Državnik in populist
tor, 14.11.2017, 06:00
Državnik in populist
Državnik diskretnih zagotovil šefa tuje države ne obeša na veliki predvolilni zvon.

Ko je Borut Pahor v Šempetru pri Novi Gorici ob obisku volišča stopil še pred mikrofone, je javnost presenetil s politološko analizo volilne kampanje. Analiza je zanimiva predvsem zato, ker posredno razkriva vzroke, zakaj je Pahor volitve skorajda izgubil – in to proti izzivalcu iz občinske lige, sam Pahor pa je do zdaj igral v jugoslovanski, slovenski in drugi evropski ligi. Kaj je povedal v svoji politološki analizi? Dejal je, da je med kampanjo prišlo do nekakšne menjave vlog. Njemu, ki si je želel vsebinske diskusije, so opazovalci pripisovali populizem. Po drugi strani pa so izzivalcu pripisovali državniško držo.

Najprej o tem, da so nekateri izzivalcu Marjanu Šarcu pripisovali državniško držo. Res je, da družbena omrežja prenesejo vse. Trditve, da se je Šarec držal državniško, pa mi ni uspelo najti. Šarec se je držal predvsem precej robato, je pa pokazal dovolj energije, tudi nekaj talenta. Trditve, da se je držal državniško, politični analitik pri zdravi pameti ne bi mogel izreči. V Pahorjevo analizo pa se je napaka prikradla zato, ker je v resnici želel sporočiti nekaj drugega. Povedati je želel (»prišlo je do menjave vloge«), da je on sam državnik, a mu tega nihče noče priznati.


Za plačilo s kartico, Paypalom ali preko UPN (plačilni nalog), obiščite stran www.delo.si/digitalno in izberite paket po vaši meri. Imamo tudi takega z izdatnim popustom za naročnike na našo tiskano izdajo! Nato sledite navodilom za registracijo, v sklopu katere boste sklenili tudi digitalni naročniški paket.

Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Dela, d.o.o.
Preberite posebne pogoje, povezane z digitalnimi naročninami.
Prijavi sovražni govor