OI kot spektakel na vseh celinah: navdihnimo z razumom
ned, 12.08.2012, 21:00
OI kot spektakel na vseh celinah: navdihnimo z razumom
Najti bo treba pravo mešanico razuma 
in trgovske žilice, 
da bi igre lahko ostale spektakel.

Naj bodo olimpijske igre navdih naslednjemu rodu, so preteklih 16 dni glasno poudarjali Londončani, s precej tišjim glasom pa pikro dodajali: dediščina na večini drugih področij življenja je pač sila klavrna. Vlogo gostiteljev so opravili zelo dobro, neredko v nasprotju s svojo prislovično hladnostjo. Če bi bil nekdanji predsednik MOK, podjetni Katalonec Juan Antonio Samaranch, še živ, bi jih evforično razglasil za najboljše v zgodovini.

Njegov naslednik Jacques Rogge je kot Belgijec racionalno umirjen, zato se je ob sinočnjem izrekanju zasluženih pohval športnikom in prirediteljem nedvomno zavedal, da je tudi olimpijsko gibanje na pomembni prelomnici. Gigantizem iger in orjaški stroški za njihovo izvedbo so namreč v nasprotju s politiko globalne finančne streznitve in stiskanja pasu po vsem svetu. London, prvi, ki je trikrat pripravil OI, je najboljši primer njihovega razvoja. Leta 1908 je na igrah sodelovalo 22 držav, organizacijski komite je imel 15.000 funtov stroškov in 21.377 dobička. Štiri desetletja pozneje, na ruševinah 2. svetovne vojne in prvih igrah po smrti očeta sodobnega olimpizma Pierra de Coubertina, se je zbralo 59 držav, proračun gostiteljev pa je bil 760.000 funtov; 131 milijonov v današnji vrednosti. Letos so Londončani pričakali 10.500 športnikov iz 204 držav, zdaj pa ugibajo, koliko jih bo vse skupaj stalo – 11, 12, 13 milijard?

Ko se je po finančnem polomu zadnjih »romantičnih« iger v Montrealu in Moskvi za organizacijo OI leta 1984 dolgo potegoval le Teheran, je bilo sicer jasno, da razvoja ni mogoče ustaviti. In tudi v prihodnje se bo težko ogniti lovu na olimpijske presežnike. Najti pa bo treba pravo mešanico razuma in trgovske žilice, da bi igre lahko ostale spektakel na vseh celinah, ne le za nekaj najpremožnejših držav. To bi bil pravi navdih za prihodnje rodove.OI kot spektakel na vseh celinah: navdihnimo z razumom

Olimpijske igre v Londonu bodo izziv za naslednje. Foto: AP/Bernat Armangu

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se