Od kod torej denar?
tor, 08.01.2013, 21:00
Od kod torej denar?
V bilancah funkcionarjev ni prostora za gotovino neznanega izvora.

Poročilo Komisije za preprečevanje korupcije je vzorčen primer poslovanja državne institucije. Zakon ji daje pooblastilo, da spremlja premoženjsko stanje funkcionarjev, in komisija je pooblastilo vzela resno. Pri tem je trčila ob zanimivo simetrijo. Voditelja strank, ki skupaj zasedata skoraj dve tretjini parlamentarnih sedežev, med zaslišanji in pisnimi pojasnjevanji nista bila sposobna zadovoljivo razložiti, od kod izvirajo njuni osebni prihodki. Razlika med denarjem, s katerim razpolagata, ter prihodki znanega izvora in plačo, ki jo dobivata kot funkcionarja, je očitna. Od kod torej denar?

Zakonodajna veja oblasti je, ko je sprejemala predpise o preprečevanju korupcije, postavila pomemben standard. Tisti, ki v imenu skupnosti opravlja oblastne naloge, mora natančno razkriti, od kod izvirajo njegovi prihodki. Tisti, ki želi upravljati stvari, ki zadevajo skupnost kot celoto, mora imeti, ker upravlja državni aparat, represivne organe, proračun in državno premoženje, brezhibno urejeno osebno računovodstvo. V bilancah funkcionarjev ni prostora za gotovino neznanega izvora. V bilancah funkcionarja lahko nastopa zgolj knjižni denar z znanim izvorom. Če kaj ni jasno, mora to vsak trenutek brezhibno pojasniti. Zoran Janković je med zaslišanjem povedal: »Ko potrebujem denar, pokličem pa rečem, dragi moj sine, je čas, da kaj vrneš atu ...« Janša pa je na poročilo, ki obsega 25 gosto tipkanih strani, čez dan odgovoril s 25 besedami. Šele pozno zvečer se je odzval bolj podrobno.

Državna institucija ni dobila zadovoljivega pojasnila, od kod izvira premoženje dveh najvplivnejših funkcionarjev. Če želita upravljati stvari, ki zadevajo skupnost kot celoto, sta to dolžna storiti. Priložnosti nista izkoristila.Od kod torej denar?

DZ, premier Janez Janša. Foto: Igor Zaplatil/Delo

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
18 komentarjev
neverjetno

Poročilo Komisije za preprečevanje korupcije je vzorčen primer poslovanja državne institucije.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Si mislil povedati vzorčen primer dirigiranega političnega posega z namenom rušenja političnega nasprotnika. Jankovič je bil vnaprej izbran kot žrtveni jarec ker je v šahovskem žargonu to bila žrtev konja za trdnjavo! Kar se Janeza in njegove koalicije tiče ne rečem da so nekaj posebnega nasprotno,v ničem me nikoli niso prepričali. Alternativa ki se nam ponuja je še slabša! Čas za destabilizacijo vlade (nekakšne rešitve) pa skrajnje neugoden!

18. januar 2013, ob 22:46:07
Kobra

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

13. januar 2013, ob 18:22:49
sofia

Zdaj to "poročilo" pregledujejo pravniki in ekonomisti in so ugotovili veliko nepravilnosti. O tem se bo verjetno še slišalo. Šturm, ki je večja avtoriteta v pravu kot nek Klemenčič ,meni, da so bile preiskovancema kršene človekove pravice. Sama sem slišala npr, da so preiskovali Janševa potovanja npr, v Skandinavijo, Grčijo ....LOL. A ni Klemenčiča sram?
Se vidi, kako so skušali iz petnih žil privleči kaj obremenilnega ...
Komisija ni kredibilna in neodvisna (Klemenčič povezan z LDS, Praprotnik je bil leta poklicni pljuvalec po Janši ...)
Sramotno je, da je Klemenčič pustil, da Janšo preiskuje Praprotni - gotovo je tudi zato poročilo tako luknjasto.
Ali pa dejstvo, da je Klemenčič dan prej kot sta o zadevi zvedela preiskovanca, poročilo predal Pahorju in Virantu in je nagovarjal za podporo!!! Ne moreš verjeti. A ni Klemenčiča sram? Zakaj pa ni prosil za podporo predsednika vlade? Že s tem je Klemenčič pokazal, da je zadeva politična. Prozorno.
Ali pa Klemenčičevo zagotavljanje, da je Poročilo dokončno. Ničesar več ne bodo pojasnjevali po medijih. LOL LOL .
Čez 2 dani se pa pojavi celotna komisija. Klemenčič, Praprotnik in še ena ženska (+ še nekaj drugih ljudi) v Slakovi oddaji Pogledi Slovenije.
To je bil pa poden slovenske javne TV, poden KPK in poden slovenske "inteligence"
Tule je odličen komentar.
.http://www.reporter.si/slovenija/slakovi-pogledi-slovenije-kadija-to%C5%BEi-kadija-sodi/13744

