Ideološko čiščenje
čet, 20.09.2012, 21:20
Ideološko čiščenje
Če bo ključ uveljavljen, bo koalicija izgubila svojo protikrizno naravo.

Pogajanja o strukturnih reformah so prešla v odločilno fazo, koalicija pa je ponovno pred veliko ideološko skušnjavo.

Pri prepotrebni pokojninski reformi namerava očistiti pokojninsko blagajno vseh izplačil, ki so dejansko socialne pomoči, ne pa vplačane pokojnine. Nobenega dvoma ni, da blagajna poleg finančne stabilnosti, ki naj bi jo reforma zagotovila, potrebuje tudi red in pravičnost, zato je prav, da se očisti vse navlake, ki so jo pretekle oblasti zaradi proračunskih mahinacij in nagrajevanja svojih volivcev prenesle nanjo.

Ta projekt pa vzbuja nelagodje: pravkar ustanovljena zveza upokojenskih sindikatov, ki jo vodijo vidni člani SDS, nakazuje, da želi vladajoča stranka pri tem uporabiti ideološki ključ, saj so zvezi, ki jo skrbijo tudi vrednote osamosvojitve, trn v peti predvsem pokojnine partizanov in oficirjev JLA, dejavno pa se nameravajo vključiti prav v ta segment reforme. Zveza sindikatov, ki to dejansko niti niso, bo koaliciji, kot kaže, pri tem zagotavljala lažno legitimnost in javno podporo.

Visoke oficirske pokojnine so res neupravičen privilegij, o katerem lahko delavci le sanjajo. A prav tako neupravičen privilegij so visoke plače in bonitete celotne politične in ekonomske elite, ki je v času krize popolnoma odpovedala, zaradi brezidejnosti in nesposobnosti vodenja države je izgubila legitimnost in se spreobrnila v škodljivo klientelistično mrežo, ki jo je treba odstraniti. Zato nima pravice, četudi upravičeno, kazati na privilegije drugih, še posebno ne, če je ne zanima pravica za vse državljane, ampak za ideloško naše.

Če bo takšen ključ pri posegu v blagajno uveljavljen, bo desnosredinska koalicija izgubila še zadnjo trohico protikrizne narave svoje vladavine, razgaljen pa bo ostal še en kadrovski in nepotistični stroj, dostojni naslednik levosredinskih, ki so državo spravili na kolena.Ideološko čiščenje

Foto: Voranc Vogel/Delo

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
43 komentarjev
Neznan

Nedelja, oblast ima prost dan, rdečkarji ne morejo komentirati..

23. september 2012, ob 12:56:13
sofia

Levaki: moralni in intelektualni bankrot.
Nekaj v tri dni gobezdate. Kdo naj vas jemlje resno? Odgovorite na moja spodnaj vprašanja.

22. september 2012, ob 20:39:49
sofia

Sirijus
A Mekina bo Slovenijo učil, kako mora Slovenija izplačevati visoke vojaške pokojnine sgresorjem na Slovenijo?
Česa takega svet še ni videl.

22. september 2012, ob 20:35:03
Neznan

jaz
neznan
Sem pametnejši in bolj izobražen od tebe. Imam pa to slabost, da vsake toliko pogledam komentarje pod članki.

22. september 2012, ob 14:17:29

Ta tvoja izjava pove o tebi VSE.
Pameti nimaš veliko, izobrazba je dvomljiva, komentiranje pa je tvoja slabost in kaže na tvojo pomankjlivo izobrazbo in splošno razgledanost.
Si tipičen predstavnik pingvinov.
Bok, bebček, ostani zdrav in zadovoljen sam s sabo!

22. september 2012, ob 18:29:47
jaz

neznan
Sem pametnejši in bolj izobražen od tebe. Imam pa to slabost, da vsake toliko pogledam komentarje pod članki.

22. september 2012, ob 14:17:29
Neznan

jaz
neznan
hehe, sveta preproščina. Zate je rezervirano nebeško kraljestvo :)

.--
...zate pa partijska indoktrinacija zaradi nijhove edukacije..
To pa štima, pob'č?

22. september 2012, ob 13:07:30
jaz

neznan
hehe, sveta preproščina. Zate je rezervirano nebeško kraljestvo :)

22. september 2012, ob 11:40:56
Neznan

jaz
@neznan
"Danes je krivda v ostankih komunizma na Slovenskem: Türku, Kučanu, Stanovniku, Zemljariču, Bohoriču, Kocijančiću, Lukšiću, Jankoviću in vsem tistim, ki predstavljajo stričeke iz ozadja......"
Ja, in zlobne prikazni in vile!Tvoj problem kako ti dojemaš, jaz pa vem, DA JE TAKO!!!

