Zasavska hvalnica norosti: Prvi al' pravi?
pet, 18.03.2016, 15:00
Zasavska hvalnica norosti: Prvi al' pravi?
Trbovcev smo zaradi skalnega podora na južni vpadnici že tri tedne napol odrezani od sveta, grdobe pa pravijo, da smo že tri tedne na - polzaprtem oddelku ...

Jani Žlak po dveh mesecih na čelu Rudnika Trbovlje-Hrastnik ni več prvi zasavski knap! Da potolažimo vse škodoželjne: tudi bivši še ni. Končno je postal - pravi knap. Bil je namreč v jami. Prvič, odkar je direktor.

Kakor smo izvedeli, si je šel ogledat trbovsko jamo. Sam pravi, da je obiskal predvsem človeške resurse v njej. To je sicer tista jama, nad katero so hektarji površin, kamor so zadnja leta, v času Žlakovih predhodnikov, s tovornjaki vozili razne materiale, najboljši humus, če hočete, z vzhoda države. No, rudniški šefi so trdili, da je material neoporečen. Ljudje so rekli, da čudno smrdi, šefi pa so retorično odgovarjali: »Ali nima tudi vrtna zemlja prav posebnega vonja?« Žlak se je odločil dilemi narediti konec. Izvor odpadkov bo proučila stroka. Zdaj čakamo: so bili pravi al' samo - prvi?

Ko smo pri knapih: v nedeljo, na drugo obletnico knapovskega štrajka, jih je spet obiskala Alenka. Bratuškova. V času štrajka je bila premierka, ki je sicer nekaj dni pomišljala, a se je nazadnje le podala med štrajkajoče v kompresorsko postajo. Na tleh ležeči rudarji so nanjo naredili globok vtis - in obratno. Po tem obisku so se zadeve premaknile na bolje. V nedeljo je Alenka spet prišla v Zasavje. Tokrat nad jamo, na Ajnzar. S knapi se je rokovala kot s starimi kameradi. Ko smo se 2014. po štrajku poslavljali od stavkovnega odbora, mi je njegov član in član Alenkinega zavezništva Rasim rekel: »Tako trdno stisneš roko kot - Alenka.«

Del njegove izjave, ki govori o trdnosti, je očitno pristal med jamskimi prisluhi ... V nedeljo je jamski škrat Perkmandeljc Alenki izročil velik črn štuk z besedami: »Da boš vsaj nekaj trdnega imela ob nahkastnu.« In je čakal. Bo vedela, kaj ji je dal in kaj je nahkasten? Vedela je. Da ima v roki štuk in da ga mora doma dati na nočno omarico ... Po nedeljskem dogodku so še tisti knapi, ki so pred dvema letoma dvomili, rekli, da je Alenka res ta prava.

Z dilemo pr(a)vosti se ukvarja tudi zagorski župan Matjaž Švagan. Trdo je delal na prijavi za paviljon Expo, da ga iz Milana pripeljejo direkt pod njegov Ruardi. Nakar je izvedel, da ga v Trbovljah, v mestnem parku, skoraj že postavljajo. Zasekiral se je, da ne bo prvi s paviljonom, nato pa izvedel, da trbovski itak ne bo - pravi. Bo samo manjši paviljonček za - mal' se dol usest.

Mimogrede: sem slišala enega na račun Trbovcev, ki smo zaradi skalnega podora na južni vpadnici že tri tedne napol odrezani od sveta. Grdobe pravijo, da smo že tri tedne na - polzaprtem oddelku ...

A nekaj se na trbovskem oddelku res kuha. Pod pokrovko vre in gre tudi - čez. Najbolj vre pri mestnem parku, kjer je občinska kuhinja, eeh, občina. Nekdo je menda hudo presolil županjino mineštro. Recept je imela dober, čeprav je bilo med sestavinami nekaj takih s pretečenim rokom uporabe. In tako se je zgodilo, da je kandidat za direktorja zavoda za občinski šport Edi Bravec kljub drugačnim navodilom iz kuhinje na svetu zavoda - mimo recepta - od sedmih prejel kar sedem glasov podpore. Pr(a)va sol na kuharičino rano.Zasavska hvalnica norosti: Prvi al' pravi?

Foto: Boris Šuligoj/Delo

Prijavi sovražni govor