Lipiška ruleta
čet, 11.08.2011, 20:58
Lipiška ruleta
Zdaj menda vedo, kaj ubija lipicance, ne vedo pa še, kako je tisto, kar jih ubija, prišlo vanje.

Če bi v državi, ki si je za širjenje svoje prepoznavnosti v svetu med drugim izbrala »biserne konje« iz Lipice, razpisali nagrado za razkritje pravega vzroka za zdaj še vedno nenavadnega in predvsem neugotovljivega poginjanja teh biserov, bi bili bržkone bliže rešitvi uganke, zakaj se to dogaja. Tako pa smo, kljub vsem strokovnim prijemom, o katerih nas prepričujejo, še vedno globoko v temi. Ali drugače, prepuščeni smo nenavadno zapletenemu in hkrati neprepričljivemu leporečenju o tem, kako je v javnem zavodu Kobilarna Lipica najbolje poskrbljeno za konje, ti pa kljub vsemu skrivnostno poginjajo.

Natančneje, po kemijskih in toksikoloških analizah, opravljenih na poginulih živalih, zdaj menda vedo, kaj jih ubija, ne vedo pa še, kako je tisto, kar jih ubija, prišlo vanje. Strupov niso zaužili s senom, krmo ali krmnimi dodatki, kakor je pohitel javno razlagati direktor Kobilarne Lipica Tomi Rumpf, še preden so bile opravljene vse potrebne analize za takšno sklepanje. Nenavadno. Ker je hotel na hitro utišati vse, ki so že po marčevskem poginu konj krivdo pripisovali krmi? Morda zaradi strahu pred potrditvijo, da v Lipici, kjer se ciklično ponavljajo takšni pogini konj, kot so se zgodili letos, delajo nekaj narobe? Ker bi se lahko potrdile luknje v nadzoru in resnični skrbi za zdravje živali?

Tokrat direktor, ki je veselo razglasil rezultate preiskav kot tiste, ki so Lipico in navsezadnje njega oprali objektivne odgovornosti za pogine, sicer ni več razglabljal o tem, da je lahko za vsem skupaj namerno kriminalno dejanje, kakor je to počel spomladi in so se v preiskavo, ki (še) ni prinesla rezultatov, vključili kriminalisti. Je pa smelo ugotovil, »da je poročilo potrdilo naše ocene, da so vzroki zadnjega julijskega obolenja in smrti konj skoraj identični primeru iz letošnjega marca« in da je to hkrati zanj oziroma menda kar za vse v Lipici »še ena potrditev, da vzroki za obolevanje in pogin konj niso v sistemu oskrbe, varstva, krmljenja ali sledljivosti, ki jih v Kobilarni Lipica dosledno, po najvišjih strokovnih merilih in za vse konje enako izvajamo«. Po marčevskem poginu konj so v Lipici tudi okrepili fizično varovanje kobilarne, poostrili varnostne ukrepe in namestili varnostne kamere. Toda poginov ni bilo konec.

Če so kemijske in toksikološke analize, ki jih je na vzorcih marca in julija poginulih, obolelih in zdravih konj opravil Zavod za zdravstveno varstvo Maribor, odgovorne za zdravje lipiških konj res oprale vsakršne krivde, je bil torej na delu lahko le kdo od zgoraj. Kakšen sveti duh, ki ne mara konj ali pa mu ni pri srcu direktor? Ob resnosti razmer, ki bi jim morali priti do dna, se seveda ne gre šaliti. Tudi zato ne, ker je nedvoumno, kar piše v poročilu delno že opravljene botanične preiskave, da namreč na krmiščih, od koder v Lipico dobavljajo seno, rastejo nekatere strupene rastline, ki bi bile v kombinaciji s krmnimi dodatki lahko usodne.

Med čakanjem na dokončno presojo veterinarske stroke - tej pripada tudi direktor Rumpf -, ki naj bi na podlagi vseh poročil o analizah (tudi tistih, ki jih še bodo naredili) do oktobra povedala, kdo in zakaj mori bele konje v Lipici, pa se ni mogoče znebiti slabega občutka, da bo spet vse bolj ali manj izzvenelo v maniri zamegljevanja ali celo pripisovanja krivde višji sili. Lipiški lepotci pa bodo še naprej zgolj številke na nenavadni slovenski igralni ruleti.Lipiška ruleta

Foto: Uroš Hočevar/Delo

Povezane novice

Lipica: Strah pred novim poginom konj se je zalezel v kosti
11. avgust ob 09:45
Nesporno dejstvo je, da je bil ugotovljen toksikološki lupulin v urinu pri vseh konjih, ki so zboleli.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se