Butale na robu mesta
čet, 24.03.2016, 09:00
Butale na robu mesta
Črnuški svetniki protestno odstopajo zaradi prepirov, povezanih z vodenjem skupnosti.
Četudi so četrtne skupnosti le posvetovalni organ MOL, njihove pristojnosti pa omejene na financiranje in izvedbo »malih del« na lokalni ravni ter dajanje pripomb in pobud k občinskim dokumentom, se gredo ponekod pravo bitko za oblast. Najhuje je v ČS Črnuče. Ko je aktualni predsednik četrtne skupnosti Smiljan Mekicar novembra zaradi očitane avtoritarnosti, nezmožnosti enakopravnega dogovarjanja s predstavniki različnih strank, nesprejemljivega vodenja sej, dogovarjanja in pogovarjanja o pomembnih zadevah mimo sveta, vsiljevanja svojih rešitev, konfliktnosti, žaljenja in groženj svetnikom le za en glas preživel interpelacijo strank SDS, NSi in dela SMC, je bilo pričakovati, da bo opozorila upošteval, spremenil način delovanja in spet dobil podporo vseh svetnikov. Ker se ni »popravil«, je konec januarja nepreklicno odstopil Miha Premelč, član Liste Zorana Jankovića. Ker je odstop že novembra napovedala tudi Deja Ivanović (LZJ), je bilo treba dobiti nadomestna člana sveta.

A se je zapletlo, ker Mekicar ni uslišal predloga Jožeta Horvata, naj pred nadaljevanjem prekinjene 11. seje in izredne seje zaradi imenovanja nadomestnih članov sveta skliče kolegij, na katerem bi s strankami in predsedniki odborov demokratično uskladili izvedbeni načrt letošnjih programov in projektov četrtne skupnosti. Horvat meni, da ni usklajena delitev denarja in da gre za predsednikov predlog, s katerim se mnogi ne strinjajo.

In 16. marca se je zgodil nov zaplet. Pred nadaljevanjem redne seje je opozicija opozorila, da je v predlogu zamenjave četrtne svetnice Deje Ivanović z novo svetnico z liste LZJ napaka. Mestna volilna komisija je priimek Ivanović zamenjala z Doler, kar je njen dekliški priimek. Ker je šlo za nov spodrsljaj, so sejo v nadaljevanju zaradi protestne nesklepčnosti opozicije spet prekinili.

Zgodba se zdaj dodatno zapleta. Ker svet še ni potrdil načrta programov in projektov četrtne skupnosti za letos, je negotova tudi »zakonitost« tradicionalne črnuške čistilne akcije, napovedane za 2. april. Predsednik je namreč nadaljevanje 11. seje napovedal šele za 6. april, četudi bi jo lahko imeli prej. Mekicar je s svetnikom Zvonkom Keržanom hkrati pripravil protiudarec neposlušni opoziciji. Ker je Horvat kot predsednik četrtnega odbora za varstvo okolja vabila za čistilno akcijo pošiljal na papirju z grbom občine in logotipom četrtne skupnosti, sta ga obtožila nepooblaščene (samovoljne) uporabe teh simbolov. Ta pa je pojasnil, da je lani na akcijo vabil na enak način in da je letos spremenil le datum in uro. In dodal, da jo bo izpeljal v vsakem primeru – čeprav v marčevski številki glasila Črnuče Mekicar kot urednik vabi na akcijo Očistimo Črnuče, ki bo 16. aprila v okviru »aktivnega zelenega ambasadorstva ČS Črnuče«. Prvo namreč vsako leto s šolami in vrtci organizira četrtni odbor za varstvo okolja, drugo pa bodo črnuški taborniki.

Ali se bo vojna za predsedniško funkcijo nadaljevala, bomo videli, je pa vprašanje, kdo bo potegnil kratko, Mekicarjev ali Horvatov tabor. Sta namreč precej izenačena. Prvi ima malenkostno večino, drugi pa ima v rokah močno orožje – obstrukcijo. Ta je lahko uspešna vsakič, ko manjka eden od pozicijskih svetnikov.

Butale na robu mesta

Predsednik sveta ČS Črnuče Smiljan Mekicar ima še naprej težave z glasno opozicijo. Foto: Janez Petkovšek /Delo

Prijavi sovražni govor