Ekrani v ogledalu: Franja med dvema svetovoma
čet, 20.09.2012, 21:00
Ekrani v ogledalu: Franja med dvema svetovoma
Kar nekoliko bled portret in prikaz dela zdravnice, ki se ji je Dwight Eisenhower zahvalil s posebno diplomo.

Franja Bojc Bidovec in po njej imenovana partizanska bolnišnica Franja v grapi pri Cerknem sta simbol in pojem slovenskega partizanstva in humanosti tudi v najtežjih vojnih razmerah. V tem pogledu je Partizanska bolnica Franja vsaj v bližnjih državah spoštovan kulturni spomenik, ki je pridobil znak evropske kulturne dediščine in se upravičeno potegoval za vpis na Unescov seznam kulturne dediščine, kar je po povodnji leta 2007, ki je ta spomenik državnega pomena povsem razdejala, vprašljivo.

Nacionalna televizija se je odločila posneti dokumentarno-igrani film o legendarni zdravnici in vodji bolnišnice od januarja 1944 do konca vojne, predvsem pa vzornici humanega človeka Franji Bojc Bidovec (rojena 1913 v Nemški vasi pri Ribnici–umrla v Ljubljani leta 1985 na svoj rojstni dan) in režijo zaupala Jasni Hribernik. Scenarij temelji na pismih, ki jih je Franja pisala sinu (»V pismih, ki sem ti jih pisala, sem se sama sprehodila skozi svojo življenjsko pot … Beri jih …«) in na arhivskih slikovnih in filmskih oziroma televizijskih posnetkih, zasnovan pa je tako, da mlada študentka medicine prebira ta pisma, obuja Franjino zgodbo in išče sebe (v obeh vlogah nastopa Ula Furlan).

Treba je reči, da je zamisel kar izvirna, pa tudi, da »končni izdelek« ni najboljši. Arhivsko gradivo je že samo po sebi zgovorno, lahko bi ga dopolnjevali spomini več ljudi, ki so Franjo poznali kot človeka in kot zdravnico, namesto italijanske pesmi bi gotovo bila bolj ustrezna slovenska partizanska. Igrani del (poleg Ule Furlan nastopajo še Polona Juh, Aljoša Ternovšek, Domen Valič, Matevž Müller, Ana Vipotnik, Janko Petrovec, Enisa Brizani in Jaka Žilavec, glasbo je napisal Aldo Kumar) pa je »preveč lep«, da bi prepričal, in preveč podoben ameriškim, če ne celo španskim scenam.

Kar nekoliko bled portret in prikaz dela zdravnice, ki se ji je vrhovni poveljnik zavezniških oboroženih sil in kasneje predsednik ZDA Dwight Eisenhower zahvalil s posebno diplomo in besedami: »Tega, kar ste storili za nas, ne bomo mogli nikoli poplačati, vendar tega ne bomo nikoli pozabili.«Ekrani v ogledalu: Franja med dvema svetovoma

Ula Furlan kot Franja. Foto: Arhiv RTV Slovenija

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
3 komentarji
krivica

Za mene pa je to film , umetnina , vredna ogleda. Za tiste ki gledajo nadaljevanke na Pop Tv, pa jasno ne more bit to nekaj, kar bi pohvalili.Nekaj res nežnega,kulturnega. Super.

21. september 2012, ob 15:33:03
Sirijus

Teleta in ovce ne bodo nikoli razumela, kaj je bistvo razdajanja za višje cilje . Nekako instiktivno posegajo po vimenu in travi, vse ostalo pa je za njih tema. Torej tudi za njihov paralelni svet je pomembna le hrana, pa magari jo predstavljajo demagoška natolcevanja.
Vrednote pa, ki jih prepozna civilizirani razviti svet pa so za njih "špansko selo".
Blagor teletom in ovcam. Za njih je svet tako enostaven.

21. september 2012, ob 14:11:26
wladymyr

Za kaj vse mečemo denar v celuloid, da ga sežgemo!

21. september 2012, ob 13:37:24
3 komentarji
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej