Dobro jutro srednji razred
ned, 16.10.2011, 19:25
Dobro jutro srednji razred
Odpovejmo se novim avtomobilom, ki jih menjamo na dve leti, pokažimo osle industriji razvajanja!
Ko se bomo zbudili v jutrišnji ponedeljek, se večina kljub sobotnim protestom proti finančnemu kapitalizmu ne bo vedla nič drugače, kot se je v petek ali kot se bo jutri. Številnim državljanom, ki sicer ne spadajo med finančne odločevalce, bo eden od dnevnih opravkov pot v banko, nekateri bodo odšli na oglede za nov avtomobil, tretji na turistično agencijo, da si rezervirajo in plačajo bližnje jesenske počitnice.

Seveda je neprimerno več tistih, ki se bodo zbudili z mislijo, kako preživeti do naslednje plače – če jo sploh imajo. A tudi srednji razred, na katerega se nanašajo zgornji stavki, se tanjša in suši. Prav srednji razred, in ne nižji, je tisti, ki je sprožil val sedanjih protestov na Wall Streetu. Prvič v zgodovini zahodnega sveta se je zgodilo, da »revolucija« ne prihaja od spodaj, ampak iz sredine. Finančni kapital in srednji razred sta bila zaveznika. Prvi se je redil na račun kulture užitka in razvajanja, ki jo je razvil srednji razred. Zdaj, no, pred nekaj leti, se je to sodelovanje izpelo; srednji razred je razočaran in besen, finančne oligarhije pa so se s pomočjo politike zavile v novo plast nedostopnosti.

Samo srednji razred je tudi tisti, ki je lahko spregledal pogubno simbiozo, v katero se je zapletel. Zato je morda manj opazna, a nedvomno prisotna razsežnost sobotnih protestov misel o drugačnem, skromnejšem, samoomejitvenem načinu življenja.

Recimo ne finančnim transakcijam, ki jih tako radi uganjamo, odpovejmo se novim avtomobilom, ki jih menjamo na dve leti, pokažimo osle industriji razvajanja!

Imam sorodnico, ki kar ne neha kopičiti novih nepremičnin, imam pa tudi soseda, ki mi je v dvigalu umno razlagal, da je opustil misel na počitniško hišico na Blokah. Morda se bo začel pojutrišnjem zjutraj tako obnašati tudi moj ljubi znanec, ki nima nikoli dovolj omar za nova cesarjeva oblačila.

Dobro jutro srednji razred

Protestniki v Ljubljani Foto: Jože Suhadolnik

Povezane novice

Protesti po vsem svetu, pred ljubljansko borzo še vztrajajo
16. oktober ob 18:51
Sociolog Makarovič meni, da slovenske politične stranke zahtev protestnikov ne morejo prenesti v politične programe.
Prijavi sovražni govor