"No, diplomirani pravnik Uroš Slak si je s svojimi novinarskimi in uredniškimi kolegi privoščil v okviru vsedržavne javne RTV hiše izvesti bombastični sodni spektakel, ki ne sledi niti osnovnim formalnim principom, kakršnih se niso upali izognit niti v stalinističnih procesih- sodni spektakel brez obrambe in brez obtožencev. Spektakel v Pogledih Slovenije, za katere je vnaprej zagotovil, da bo vseh 7 prisotnih tožnikov in razsodnikov v eni osebi in da za nič na svetu ne bi nikogar, ki bi v karkoli podvomil, kaj šele branil obtožene. Kadija tuži, kadija sudi, skratka. V duhu nekega skrajno primitivnega prava, ki v bistvenem korenini v predcivilizacijskih plemenskih pravilih.

Najbrž sledi ugovor, da Slakovi Pogledi niso sodni proces. No, Slak dela iz njih sodne procese, ne jaz, ki to ugotavljam. Kaj drugega pa so? Novinarstvo? Saj ne sledijo osnovnim uzancam profesionalne etike, da bi to lahko bili. Povejte mi ime ene same resne TV postaje v demokratičnem svetu, kaj šele edine vsedržavne javne medijske hiše, ki bi v neko omizje postavila 7 tožnikov, obenem sodnikov in nobenega odvetnika in ki napadanemu ne bi dajala temeljne pravice, da se brani! To bi bilo nerazložljivo vsakemu malo razsvetljenemu človeku, ki je nekaj življenja preživel v kateri od demokracij s tradicijo, to je v temelju zavržna praksa!"
Odstopiti bi morala celotna KPK.
Ker je sramota za to državo.

11. januar 2013, ob 23:59:18
wladymyr

Slovenski odločni premier Janez Janša!

Slovenski odločni premier Janez Janša: Vse moje premoženje
je v skladu z dohodki v 30 letih dela!
Zaslužil si je za preživeto trpljenje
pogumni mož prijateljstva zrela, vesela!

09. januar 2013, ob 15:11:40
Kobra

+- Zoran Janković v zakonskem roku ni prijavil lastništva dela nepremičnin, ki jih je imel v lasti že leta 2006, in lastništva 980 delnic Luke Koper, sploh pa ni prijavil lastništva in poslovanja z vrednostnimi papirji KRKE, razpolaganja z gotovino, položeno na transakcijski račun pri bankah v višini 29.500 EUR, in razpolaganja oziroma pridobitve denarnih sredstev velikih zneskov, ki po ugotovitvah komisije izhajajo iz nakazil različnih pravnih oseb kot poplačilo dolga.
FertikJe_____________________________________________________________________Vunta:==>
.
+- Janez Janša v zakonskem roku ni prijavil nakupa trisobnega stanovanja v Ljubljani, prodaje kmetijskih zemljišč v skupni izmeri 15.437m2, nakupa osebnega avtomobila znamke Volvo XC 70 za 46.000 EUR in najema hipotekarnega kredita v višini 135.000 EUR, sploh pa ni prijavil poroštva stranki SDS pri najemu kredita v višini 500.000 EUR, poroštva fizični osebi/družinskemu članu pri najemu posojila v višini 125.000 EUR in pologa gotovine na transakcijski račun pri banki v višini 33.000 EUR.
FertikJe_____________________________________________________________________Vunta:==>

Slovenski levi in desni skorumpirani politiki, tajkuni in sodniki so se povezali,.............

FertikJe___________________________________________________________________________________+Kangler+
FertikJe________________________________Y____________________________________JanŠa:==>
FertikJe________________________________Y__________________________________Jankovič:==>
FertikJe________________________________Y__________________________________Gorenak:==>
FertikJe_______________Bavčar
FertikJe_______________Hilda
FertikJe_______________Zidar
FertikJe_______________Rode
FertikJe_______________Popovič
FertikJe_______________Rutar
FertikJe_______________Šrot
FertikJe_______________Kastelic
FertikJe_______________Kralj
FertikJe_______________Drolec

FertikJe___________________za_vse______________________od_A_do_Ž_==>

09. januar 2013, ob 13:42:35
zwau

kdovekdo
itak -
nekaj mora biti hudo narobe s človekom, ki vedno znova skače v gnojnico.
Pojdi na Reporter, tam ni gnoja.

.....................................................
Ne tam pa res ni gnoja!!!!¨
Tam cvetijo samo rožice!!!
HAHAHAHAHAHA iz kerga stripa so pa tebe potegnil?

09. januar 2013, ob 11:43:20
kdovekdo

itak -
nekaj mora biti hudo narobe s človekom, ki vedno znova skače v gnojnico.
Pojdi na Reporter, tam ni gnoja.

09. januar 2013, ob 11:03:04
Itak

Ah dej no, Žerdin, zbriši rajši iz tega gnilega časopiska, preden se njegovo govno ne prime še tebe!

