parlamentarno nerodnost komentiral: Bilo kuda, Švagi svuda*. Le gospa Vojka Šergan kritike ni želela deliti z nikomer. Tako kot štajerski fuzbalerji brez hajke najbrž ne bodo hoteli deliti denarja. Halo, Spodnji Duplek, se slišimo?!

* Kjer koli že, zraven Švagi je.