DURS: tako dolgočasna služba, pa toliko direktorjev
pon, 17.09.2012, 21:00
DURS: tako dolgočasna služba, pa toliko direktorjev
Kdor je mislil, da je vsaj davčna uprava varna pred politiko, se je motil.

Na vrhu davčne uprave je danes že stal nov človek, magister ekonomskih znanosti Tomaž Perše. Prišel je, preden je zdaj že nekdanja generalna direktorica Mojca Šircelj izpeljala predvideni štiriletni mandat. Sredi najbolj vročega poletja je odstopila, ministru za finance izročila odpoved in odšla na dopust. Danes že dela v zasebnem sektorju.

Tudi novi človek na vrhu davčne uprave začenja službo kot vršilec dolžnosti, kakor pred njim Mojca Šircelj (takrat Centa Debeljak), in pred njo Ivan Simič... Kar zanimivo je, koliko ljudi se je v tej službi zvrstilo v slabih trinajstih letih, odkar deluje kot enotna ustanova, pristojna za davčne zadeve.

Davčna upravo je oblast ustanovila več let po osamosvojitvi države, sredi leta 2006. Tedanji minister za finance Mitja Gaspari je novo ustanovo najprej prepustil svoji državni sekretarki Milojki Kolar, ki je potem delala na dveh koncih; od nje jo je prevzel Marko Bezjak. Leta 1999 je Gaspari novinarjem predstavil začetnika na davčnem področju, novega direktorja Stojana Grilja, za njim je za dobro leto iz Celja prišla Zvezdana Gržina. V vladi Janeza Janše je bil Ivan Simič, ki se je odločil oditi po dveh letih in je delo leta 2008 prepustil svoji desni roki Mojci Centa Debeljak.

Ali še mislite, da je davčna uprava dolgočasna ustanova? In, seveda, ne pozabimo: kratkotrajni minister za finance Zvonko Ivanušič je od vlade Andreja Bajuka dobil pisno navodilo, naj takoj odpokliče Grilja in v davčno upravo pošlje Romano Logar.

O vseh teh pripetljajih v davčni upravi so sproti poročali časopisi. Če članke zložimo drugega ob drugega, je presenetljivo očitno: v davčni upravi je veliko politike! Le v času vlade Boruta Pahorja v letih od 2008 do 2011 se na vrhu davčne uprave ni dogajalo nič posebno zanimivega: Mojco Šircelj je za generalno direktorico imenovala vlade Janeza Janše, a je na vrhu kljub temu dočakala nove volitve.

Tomaž Perše je najmlajši od ljudi, ki so po letu 1996 vodili davčno službo. Dvanajst let je vseskozi delal v vladnih službah: najprej na ministrstvu za gospodarstvo, leta 2005 je prišel v kabinet finančnega ministra Bajuka, leta 2008 je kabinet tudi vodil, leta 2009 ga Mojca Šircelj zaposlila med svojimi najožjimi sodelavci v službi generalne direktorice, ki so jo ustanovili jeseni 2008. Na vprašanje, kdo je to pomembno delo opravljal pred 9. novembrom 2011, ko je vodja službe postal Tomaž Perše, v davčni upravi dogovarjajo: »On je prvi opravljal naloge vodje službe.« Sicer pa bo vlada običajni natečajni postopek za generalnega direktorja šele izpeljala.

Davčna uprava bo kmalu redna gostja najzanimivejših časopisnih vesti. Vlada je namreč v tretjem paketu za spodbujanje gospodarstva napovedala, da bo začela objavljati imena davčnih dolžnikov. To ji bo dalo posebno moč in zanesljivo bo postala še bolj zanimiva za politiko. Ne pretiravamo, če rečemo, da se bliža novo obdobje davčne uprave.
DURS: tako dolgočasna služba, pa toliko direktorjev

Davčna uprava bo začela razpošiljati obvestila o obročnem plačilu. Foto: Leon Vidic/Delo

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se