22. september 2012, ob 10:45:18
jaz

@neznan
"Danes je krivda v ostankih komunizma na Slovenskem: Türku, Kučanu, Stanovniku, Zemljariču, Bohoriču, Kocijančiću, Lukšiću, Jankoviću in vsem tistim, ki predstavljajo stričeke iz ozadja......"
Ja, in zlobne prikazni in vile!

22. september 2012, ob 09:52:04
Neznan

Sirijus
Mogoče bo...

Dokler se ti NE BOŠ HOTEL sprijazniti s kruto resnico, da je partija nagrajevala le zaslužne in lojalne partijske soldate, boš pač pisal neumnosti, podobne le tebi!

22. september 2012, ob 09:27:52
Neznan

jaz
neznan, prav imaš, vlada zares tganja revolucijo
sofia, spomnim se, prav tako poziva 'ustavite levici'. Spomenka vedno reagira, ko se ji zdi prav. Proti komunizmu je pisala takrat, ko to še ni bilo politično oportuno. Danes ve, da je jedro problema povsem drugje.

.-.-.

Da, pob'č!
Danes je krivda v ostankih komunizma na Slovenskem: Türku, Kučanu, Stanovniku, Zemljariču, Bohoriču, Kocijančiću, Lukšiću, Jankoviću in vsem tistim, ki predstavljajo stričeke iz ozadja......

22. september 2012, ob 09:25:33
Sirijus

Mogoče bo Sofiji bolj jasno za kaj se gre pri njeni rdeči kasti, ko bo prebrala spodnji članek objavljen pred kratkim v Mladini. Gre za argumentiran članek o vojaških, po Sofiji, spornih pokojninah po njenem družbenih parazitov. Obveze države glede proračunskega financiranja veljajo tudi za vse druge upokojence bivših zveznih organov.
Pričakujem argumentiran odgovor na navedeni članek in obrazloženo zavrnitev navedb v njem.

copy-paste:
Vojaške pokojnine
Mednarodno pravo, zaradi katerega je Slovenija priznana kot država, strogo prepoveduje, da bi se države sklicevale na notranje predpise in »sabotirale« sprejete obveznosti

Igor Mekina | Mladina 7 | 19. 2. 2009

Nenavadna drža predsednika države, ki bi v primeru »vojaških pokojnin« mednarodno pravo moral poznati

Nenavadna drža predsednika države, ki bi v primeru »vojaških pokojnin« mednarodno pravo moral poznati
© Borut Peterlin

Tiste, ki so se odzvali na pismo nekaterih nekdanjih oficirjev JLA, s katerim so ti od slovenskih institucij zahtevali konec diskriminacije pri izplačevanju pokojnin, je mogoče razdeliti v dve skupini. Na tiste, ki so se odzvali čustveno, in tiste, ki menijo, da o tej problematiki »nekaj vedo«. V prvo skupino sodi na primer Lojze Peterle, ki je odkrito zatrdil, da »verjame«, da so zahteve oficirjev neupravičene. V drugi skupini izstopa urad predsednika republike, ki trdi, da glede vojaških pokojnin med naslednicami SFRJ »še ni sporazuma«. V Mladini pa smo prebrali tudi mnenje, da naj bi bil med državami naslednicami SFRJ sklenjeni »sukcesijski sporazum« iz leta 2004 neuporaben, ker je »pravniški zmazek«.
Kritiki se motijo. Sporazum o vprašanjih nasledstva (MSVN) namreč odreja, da imajo pravico do vojaških pokojnin vsi slovenski državljani in dvojni državljani s stalnim prebivališčem v Sloveniji. Načelo, da pokojnine izplačujejo države naslednice, je bilo sicer uveljavljeno že v 19. stoletju. Načelo reciprocitete, ki je zapisano v 8. členu MSVN, pa hkrati določa, da morajo naslednice na podlagi vzajemnosti sprejeti »potrebne ukrepe«, da bi bile določbe pogodbe uveljavljene pred domačimi sodišči. To piše tudi v 8. členu slovenske ustave, ki določa, da morajo biti v Sloveniji »zakoni in drugi predpisi v skladu s splošno veljavnimi načeli mednarodnega prava in z mednarodnimi pogodbami, ki obvezujejo Slovenijo,« ter da se »ratificirane in objavljene mednarodne pogodbe uporabljajo neposredno«.
Slovenski zakoni o vojaških pokojninah v primerjavi z MSVN določajo še nekatere dodatne, diskriminacijske pogoje. Vendar s stališča mednarodnega prava (in slovenske ustave) ni dvoma, kateri predpis je pomembnejši. Odkar je 2. junija 2004 v Sloveniji začela veljati sukcesijska pogodba, so veljavna njena določila. Mednarodno pravo, zaradi katerega je Slovenija sploh priznana kot država, namreč strogo prepoveduje, da bi se države sklicevale na različne notranje predpise in tako »sabotirale« sprejete obveznosti. Dunajska konvencija o pravu mednarodnih pogodb jasno določa: »Vsaka pogodba, ki velja, obvezuje pogodbenice, in te jo morajo izpolnjevati v dobri veri.« Načelo »pacta sunt servanda« je temeljno pravilo mednarodnega prava oziroma jus cogens. Kar je v nasprotju s tem, je nično in neveljavno (null and void).
Poglejmo še v učbenik mednarodnega prava, ki ga uporabljajo na slovenskih fakultetah. »Pogodbena stranka ne more opravičevati neizpolnitve neke veljavno prevzete obveznosti s tem, da se sklicuje na predpise svoje ustave ali praznine v njej ali na prepreke, ki izhajajo iz njene upravne ali sodne ureditve ...« (27. člen dunajske konvencije). Država, ki je veljavno sprejela mednarodne obveznosti, je dolžna v svoji zakonodaji izpeljati spremembe, da se zagotovi izpolnitev prevzetih obveznosti. Če je to za izpolnitev pogodbe potrebno, mora država s proračunom zagotoviti potrebna sredstva. Zavrnitev izpolnitve pogodbenih obveznosti sproža mednarodno obveznost. »Neizvršitev pogodbe je mednarodni delikt in zaradi tega nastaja dolžnost, da se glede na okoliščine popravi škoda,« piše Juraj Andrassy v Mednarodnem pravu. Glede interpretacije pogodb ob tem velja tudi Vattelov napotek, ki pravi, da se pri interpretaciji pogodb nikakor »ne sme predpostaviti, da so razumne osebe, ki so nastopale skupaj ali sklepale kakršnekoli resne posle, nameravale doseči to, da bi bil rezultat njihovega dela ničen. Interpretacije, ki bi spremenile pogodbo v nično in neučinkovito, so nedopustne.«
Trditev, da je šest diplomacij naslednic SFRJ pod vodstvom vrhunskega pravnika sira Arthurja Wattsa želelo sestaviti neuresničljivo pogodbo, je neprepričljiva. Tudi zato, ker druge naslednice SFRJ z izplačevanjem vojaških pokojnin nimajo takšnih težav. Pri Sloveniji gre prej za neizpolnjevanje mednarodne pogodbe, ki sočasno pomeni tudi kršitev antidiskriminacijskih določb deklaracije OZN o človekovih pravicah. Slovenija s tem, ko zahteva svoj delež zlata in veleposlaništev SFRJ, hkrati pa ne izpolnjuje priloge E sukcesijske pogodbe, postaja neverodostojna država in mednarodni delinkvent. Naloga poslancev, pravnikov in sodišč je, da uskladijo slovenske zakone z mednarodno ureditvijo, toda če se je v zvezi s tem odzval tudi urad predsednika republike, potem bi glede na vlogo predsednika, ki predstavlja Slovenijo, urad moral opozoriti vsaj na resne posledice neizpolnjevanja mednarodnih pogodb.
Povzročanje nevšečnosti nekaterim nekdanjim oficirjem JLA je ob tem tudi ponižanje same Slovenije. Diskriminacijo pri izplačilu vojaških pokojnin je Mladina prvič razkrila že leta 1992. Sramotno je, da se država vse do danes vede kot maščevalna zamerljivka, namesto da bi bila 18 let po osamosvojitvi varen dom vseh državljanov - ne glede na to, v kateri uniformi so se znašli ob osamosvojitvi.

22. september 2012, ob 08:58:09
jaz

neznan, prav imaš, vlada zares tganja revolucijo
sofia, spomnim se, prav tako poziva 'ustavite levici'. Spomenka vedno reagira, ko se ji zdi prav. Proti komunizmu je pisala takrat, ko to še ni bilo politično oportuno. Danes ve, da je jedro problema povsem drugje.

