Meje schengna
ned, 09.04.2017, 19:00
Meje schengna
Preverjanje avstrijskih upokojencev, ki se peljejo na velikonočne počitnice na Hrvaško, bi bilo dlakocepstvo.

Leto in pol je bilo znano, kaj se pripravlja. Takoj po pariških napadih 13. novembra 2015 je Francija zahtevala, da bi morali vpeljati sistematičen nadzor vseh ljudi, ki vstopajo v schengensko Evropo, tudi državljanov EU. Boljši nadzor zunanje meje je postal mantra na vseh ravneh evropske politike. Ker je Grčija nekakšna schengenska eksklava, na jugovzhodu Evrope prava meja območja brez nadzora potnikov na mejah poteka na madžarski in slovenski meji s Hrvaško.

V zadnjih dneh sem se peljal čez pol ducata notranjih meja v schengenskem območju, tako z vlakom kot z avtomobilom. Na nobeni ni bilo niti znamenj kakršnegakoli nadzora potnikov. Kaj šele preverjanja listin ali zastojev. Vstopa v drugo državo ne opaziš. Schengenska Evropa ne glede na vse težave, grožnje in notranjepolitične pritiske še vedno deluje. Pogoj za obstoj takšnega območja svobode je, da na njegovih zunanjih mejah deluje strog in učinkovit nadzor. Vse drugo so iluzije.


Za plačilo s kartico, Paypalom ali preko UPN (plačilni nalog), obiščite stran www.delo.si/digitalno in izberite paket po vaši meri. Imamo tudi takega z izdatnim popustom za naročnike na našo tiskano izdajo! Nato sledite navodilom za registracijo, v sklopu katere boste sklenili tudi digitalni naročniški paket.

Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Dela, d.o.o.
Preberite posebne pogoje, povezane z digitalnimi naročninami.
Prijavi sovražni govor