(Ne)predvidljivo
pon, 19.06.2017, 21:00
(Ne)predvidljivo
V času izrednih dogodkov in tragedij je brexit videti še najbolj predvidljiv. 
Nedavni teroristični napadi na Londonski most, v Manchestru in Westminstru so vsak po svoje izzvali strpnost in potrpežljivost Britancev, tudi po napadu v Finsbury Parku, kjer so bili tarče muslimani, se bo temu najverjetneje težko izogniti. V življenja državljanov so vsi po vrsti vnesli nepredvidljivost, kakršne do zdaj niso bili vajeni in kakršne si tudi nikoli niso želeli. Nepredvidljivost najslabše mogoče vrste.

Spopadanje z nepredvidljivimi dogodki je eno najpomembnejših meril kakovosti vlad. Število problemov, s katerimi se zdaj ukvarja konservativna vlada Therese May, postaja težko obvladljivo. Teroristični napadi, današnji je bil že četrti v zadnjih treh mesecih na britanskih tleh, politična vprašanja, ki jih je porodil nepričakovan izid nedavnih parlamentarnih volitev, in posledice katastrofalnega požara v stolpnici Grenfell v Londonu, so vladne zmogljivosti raztegnili do maksimuma in čez. Združeno kraljestvo v političnem smislu že dolgo ni bilo postavljeno pred tako velike preizkušnje.

Ironično je, kako je brexit, v morju nepredvidljivih dogodkov in tragedij, postal ena najpredvidljivejših stvari v britanski politiki. Kljub preobremenjenosti s težavami doma so predstavniki vlade danes odpotovali v Bruselj, kjer so se tri mesece po uveljavitvi 50. člena lizbonske pogodbe končno začela pogajanja o izstopu države iz EU. Obe strani sta se na ta dogodek pripravljali skoraj leto dni. Tudi če razplet pogajanj ni jasen, so tako eni kot drugi pripravljeni na več scenarijev, tako na uspeh kot razočaranje.

Področje varnosti, kamor spada tudi spopadanje s terorizmom, je eno redkih, kjer si razočaranja ne more privoščiti ne ena ne druga stran. Drastično zmanjšanje ali konec sodelovanja bi namreč na stežaj odprlo vrata nepredvidljivemu v vseh mogočih oblikah.

(Ne)predvidljivo

Karikatura: Marko Kočevar

Prijavi sovražni govor