Novi izbrisani – tokrat upokojenci
čet, 19.07.2012, 21:00
Novi izbrisani – tokrat upokojenci
So skupina 26.341 upokojencev novi izbrisani? Primerjava ni pretirana. Upravnih odločb tudi upokojenci niso dobili.
Jutri bo znano, kaj bo storil zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) po tem, ko je ustavno sodišče sporočilo, da za spremembo višine pokojnine ni dovolj, da ZPIZ o tem upokojence zgolj obvesti, ampak da mora v takšnem primeru izdati upravno odločbo. Le tako lahko upokojenci to izpodbijajo s pravnimi sredstvi.

Kaj drugega, kot da ZPIZ takšno razlago ustavnega sodišča sprejme in 26.341 upokojencem, ki jim je na podlagi zakona za uravnoteženje javnih financ (ZUJF) znižal pokojnine, skoraj ni mogoče pričakovati. Večina pravne stroke si je namreč pri tem vprašanju edina. Višino pokojnine je mogoče posamezniku spremeniti le na podlagi upravnega akta, saj gre za oblastno odločanje o pravicah, obveznostih in pravnih koristih posameznika. Takšnega posega pa ni mogoče opravičiti z listom papirja, na katerem piše, da se je nekomu pokojnina znižala za 300 evrov. To je globoko v nasprotju s pravno državo in ustavno pravico do enakega varstva v pravnih postopkih.

Primera, ko je vlada z zakonom selektivno znižala pokojnine samo nekaterim skupinam upokojencev, ki se jim pokojnina delno ali v celoti financira iz proračuna – udeležencem NOB, delavcem, ki so bili zaposleni na območju nekdanje SFRJ, internirancem, beguncem, vojaškim upokojencem … – pa v nobenem primeru ni mogoče zožiti zgolj na sporno ravnanje Zpiza.

Problem je skrb vzbujajoč, skoraj zagotovo ustavno sporen, saj je vlada z ZUJF ustvarila dve kategoriji upokojencev, čeprav se njihove pokojnine črpajo na enaki pravni podlagi. Upira se nam, da bi problematizirali, zakaj se pokojnina znižuje udeležencem NOB, ne pa tudi žrtvam dachavskih procesov? Na to naj odgovori vladajoča koalicija. Mi pa smo prepričani, da vlada ni naredila napake, kot pravi zdaj. Pri tem lahko zgolj povzamemo besede dr. Tineta Stanovnika z ljubljanske ekonomske fakultete, ki jih je pred kratkim zapisal za naš časopis. Stabilizacija javnih financ očitno niti ni posebna prioriteta te vlade, temveč je njen glavni cilj ideološko-revanšistični obračun s »sovražnikom« in ustvarjanje »izrednih razmer«. Obračun s tistimi, ki so žarišče odpora proti sedanji vladi.

Ponižujoče je do vseh 26.341 upokojencev, o katerih zdaj vlada pravi, da bo njihov primer proučila in zakon (morda ?) popravila do jeseni, hkrati pa je v sredo v državnem zboru zrušila opozicijski zakon, ki je hotel odpraviti diskriminatorne določbe ZUJF. Če je vlada zakon dala v parlamentarno proceduro po nujnem postopku, ni nikakršnega razloga, da ga na tak način tudi ne bi spremenila. Pred jesenjo. Zdaj pa bodo morali upokojenci, če bodo v prihodnjih dneh dobili upravne odločbe, sprožati sodne spore. Spore, ki bodo obremenili delo sodišča, torej institucije, ki jim koalicija tako in tako ne pripisuje posebne avtoritete in verodostojnosti.


Novi izbrisani – tokrat upokojenci

Oskrbovana stanovanja naj bi starejšim omogočala večjo mero samostojnosti. Foto: Blaž Samec/Delo

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
3 komentarji
Kobra

So desni res fašisti ?
So med desnimi tudi NACISTI ?

23. julij 2012, ob 21:10:54
atoris

Ovaj kako da kažem..
Ga.S.. je pa res prva na okopih svinjakov.

20. julij 2012, ob 12:05:14
sofia

"So skupina 26.341 upokojencev novi izbrisani? Primerjava ni pretirana."
Majda Vukelić v Delu.

"Če tega zločina – kar izbris nedvomno je – ne bi bilo , se evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu s to zadevo nikoli ne bi ukvarjalo."
Branko Soban v Delu.

"Po tej plati je izbris 25.671 prebivalcev Slovenije, med katerimi je bilo 5360 otrok, grob poskus etničnega čiščenja. Nekakšna simbolna slovenska Srebrenica."
Branko Soban v Delu.

To je Delovo novinarstvo:
"Izbris" je zločin, slovenska Srebrenica. Prva slovenska vlada je bila zločinska (v Haag z njo?)

Odvzem dela rente "borčevskim" privilegirancem (ne se slepiti, samo za te borčevske privilegije gre in za nič drugega!) je enak "izbrisu" - je zločin - je enak "etničnemu čiščenju" - je enak Srebrenici.

Aktualna slovenska vlada je zločinska. V Haag z njo?!
---------------------------
Delovi novinarji NISO ČASTIVREDNI LJUDJE.
Nekaj tako podlega bi lahko pričakovali v kakem zakonem hujskaškem ekstemističnem lističu, ne pa v samodeklariranem "osrednjem dnevniku".
Romana Dobnikar Šeruga: vas ni sram?

20. julij 2012, ob 11:57:14
3 komentarji
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej