Nepravi udar

O legitimnosti policijskih zahtev kljub vsemu ni mogoče dvomiti.
Objavljeno
01. marec 2016 22.11
Majda Vukelić
Majda Vukelić
Se je nekaj dni po začetku policijske stavke zgodil organiziran »udar« skupine policistov proti ministru Cerarjeve vlade zato, da bi policisti pokazali, da tokrat mislijo resno in da ne bodo več padali na prazne vladne obljube glede ureditve njihovega statusa? Anonimni policist trdi, da se je zgodilo prav to, domnevni protagonist akcije, eden od prvih ljudi sindikalnega boja Zoran Petrovič, trdi popolnoma drugače.

Že jutri naj bi izvedeli, kdo govori resnico. Iz navedb šefa kranjske policijske uprave je mogoče sklepati, da mu je že povsem jasno, da je šlo za nedopustno policijsko ravnanje, ki bo zaradi zlorabe pooblastil zahtevalo ukrepanje. Cerar, Györkös Žnidarjeva in Fank so pri svojih ocenah za zdaj previdnejši.

Cerarjeva vlada ni prva, proti kateri stavkajo policisti. Prav nasprotno. Sindikalni boj je stalnica policijskih prizadevanj za dostojnejše plače. Te so brez dvoma mizerne. Posebno ob zaostrenih begunskih razmerah, ko policija (na etični pogon) za zdaj brezhibno opravlja svoje delo, je primer Koprivnikar, če se potrdi v vsej svoji razsežnosti, nekaj najslabšega, kar se je policiji lahko zgodilo. Del politike bo – tako kot vedno – v tem dogodku videl svojo priložnost, sindikalni boj, ki ga javnost zelo podpira, pa zna zgubiti nekaj na svoji moči in verodostojnosti. Toda o legitimnosti zahtev policistov ni mogoče dvomiti, četudi se je Uroševičev sindikat že distanciral od Petrovičevega, če se ravnanja policistov izkažejo za nezakonita.

Ne glede na možnost policijskega »udara« se je ministrica za notranje zadeve danes sestala s pogajalsko skupino obeh policijskih sindikatov in ji predstavila nov približevalni predlog. Ali ta pomeni korak bliže k izpolnitvi policijskih stavkovnih zahtev, še ne vemo. Vemo pa, da do preverjanja očitkov o zlorabi policije ne vodijo bližnjice.