09. januar 2013, ob 10:30:04
Bernnardo Gui

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

09. januar 2013, ob 10:29:05
novi_butalec

@iustitia

Khm, Janša je imel včeraj v odmeivih kar nekaj pojasnil, za katera je trdil tudi, da jih je dostavil PKK. Rad bi slišal komentar te komisije - ne to, da niso tega upoštevali, temveč zakaj niso tega upoštevali. Zadevo je treba razčistiti. Poročilo preveč pomagal levici, prišlo je ravno v pravem času, ko si je desna vlada okrepila položaj. Nujno zahtevam kvaliteten dialog in razčiščevanje in pri tem aroganca PKK, češ lahko bi pojasnil, pa nisi, ni dovolj.

Recimo:
1) kaj je z enosobnim stanovanjem v LJ, ki ga je JJ prodal? Na prvi pogled nisem videl, da bi ga PKK upoštevala. To pomeni, da imamo za recimo 100.000 EUR že pojasnilo.
2) burka s položnicami... če so bile plačane, je menda vse v redu. posamezni zneski niso veliki, če pa množiš preko več let, dobiš znatne številke. Saj veste 500 EUR na mesec * 12 mesecev * 5 let = 30.000 EUR
itd

Glede na to, da je JJ edini sposoben preprečiti preobrazbo Slovenije v štrukelj republiko (kar je še hujše kot banana republika), je zadeva res vroča in jo je treba razčistiti. In pri tem bo morala svoje delo dokazati tudi PKK.

09. januar 2013, ob 09:15:28
iustitia

Ok, jasno je, da bosta zdaj "pojasnjevala", bolj slikovito "se bosta vadila", ampak pri tem ne smemo spregledati, da sta imela že možnost vse pojasniti, ki pa je nista izkoristila. In izkoristila je nista zaradi vzvišenega, arogantnega odnosa do protikorupcijske komisije, kakor očitno tudi do vseh drugih državnih organov. Prav to, da ne spoštujeta pristojnih organov lastne države, seveda po načelu "država, to sem jaz", je popolnoma zadosten razlog za utemeljenost zahteve, da odstopita.

09. januar 2013, ob 08:44:22
baldrick        

Če bi bila pojasnila lahko zadovoljiva, bi jih politika tudi dala.

BISTVENO razliko med legalno pridobljenim (zakonsko pokritim) in pa takšnim, izpostavljenim koruptivnemu tveganju zaradi možnosti zlorabe in vplivanja kot posledice vodstvenih funkcij akterjev lahko vidi vsak nezaslepljen volilec in seveda v prvi vrsti KPK.

Ampak, nespodobnost, klientelizem, koruptivnost, VIP....
s tem smo zrasli gor in s tem smo se navadili živeti. Tisti, ki bi lahko zamajali in spremenili, s(m)o morebiti del tega, tisti, ki pa nis(m)o, pa verjetno preneumni in prenaivni, da bi lahko spremenili. Jadajada....

Vsi vemo, ampak gotovo bo vroča tema to, da je JJ natelovadil le za 250 jurjev čudnega premoženja, Zoki ljubljanski pa okrog tri miljone...

09. januar 2013, ob 08:17:59
mare62

odstope teh in takih bi morala zahtevati ulica, ne pa brezglave zahteve vse poprek

09. januar 2013, ob 07:21:58
ton

Dobro, pozabila sta prijaviti premoženje. Kaj pa prijava dohodnine?
To bi morali ugotoviti, drugo je brez veze.
Če sta oškodovala državo, potem zanju res ni več mesta v slovenski politiki.

08. januar 2013, ob 23:56:29
kdovekdo

Od kod torej denar?
Mislim, da sta oba, tako Janša kot Janković, skoraj za večino sumljivega premoženja sposobna dati zadovoljiv odgovor.
A se jima to ni zdelo vredno. Ker podcenjujeta ne samo protikorupcijsko komisijo ampak celoten slovenski narod.
Zato bi bilo prav, da odstopita in rešita Slovenije najhujše more v tem desetletju. Sicer ostaja le upanje, da jih ne bo nihče volil, nemogoče kaj? Bolj kot Janša in Janković, bodo pokvarjeni tisti, ki jih bodo volili.

08. januar 2013, ob 23:25:09
Lenny

Od kod denar?
No, to pa res ve vsak količkaj inteligenten in seveda nedesni državljan.

08. januar 2013, ob 23:05:37
sinus

Od kod denar?? Še sprašuješ se, ta je pa dobra. Ne vem ali se vsi delate tako neumne ali pa ste res neumni!

Ja od orožja je denar!! In se lepo pere 20 let, za nepremičnine, luksuz, pičke in vse lepe stvari...to je možno seveda le v balkanski vukojebini Slowenistan.

08. januar 2013, ob 21:51:58
gennale

ja,ja,vse to je samo političen konstrukt z namenom omadeževati dva brezmadežnika, bomo slišali jutri,oz. danes ob 22h.

08. januar 2013, ob 21:34:43
18 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej