Miro Cerar raje na gradbišče kot med male paciente

Nejc Gole o Yaskawi in ostalih tujih investicijah.
Fotografija: Največja pozitivna novica Yaskawine investicije v deželi gozdov in medveda je, da gre za industrijo prihodnosti.
Odpri galerijo
Največja pozitivna novica Yaskawine investicije v deželi gozdov in medveda je, da gre za industrijo prihodnosti.

Pridobljene tuje greenfield investicije, kot so Yaskawa, Magna, Sumitomo, so eden od predvolilnih asov iz rokava Mira Cerarja. Ta se skupaj z ministrico Milojko Kolar Celarc pred volitvami verjetno ne bo šel fotografirati na propadlo otroško kardiologijo. Zagotovo pa ne bo zamudil priložnosti in si skupaj z Zdravkom Počivalškom nadel čelado, v roko poprijel lopato ter položil temeljni kamen domači ali tuji naložbi. Ali pa se udeležil podpisa pisma o nameri o izgradnji nove Yaskawine tovarne za proizvodnjo komponent za robotske roke v Kočevju,.

Vlada je aktivneje in uspešneje privabljala tuja podjetja, kot so to počele predhodne vlade. Do njih je ubrala pravi pristop ter jim ponudila dovolj dober servis in pomoč pri njihovih naložbah. Ne nazadnje so tudi predstavniki Yaskawe vedno poudarili pozitivno vlogo države, še bolj kot Japonci pa se vladi lahko zahvalijo v Magni.

Vendar brez pomoči zunanjih dejavnikov ne domačih ne tujih investicij ne bi bilo. Gospodarska rast v svetu, povečana naročila in zasedene kapacitete podjetja silijo k širitvi. Poceni denar in nezadolženost podjetij naložbe finančno podpirajo. Slovenija je v tekmi za investitorje večkrat premagala druge države. V korist ji je pri tem bilo, da v nekaterih srednjeevropskih državah, ki so bile v preteklosti pri privabljanju tujih investicij bistveno uspešnejše od Slovenije, že primanjkuje primerne delovne sile. Evropska komisija, denimo, Češki za letos napoveduje 2,4-odstotno, Madžarski 3,7-odstotno in Sloveniji 5,6-odstotno brezposelnost.
Pomanjkanje ustreznih kadrov postaja tudi v Sloveniji vse večja težava. Danes je kvalificirana delovna sila na vrhu seznama slovenskih prednosti za tuja podjetja. Vendar se več kot 43 odstotkov podjetij z najmanj deset zaposlenimi in 61 odstotkov velikih družb sooča s pomanjkanjem ustreznih kadrov za zaposlitev, kaže anketa zavoda za zaposlovanje.

Zato se bo prihodnja vlada morala bistveno močneje spopasti s tem izzivom. Med drugim z reformo izobraževalnega sistema, ki bo bolj prilagojen potrebam trga dela, davčno razbremenitvijo dela, da bi delodajalci doma lažje zadržali visokoizobražene zaposlene, ukrepi za lažje in večje zaposlovanje tujih strokovnjakov … Vizija pri tem bi moral biti prehod iz proizvodnje izdelkov v spodnjem delu dobaviteljske verige v visokotehnološko industrijo z visoko dodano vrednostjo, ki omogoča višje plače in večjo blaginjo.

Največja pozitivna novica Yaskawine investicije v deželi gozdov in medveda je, da gre za industrijo prihodnosti. Tovrstni investicijski potencial je visok, tudi iz Japonske. Ta je ena največjih svetovnih vlagateljic, japonsko sonce pa je šele v zadnjih letih močneje posvetilo na Slovenijo. Tako bo tudi prihodnji teden. Ne le zaradi Yaskawe; temeljni za naložbo v proizvodnjo medicinskih elastomerov bo v Logatcu položila japonska multinacionalka Sumitomo Rubber Industries.