22. september 2012, ob 08:45:27
Neznan

V državi bo mir, ko bodo pokopali zadnjega revolucionarja in zadnjega udbovca.

22. september 2012, ob 08:42:55
sofia

"Edino dobro bi bilo, da neha krivit druge za stanje v državi ...."
jaz
ja, treba se je vprašati, kdo je kriv. Krivi so tisti, ki so popolnoma obvladovali Slovenijo. To so bili levaki.
Poglej samo medije. Vsi glavni mediji so levičarski. To je slika Slovenije.
Tisti, ki je imel oblast, je odgovoren. In tisti, ki je to oblast vneto podpiral.
Desnico je pa Spomenka ustavila že pred 20 leti.
Se ne spomniš krika: Ustavite desnico!!!?

22. september 2012, ob 08:38:28
jaz

"Ampak to je stara praksa rdeče kaste. "
Ja, kar se je Janezek naučil, to Janez zna.
Edino dobro bi bilo, da neha krivit druge za stanje v državi: komuniste, zlobne vile, palčke ...

21. september 2012, ob 23:16:34
sofia

"Velika večina ljudi v naši državi je bila do leta 91 komunistov, saj smo živeli socialistični državi."
A ja?
Kaj pa tisti, ki niso bili komunisti?
Kaj pa tisti, ki so jim komunisti kršili človeške pravice?
Na spodnja konkretna vprašanja odgovori.
------------
Da se otroci vidnih politikov zaposlujejo v državnih službah, ni prav. Žalostno je, da to počnejo tudi sedanji oblastniki.
O tem sem jaz že pisala na drugem mestu.
Ampak to je stara praksa rdeče kaste. Oni so to počeli desetletja dolgo. Pa se Delo še nikoli doslej ni obregnilo ob to prakso. Delo ni bilo nič kritično, ko je Janković zaposlil Turkovo hčer (izbrali so jo med okrog 220 kandidati).
Da o vseh drugih korupcijskih povezavah ne govorimo, npr. Jankovićeva MOL - Marta Kos - Delo. Itd. Itd.

21. september 2012, ob 23:03:23
jaz

sofia, ti so obsedena s komunisti
Velika večina ljudi v naši državi je bila do leta 91 komunistov, saj smo živeli socialistični državi. Samo po sebi to še ni nič narobe. Še manj so smiselne te teorije zarote.
Glede rdeče kaste preberi malo nižje, sem že enkrat napisal.
Ne vem, v katerem članku te je Markeš omenil, piše pa zelo smiselne stvari.

21. september 2012, ob 22:44:18
sofia

Sirijus
si upaš trditi, da komunisti niso izsilili tega, da se ne sme nihče dotakniti njihovih privilegijev?
Si upaš trditi, da komunisti ne bi potegnili z jugoarmijo, če bi jim grozilo, da bodo v novi državi, samostojni Sloveniji, izgubili svoje privilegije?
Si upaš trditi, da so bili komunisti pripravleni na državljansko vojno za svoje privilegije?
Ali ne izhaja iz tega, da jim je figo mar za Slovenijo, njim gre le za privilegije in oblast?
Ali nisi na lastne oči videl in na lastna ušesa slišal vik in krik, ki je nastal, ker si je vlada upala malo priškrniti privilegije rdeče kaste?
Ali ni bilo za fevdalizem značilno, da so morali tlačani vzdrževati lagodno življenje plemstva v njihovih gradovih?

21. september 2012, ob 22:28:49
sofia

jaz
"braniš politike, ki razdvajajo narod, hujskajo ljudi enega proti drugim, spodbujajo medsebojno sovraštvo in mržnjo"
Kateri politik razdvaja narod in s čim?
Kdo hujska ljudi enega proti drugemu?
Kdo spodbuja medsebojno sovraštvo in mržnjo? S čim?
---------------------
Kdaj boste vi, levaki, razumeli, da nismo več v totalitarizmu, ko je bilo dovoljeno samo eno mnenje? Ko so morali vsi, ki so v komunistični hierarhiji kaj pomenili, biti "na liniji "?
Vsi drugi so morali pa molčati.
Jasno, da je v takem sistemu vladalo "soglasje". Vsi enoglasno: Tito Partja Omladina Armija!
--------------------
Glede sovraštva: Strašno sovražijo levaki. Samo komentarje poglej: sovražijo levičarski novinarji in sovražijo levičarski bralci.
daso npr. kar naprej piše, da bi jih komunisti morali pobiti več, daso kar naprej piše, da bi bilo treba take, kot sem jaz, pobiti.
Markeš je v Delu napisal gnusen članek, v katerem je dal moje ima v naslov. Še na misle mu ne pride, da bi izpostavil dasota.
Zakaj levaki tako silno sovražijo? Zato ker se bojijo za svoje privilegije. In zato ker se bijijo, da se bo pokazala prava resnica o naši nedavni preteklosti.
Vendar s sovraštvom levaki ne bodo dosegli nič. Njihov svet se ruši. Z njihovo ideologijo je konec. Marksizem je mrtev. Njihove rdeče zastave in rdeče zvezde so passe. Spadajo v 20. st. skupaj s svastiko. Pokopljimo jih.

21. september 2012, ob 22:19:49
Sirijus

Kaj, ko bi ti Sofija poskušala intelektualno kolikor toliko argumentirano zavrniti moje navedbe?

To, da poznaš slovnico in postaviti vejice med pavšalnimi navedbami: fevdalni režim, rdeča kasta, še ne pomeni, da si funkcionalno pismena in, da razumeš naš politični sistem ter demokracijo na splošno. Na čem temelji tvoje razumevanje sedanje družben situacije in kje najdeš podlago (zakonsko, ustavno) za tvoja ksenofobna pavšalna etiketiranja in za tvoje navedbe. Način obravnave drugače mislečih, ki ga zagovarjaš, vse bolj povzema glavne karakteristike fašističnega in, če hočeš tudi komunističnega političnega sistema.
Kaj hočeš bolj argumentiranega kot pravno utemeljeno podlago za moja zatrjevanja?
Mar ne opaziš, da se obnašaš vse bolj kot trobilo, ki ob navedenih argumentih pljuje na vse strani???
S tem vse bolj potrjuješ pravilnost Markeševe analize tvojega "skritega" življenja.

21. september 2012, ob 22:19:12
jaz

sofia
Na neumno vprašanje tudi sedem modrecev ne more odgovoriti.
Glede moralnega bankrota pa: braniš politike, ki razdvajajo narod, hujskajo ljudi enega proti drugim, spodbujajo medsebojno sovraštvo in mržnjo Niti ne zavedaš se, da je moralni bankrot že nivo, na katerem se pogovarjate: ljudem, ki so šli zate na fronto, da imamo svojo državo in da danes ne govoriš nemško, govoriš rdeča kasta itd.
Je pa res, da imamo fevdalni režim, ko Ivan postavlja avtomehanike v nadzorne svete podjetij, in otroke strankarskih veljakov na dobro plačane službe v družbah v solastništvu države, novinarje preprostih in tudi desno orientiranemu bralcu razumljivih medijev pa kar v ministrov kabinet ...

21. september 2012, ob 21:50:54
sofia

Kak intelektualni in moralni bankrot so levaki, se vidi iz komentarjev levakov tule na Delo.si.
Blebetajo nekaj v tri dni.
Je mogoče kdo od njih sposoben argumentirati, zakaj bi morala Slovenija imeti fevdalni režim? Zakaj bi slovenski davkoplačevalci morali vzdrževati rdečo kasto?

21. september 2012, ob 21:27:07
Foglof Tunek

Stalinizem je eno, socializem in jugoslovanski komunizem pa nekaj čisto drugega, Z razlogom je Jugoslavija veljala za najbolj liberalno med nekdanjimi vzhodnoevropskimi držami. Tega samo neuravnovešenci kot je Janša in njegove ovce ne vidijo, ker vidijo povsod komunizem ki je "največje zlo", tudi ko to nima blage veze z sovjetskim komunizmom ali pa pri nas sploh s kakršnimkoli komunizmom. To so blodnje ljudi ki so obsedeni s svojimi lastnimi frustracijami in sovraštvom do vsega kar jim ni ideološko blizu. In glede na to da osebno poznam enega ki je v samem vrhu stranke mi je takoj vse jasno. Mentaliteta za pobruhat...

ŠAH-MAT!!! - press

21. september 2012, ob 20:16:59
Foglof Tunek

Ta vic pa je napisala Barbara P. Klerofašisti nasmejte se:

Janez Janša je obiskal svinjsko farmo v okolici Črnomlja.
Medtem ko se je sprehajal med svinjami v ogradi, ga je eden izmed novinarjev seveda fotografiral, kar je Janša tudi opazil in opozoril novinarja.
"Da ne boš jutri v časopis pod sliko napisal kaj neumnega, Janša in prasci na primer. Napiši raje, da bom poskrbel za kmetijstvo."
Drugi dan seveda izide časopis in v njem tudi omenjena slika z Janšo med svinjami kjer piše: »Janez Janša (tretji z leve) bo poskrbel za kmetijstvo.«

hahahahahehehehehohohohohihihihi...Smešno, a ne?

ŠAH-MAT!!! - press

21. september 2012, ob 20:10:33
Foglof Tunek

Za sofio, Bernarda Guia in ostalo klerofašistično sodrgo.

Po vseh potezah, ki jih Janša počne, bi lahko tudi njegovi najzvestejši verniki dojeli, da se zadnji ostanki komunističnih metod najbolj trdovratni ravno v SDS. Poveljniška subordinacija je najizrazitejša in prepoved kakršnegakoli, tudi najmanjšega dvoma v besede ali odločitve velikega vodje najbolj očitna. Skratka, celo Stalin bi bil ponosen na "našega" Janeza, po domače iveka iz Grosupelga.

ŠAH-MAT!!! - press

21. september 2012, ob 20:06:06
sofia

Noro-
Sirijus misli, da so privilegiji rdeče kaste "človekove pravice" LOL
Dobro, da si navedel tiste člene.
Rdeča kasta je podprla osamosvojitev samo pod pogojem, da ostanejo njeni privilegije nedotaknjeni. Davkoplačevalci pa morajo seveda zagotavljati njihovo materialno udobje, pa četudi bi morali sami jesti travo.
Če Demos na to ne bi pristal, bi rdeča kasta potegnila z jugoarmijo in Miloševićem, sprožila bi državljansko vojno, kot je enkrat že storila. Rdeči kasti za to državo ni nič. Njim je samo za oblast in denar.
Če Janša nima moči, da Slovenijo normalizira in privilegirancem odvzame privilegije, bo to dokaz, da nam še vedno vladajo pripadnike rdeće kaste.

21. september 2012, ob 18:27:10
Bernardo Gui

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

21. september 2012, ob 16:09:49
Sirijus

No, no - vdahnite malo in otresite gobce.

Za ne razmišljajoče štirinožne človekove prijatelje je značilno, da veliko krat lajajo tam v tri dni, da bi se na ta način morebiti prikupili gospodarju.

Prvo in prvo tisti, ki so delali v državnih organih nekdanje SFRJ niso nobeni priskledniki in paraziti, ki niso vplačevali v pokojninsko blagajno. Vplačevali so v celotni svoji delovni dobi v zvezno blagajno. Mar so oni krivi, da so delali za dobrobit takratne države, tudi Slovenije kot njenega sestavnega dela, njihov pokojninski sklad pa je ostal tam nekje v skupni blagajni.

Z osamosvojitvijo je RS Slovenija sprejela neke obveze, ki so predstavljale podlago za njeno mednarodno priznanje. Katera država bi priznala novo nastalo državo, ki bi v svojih temelji imela zapisano, da bo kršila temeljne človekove pravice.

Torej v svoj temeljni dokument v Ustavni zakon za izvedbo Temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti RS je v 18. čl. zapisala:
Republika Slovenija zagotavlja varstvo pravic borcev, vojaških invalidov, članov družin padlih borcev in uživalcev vojaških pokojnin s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, ter borcev, vojaških invalidov in članov družin padlih borcev, narodnoosvobodilne vojne Jugoslavije v Deželi Furlaniji-Julijski krajini v Republiki Italiji in v Deželi Koroški v Republiki Avstriji, v obsegu in pod pogoji, ki so jih do uveljavitve tega zakona določali predpisi SFRJ.
Poleg tega Slovenijo obvezujejo razne mednarodne konvencije, pakti in sporazumi, od katerih je zelo pomemben Sporazum o nasledstvu SFRJ sklenjen leta 2001, ratificiran z Zakonom o vprašanjih nasledstva ( Uradni list RS, 71/2002, z dne 8.8.2002), ki vsebuje tudi ANEX E, del o sedaj spornih pokojninah:
ANNEX E
Pensions
Article 1
Each State shall assume responsibility for and regularly pay legally grounded pensions funded by that State in its former capacity as a constituent Republic of the SFRY, irrespective of the nationality, citizenship, residence or domicile of the beneficiary.
Article 2
Each State shall assume responsibility for and regularly pay pensions which are due to its citizens who were civil or military servants of the SFRY irrespective of where they are resident or domiciled, if those pensions were funded from the federal budget or other federal resources of the SFRY; provided that in the case of a person who is a citizen of more than one State –
(i) if that person is domiciled in one of those States, payment of the pension shall be made by that State, and
(ii) if that person is not domiciled in any State of which such person is a citizen, payment of the pension shall be made by the State in the territory of which that person was resident on 1 June 1991.
Article 3
The States shall, if necessary, conclude bilateral arrangements for ensuring the payment of pensions pursuant to Articles 1 and 2 above to persons located in a State other than that which is paying the pensions of those persons, for transferring the necessary funds to ensure payment of those pensions, and for the payment of pensions proportionally to the payment of contributions. Where appropriate, the conclusion of such definitive bilateral arrangements may be preceded by the conclusion of interim arrangements for ensuring the payment of pensions pursuant to Article 2. Any bilateral agreements concluded between any two of the States shall prevail over the provisions of this Annex and shall resolve the issue of mutual claims between the pension funds of the States relating to payments of pensions made before such agreements entered into force.
Torej naščuvani manj bistri malo se umirite, vaše lajanje je zastonj. Obveze države predstavljajo trdne garancije za sporne pokojnine in hujskaški (fašistični) napadi ne bodo uspeli.
To je »Jelovica«.

