Ministrov začasni optimizem
pon, 09.07.2012, 21:38
Ministrov začasni optimizem
Družboslovci z mnogo sreče dobijo zaposlitev za določen čas, medtem ko obrtnikov in naravoslovcev izrazito primanjkuje.

Minister za delo Andrej Vizjak včeraj ni vlival veliko upanja. Razmere na trgu dela naj bi se, kar se zaposlovanja in novih delovnih mest tiče, v drugi polovici leta še zaostrile.

Kar zadeva brezposelnost, bo Slovenija, ki je sicer pod evropskim povprečjem, po predvidevanjih leto končala s številko 110.000, kar bo enako številu brezposelnih z začetka letošnjega leta. To glede na razmere v obdobju, ki bo za nami, niti ne bo neuspeh. Ministra številka navdaja celo z optimizmom.

Če kaj, pri statistiki slovenske brezposelnosti bode v oči podatek, da je vedno več brezposelnih med visoko izobraženimi in da so iskalci zaposlitve z najnižjo izobrazbo ena redkih kategorij, ki se sčasoma zmanjšuje. To med drugim pomeni, da v Sloveniji nimamo ustrezno izobraženega kadra in da izobraževanje ne sledi potrebam trga. Diplomanti družboslovnih fakultet pridejo v svojem poklicu z mnogo sreče le še do zaposlitve za določen čas, medtem ko številnih obrtnih in naravoslovnih profilov izrazito primanjkuje. Da to ni zgolj slovenska posebnost, ampak močno razširjen evropski pojav, je klavrna tolažba.

Zares črnoglede napovedi za drugo polovico leta prihajajo od delodajalcev in kažejo na še zmanjšano število novih delovnih mest, ki jih je bilo že v prvi polovici leta dobrih 12 odstotkov manj kot lani, junija pa slabih devet odstotkov manj kot mesec prej. Gospodarske napovedi za Evropo, posebno za Nemčijo (zmanjšanje zaposlovanja napovedujejo tudi v nemški avtomobilski industriji), od katere smo najbolj odvisni, predvidevajo stagnacijo, na katero se bo naglo odzval tudi slovenski trg dela. Zato je žal začasen tudi optimizem glede števila brezposelnih.




Ministrov začasni optimizem

Foto: Mavric Pivk/Delo

Povezane novice

Manjši delodajalci zaposlujejo čedalje manj
9. julij ob 21:00
Vizjak: Sklepamo lahko, da smo pri zniževanju brezposelnosti dosegli dno, hkrati delodajalci ne povprašujejo po delavcih.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
1 komentar
šakal

ja, prevec psihologov, sociologov, filozofov in ekonomistov... in abramboslovcev.

10. julij 2012, ob 09:19:16
1 komentar
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej