pon, 17.09.2012, 21:01
Eno leto OWS: povozili so jih čajankarji, Demokrati zatajili
Gibanje Okupirajmo Wall Street je v enem letu od viharnega rojstva pa do žalostnega samosesutja doseglo vsaj nekaj.
Razlika je v tem, da ogromni socialni razslojenosti, nepravični porazdelitvi bogastva in večdesetletnem izginjanju ameriškega srednjega sloja zdaj poročajo celo mediji, ki so v veliki večini v lasti enega samega privilegiranega odstotka Američanov z neizmerno finančno, gospodarsko in politično močjo. Toda tega krika civilne družbe plutokratski ustroj ameriške države ne sliši.

Finančna kriza, s katero so nenadzorovani špekulanti z Wall Streeta zastrupili planet, ni izzvala le okupacijskega gibanja. Ker so politiki s stotinami milijard davkoplačevalskega denarja reševali le krivce za krizo, so že prej šli na cesto konservativni čajankarji. Čeprav jih ni bilo več kot kasneje »okupatorjev«, so kraljevali v korporativnih medijih, medtem ko so okupacijski protesti prišli v javnost zlasti po zaslugi brutalnih policijskih odzivov. Predstavniki korporativne sedme sile pa so se norčevali iz anarhistične tolpe okupatorjev, ki da si ne znajo izmisliti niti tega, kaj pravzaprav hočejo.

Čajankarji so uspeli, pa čeprav s pomočjo najbolj umazanega kapitala, ki se zdaj zgrinja tudi v republikansko predvolilno propagando. Letos se bo za sedeže v zveznem kongresu potegovalo kar 63 »njihovih« republikanskih kandidatov. »Okupatorji« so v političnem smislu pogoreli. Niso imeli vpliva na demokrate, ki sicer govorijo o socialni pravičnosti, a so se »okupatorjev« izogibali kot kuge, da jih ne bi kdo obtožil podpore anarhistom. A krivda za neuspeh je tudi notranja. Nekoč so borci za državljanske pravice umirali, »mi pa se predamo že zaradi enega zelo zlobnega sporočila na twitterju«, je pred časom potarnal aktivist Van Jones.

Eno leto OWS: povozili so jih čajankarji, Demokrati zatajili

Newyorška policija aretira protestnika med ponedeljkovim pohodom proti borzi. Pripadniki gibanja Occupy Wall Street so z demonstracijami hoteli počastiti obletnico svoje ustanovitve. Foto: John Minchillo, AP Photo

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
4 komentarji
sofia

Ja, sem pogledala link.
Vidim, da v ZDA gibanje "Occupy" še živi. Zanimivo je nekaj: poleg nekaterih specifično ameriških problemov so se v gibanju tudi zelo osredotočili na nezaslišano dejstvo, da je v ZDA vsaka sedma hiša prazna.
To človeka navede na vprašanje: Zakaj je slovenska mladina tako pasivna? Zakaj mladi mirno živijo pri starših do 30. leta in čez .... namesto, da bi zagnali rabuko (in bi jih starši pri tem podprli) in zahtevali, da se tudi pri nas preštejejo prazna stanovanja in hiše, da se podatki dajo v javnost in da se nekaj ukrene ... Npr. prazna stanovanja in hiše visoko obdavči, tako da bi lastnik dvakrat premislil, ali se mu splača imeti prazno stavnovanje ali bi bilo vendarle bolj smiselno stanovanje (ali hišo) oddati v najem ...

18. september 2012, ob 23:17:56
blabbermouth

Malo krajši link:
http://goo.gl/Lygju

18. september 2012, ob 07:26:57
blabbermouth

Izvoli sofia:

http://www.tomdispatch.com/post/175593/tomgram%3A_rebecca_solnit%2C_success_is_for_the_stubborn/#more

18. september 2012, ob 07:26:03
sofia

Spet en članek, s katerim si bralec Dela nima kaj pomagati.
1. Kaj so hoteli "okupatorji"? So sploh imeli kak cilj? Kakšna je njihova ideologija? Anarhizem?
2. Kdo so čajankarji? Ali oni imajo cilj? Za kaj se zavzemajo? Čibej pravi, da so uspeli. Zakaj?

Zgleda, da je "Occupy Wall Street" gibanje, ki ni moglo uspeti zaradi inherentnih slabosti.
Da karkoli uspe, je potreben cilj, namen. Treba je torej imeti dobro idejo, za uresničitev katere je moč navdušiti ljudi. Treba se je organizirati in povezati in delovati usklajeno.
""Okupatorji" pa niso imeli drugega kot jezo. Jeza se hitro poleže in neuspeh je tu.

18. september 2012, ob 00:43:00
4 komentarji
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej