Krpanje čevljev

Vprašanje je, ali bo proizvodnjo v Poljanski dolini mogoče ohraniti v sedanjem obsegu.
Objavljeno
02. marec 2016 21.02
Maja Grgič
Maja Grgič
Potem ko je pred leti ugasnila kranjska Planika in je januarja po večletni agoniji v stečaju končal tržiški Peko, se je negotovost preselila še v žirovsko Alpino. Ta se v težavah ni znašla le iz poslovnih razlogov, ampak tudi zato, ker je kot številna druga slovenska podjetja končala v finančni spirali notranjega prevzema in posledično na slabi banki.

A DUTB na eni strani in zaposleni skupaj z lokalno skupnostjo na drugi imajo različen pogled na prestrukturiranje družbe. Kot je razumeti, novi lastnik s podporo drage svetovalne družbe napoveduje racionalizacijo, zmanjševanje števila zaposlenih in selitev proizvodnje, zato so v Žireh upravičeno zaskrbljeni. Vprašanje je, ali bo v prihodnje v Poljanski dolini glede na to, da naše okolje delovno intenzivnim panogam ni prav naklonjeno, proizvodnjo mogoče ohraniti v sedanjem obsegu.

Prav tako ni jasno, zakaj nikoli ni bilo povezovanja med največjima gorenjskim čevljarjema – Pekom in Alpino, čeprav se je o tem večkrat razmišljalo. Prvi je bil namreč močnejši v modni obutvi, drugi v športni. Planika Turnišče, Afit in Kopitarna Sevnica dokazujejo, da obstajajo tudi stabilni poslovni modeli te industrije, ki niso nujno butični, kakršni so, denimo, zrasli v Tržiču in njegovi okolici.

Ključa do uspeha v tej delovno intenzivni industriji sta poleg obvladovanja stroškov dela gotovo tudi razvoj in oblikovanje, s čimer so se v Žirovski kotlini že večkrat izkazali, zato bi bilo treba ta intelektualni kapital tam tudi ohraniti in ga še bolj izkoristiti. Dokaz za to je, da v Alpininih čevljih tečejo najboljši vrhunski športniki, kot so Jakov Fak, Charlotte Kalla in Gabriela Soukalova. Navsezadnje je v njih zmagovala tudi Petra Majdič.