Pot v normalnost
sre, 22.08.2012, 21:00
Pot v normalnost
Sklad pobira najboljše med najcenejšim in najcenejše med najboljšim. A tega je malo.

Pričakovanja glede censkih trendov na trgu nepremičnin so izključno dveh vrst. Del strokovne in zainteresirane javnosti (nekateri nepremičninski posredniki, investitorji, ponudniki že zgrajenih nepremičnin) trdo vztraja, da manevrskega prostora za opaznejše znižanje cen stanovanjskih nepremičnin ni, splošna javnost in večji del strokovne pa menita, da bi morale cene še zelo znižati, da bi se nepremičninski trg normaliziral in da bi bila dostopnost do stanovanj v Sloveniji primerljiva vsaj s povprečno evropsko.

Geodetska uprava RS, ki spremlja gibanje cen nepremičnin, je v avgustovskem poročilu sicer potrdila že dolgo napovedovani trend upadanja cen stanovanj. Z opombo, da so podatki začasni, ugotavlja, da je drsenje navzdol počasno, a vztrajno. Obseg prometa z rabljenimi stanovanji je bil v drugem kvartalu soliden, slabše pa so se prodajale novogradnje. Iz tega je mogoče sklepati, da gradbinci in investitorji, ki bi morali biti vodilo sekundarnemu trgu, v svojih (censkih) pričakovanjih ne popuščajo (dovolj). Kljub poglabljanju gospodarske krize in ne oziraje se na to, kdo od v uvodu omenjenih ima prav.

A priznati si je treba, da resnica ni črno-bela. Ker to, kar zdaj sestavlja nepremičninski (oziroma stanovanjski) trg, ni neki normalen trg z normalno ponudbo, z normalno sezidanimi cenami, kakovostjo itd. Tudi na strani povpraševanja krojita (ne)odločitve prej strah in previdnost kot potrebe in trenutne finančne zmožnosti potencialnih kupcev. In ker trg ni normalen, je nemogoče reči, kaj je realna cena. Ponudba novih stanovanj, ki je po ceni in kakovosti vsaj približno ustrezna, še nekako najde kupca. Večino pa sestavljajo »zaležane zaloge«, ki ne ustrezajo kriterijem kakovosti, novim okoliščinam in potrebam slovenskega potrošnika. Če gledamo s tega zornega kota, lahko pritrdimo zahtevam po precejšnjem znižanju stanovanjskih cen; ta del ponudbe bo treba očistiti bremen zgrešenih poslovnih odločitev, profitnih apetitov ter neracionalnega in slabega dela. Za »vrabca v roki« se bodo morale prej ali slej odločiti tudi banke, ki jim pocenitev stanovanj ni v interesu.

Zanimivo bo videti, kakšen bo v tem kontekstu izkupiček Stanovanjskega sklada RS, ki se je pred meseci lotil odkupa tržnih presežkov stanovanj. Njegova poglavitna deviza je polna blagajna in zanesljivo, hitro plačilo. Zato je tudi njegova pogajalska pozicija zelo dobra. Pričakovati je, da bo s trga pobral najboljše med najcenejšim in najcenejše med najboljšim. Kot kaže po treh odpiranjih ponudb, bo tega malo; nekaj sto stanovanj, pa še to v Ljubljani, kjer je povpraševanje največje, številke ne bodo omembe vredne. Kljub temu bodo dosežene cene zgovoren signal preostalim neuspešnim ponudnikom.

Druga v uvodu omenjena dilema je, da tudi te cene, recimo jim diskontne, ne bodo realne oziroma normalne cene na daljši rok. Verjamemo, da bodo dobre lokacije in prestižna kakovost še naprej na visoki cenovni ravni in da se bo ponudba bolj razslojila. Spremenile pa se bodo tudi kalkulacije cene. Ključna bo ostala cena zemljišča, vsaj v bližnji prihodnosti pa jih bo še bolj kot do zdaj omejevalo pešanje kupne moči.
Pot v normalnost

Foto: Marko Feist/Delo

Povezane novice

Počasen, a zanesljiv trend upadanja cen nepremičnin
14. avgust ob 09:00
Vztrajno se znižujejo cene rabljenih stanovanj, tudi cene zemljišč za gradnjo.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se