21. september 2012, ob 14:53:49
Neznan

jaz
Je pa res, da partizani, ki so se borili, da zdaj lahko živimo na svoji zemlji, niso medtem plačevali v pokojninsko blagajno. Žal niso imeli računovodij, da bi odvajali denar na individualne račune z njihovih tekočih računov medtem, ko so nacisti in domobranci streljali na njih
.-.-
Jasno, da niso.
Tudi pred vojno niso, pa po vojni tudi ne.
Bili so pač predvojni potepuhi, lenuhi, ki so ugotovili, da bo to dobri biznis...

21. september 2012, ob 14:20:50
jaz

Je pa res, da partizani, ki so se borili, da zdaj lahko živimo na svoji zemlji, niso medtem plačevali v pokojninsko blagajno. Žal niso imeli računovodij, da bi odvajali denar na individualne račune z njihovih tekočih računov medtem, ko so nacisti in domobranci streljali na njih.

21. september 2012, ob 10:46:42
atoris

Jaz, nisem mislil na plačilo, kot za redno delo novinarja, ampak "plačan", da to napiše. Upam, da si toliko pameten, da si že takoj vedel, kaj je pomenilo "plačan". Če nisi vedel, bog se usmili.

21. september 2012, ob 09:58:49
paparazzo

+
+
+
+
+
+
Če smo že pri čiščenju, bi bilo treba najprej odjebati vse politike in vsakega, ki je izčrpal do bankrota katerokoli butalsko podjetje po letu 1991, jim vzeti plače, pokojnine, zavarovanja, zapleniti kompletno premoženje odvzeti državljanstvo in jih v gatah izgnati v cetralno đunglo Konga.
+
+
+
+
BB* se niti po toliko letih ne zavedajo, da noben partizan Butalam ni naredil toliko škode kot novodobna "osvoboditeljska" politika, ki je popolnoma uničila cvetočo državo, katero so bivši partizani in drugi državljani gradili 46 let in iz ruševin postavili na noge najbolj cvetoče gospodarstvo Balkana.
+
+
+
+
Raje se boste tule prepirali z umsko zaostalimi plačanci tipa Zofka o tem kaj je rdeča in kaj črna opcija pokradla in nasedali janševistično-kučanovski propagandi, ki deluje po predelanem starem pregovoru:
"Deli in v miru ropaj!"
+
+
+
+
+
Pa KAJ vam je ljudje, da ne vidite, da ste slepi???

Niti na kraj pameti vam ne pride nov gusarski nateg Butalcev, da ciganski grbsti Quasimodo vstraja na pomoči EU samo za to, ker tile ni več kaj krasti in bo potem pokradel še to pomoč - postapki znani iz afere Rdečega križa.
___________
*butasti butalci
+
+
+
+
+
+
Raznim piunćićem seveda ne zamerim, da v Delo pišejo vse sorte klamf, saj je vsem znano, da je pogoj za vpis na FDV:
IQ<15
+
+
+
+
+
+

