Jazbec ni Hillary Clinton

Glede na farso v vrhu centralne banke imamo srečo, da nismo več monetarno samostojni.
Objavljeno
10. januar 2017 21.24
Suzana Kos
Suzana Kos
Policija v primeru preiskave suma storitve kaznivega dejanja v zasebno elektronsko komunikacijo enega od viceguvernerjev Banke Slovenije za zdaj ni našla dokazov, da bi bilo storjeno kaznivo dejanje. Z malce cinizma bi sicer lahko zapisali, da je policija že skoraj redni gost centralne banke, saj še ni tako dolgo tega, ko so jo kriminalisti obiskali zaradi preiskave suma neupravičeno izrečenega izrednega ukrepa pri sanaciji bank v letu 2013. Ne glede na aktualno »komunikacijsko« farso se zdi, da imamo Slovenci srečo. Srečo zato, ker nimamo več tolarja in nismo več monetarno suvereni, ampak nam denarno politiko in tudi nadzor sistemskih bank vodijo iz Frankfurta. In srečo, ker pred nami trenutno ni nobene bančne sanacije, saj zgodba z izbrisanimi imetniki podrejenih vrednostnih papirjev še zdaleč ni končana. Ljubljansko sodišče je namreč presodilo, da Banka Slovenije pred roko pravice nima imunitete ter da so bile nedavne kriminalistične preiskave in zaseg dokumentacije in računalnikov zakoniti.

Vprašanje je, kako uspešno se s svojimi nalogami lahko spopada Banka Slovenije, ki jo je guverner precej neposrečeno reograniziral in ki se na vse kriplje upira nadzoru računskega sodišča. Poleg tega so politiki kadrovali še nove viceguvernerje, ki niso po meri guvernerja. Pred bančnim sistemom so še izzivi privatizacije NLB in Abanke ter tudi, recimo, odgovor na vprašanje, kako preprečiti morebitni nenadzorovani odliv vlog z računov, če bi med komitenti nastal preplah. Zdi se, da je največjo tveganje v sistemu kar Banka Slovenije sama.

Najnovejša afera z brskanjem po zasebnih stikih oziroma domnevno nezakonitim nadzorom elektronskih komunikacij zaposlenih spominja na zgodbo pred velikim finalom ameriške predsedniške tekme: FBI je preiskoval ravnanje Hillary Clinton s službeno e-pošto, ko je nekdanja državna sekretarka ravnala »izjemno neprevidno, a ne nezakonito«. Kakorkoli, Clintonova je volilno tekmo izgubila in odšla na smetišče zgodovine. Jazbec še ne.