21. september 2012, ob 07:41:54
objektiven-pogled

"Oblast si je uzurpiral režim, ki si podreja medije, preganja vse svobodomiselne Slovence, uničuje banke ,odstavlja režimu nelojalne menažerje, uničuje univerzo, šolstvo in zdravstvo."
Sofia, namesto, da se neumno posmehuješ takšnima trditvam raje premisli ( če to seveda zmoreš ob svoji obsedenosti in zasvojenosti z nakakšnim antikomunizmom in bivšemu protijugoslovanstvu) in ugotovila boš, da je ta trditev presneto resnična. Le tisto s taborišči je zaenkrat pretiravanje,ki pa nikakor ne bi bilo, če bi imel Princ teme možnost to uresničiti, hudoben je dovolj. Primerljiv je le s škrlatnim princem Rodetom, ki nam hodi v Slovenijo solit pamet. K sreči ni veliko takšnih, ki mu zaupajo in vedno jih je manj

21. september 2012, ob 06:39:41
sofia

julius
HA HA HA
To je komunistični agitprop.
Laž je nesmrtna duša komunizma.
Komunistu ni treba ničesar utemeljevati. Komunist "zmaguje" s propagando in silo.
Ampak vam je (bo) odklenkalo.

20. september 2012, ob 23:57:50
lek

Demokratične Slovenije ni več !

Oblast si je uzurpiral režim, ki si podreja medije, preganja vse svobodomiselne Slovence, uničuje banke ,odstavlja režimu nelojalne menažerje, uničuje univerzo, šolstvo in zdravstvo. Policija je v enih rokah, aretacije in taborišča niso več daleč.

Druga republika je tu...Slovenistan !
Živiji Majer !

20. september 2012, ob 23:50:30
sofia

"Seveda ji "vlada privilegirana rdeča kasta", z Ivanom na čelu."
jaz: Kako lahko sploh napišeš tak idiotizem?!
Z udbomafijsko "rdečo kasto" Janša nima zveze.
Če Janša ne bo imel moči, da razbije rdečo kasto, ki nam pije kri, pomeni, da so demokratične sile v Sloveniji prešibke. Če Janši to ne bo uspelo, se nam slabo piše.

20. september 2012, ob 23:39:40
Komunist

Sofia, je tale vaš?

20. september 2012, ob 23:05:02
jaz

@sofia
Seveda ji vlada "vlada privilegirana rdeča kasta", z Ivanom na čelu. To je naš največji problem.

20. september 2012, ob 22:35:15
sofia

"zvezi ...(so) trn v peti predvsem pokojnine partizanov in oficirjev JLA"

"pokojnine partizanov"?
1. To niso pokojnine, ampak rente (saj menda v hosti niso vplačevali v pokojininsko blagajno?).
2. Od vojne je minilo 67 let. Če so bili partizani ob koncu vojne stari 22 let (recimo od odraslosti pri 18 so preživeli v hosti 4 leta), so danes stari 89 let. Koliko 89 letnih partizanov še živi in dobiva privilegirano "penzijo"?

Kateri norec zagovarja privilegirane "pokojnine" oficirjev jugoarmije? Menda so pa med privilegiranci tudi udbaši.
------------------------------
Če slovenska država tega ni sposobna urediti, ni čudno, da smo v krizi. Kako naj bo Slovenija normalna država, če ji vlada privilegirana rdeča kasta?
In kako naj bo Slovenija normalna država, če osrednji dnevnik prinaša take z zdravim razumom skregane agitpropovske zmazke, kot je zgornji Belovičev bulšit?

20. september 2012, ob 22:32:28
Neznan

"Visoke oficirske pokojnine so res neupravičen privilegij, o katerem lahko delavci le sanjajo. A prav tako neupravičen privilegij so visoke plače in bonitete celotne politične in ekonomske elite, ki je v času krize popolnoma odpovedala, zaradi brezidejnosti in nesposobnosti vodenja države je izgubila legitimnost in se spreobrnila v škodljivo klientelistično mrežo, ki jo je treba odstraniti."


Kaj takega lahko napiše le idiot.
Kako lahko primerja penziji dveh, popolnoma različnih kategorij. Prvi prejema pokojnino, ki ni posledica plačanih prispevkov, drugi pa so vplačali visoke prispevke.
Saj ni čudno, da vas bodo odpustili in razgnali.

20. september 2012, ob 22:04:59
jaz

atoris
Ja, saj je prav, da je plačan. Kaj mislite, da bi morali novinarji delati zastonj?
Kot bi nekomu rekli, ki dela 8 ur za tekočim rakom: to je dobesedno plačano delo.

20. september 2012, ob 22:02:30
atoris

Dobesedno plačan in naročen članek.

20. september 2012, ob 21:37:20
43 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej