ned, 23.09.2012, 21:00
Predvolilni bevski v ZDA
Nekaj je vsekakor jasno: velikih obljub, ki bodo nekoč snedene, 
bo še na koše.
Tako kot zdaj so tudi pred štirimi leti, ko so se Američani odpravljali glasovat za svojega 44. predsednika, različne javnomnenjske raziskave merile različne rezultate. Izid je tesen, nacionalne meritve napovedujejo zmago bodisi demokratskemu bodisi republikanskemu predsedniškemu kandidatu, tekma pa je izenačena tudi v tistem slabem ducatu »nihajočih« zveznih držav, ki bodo kot običajno prvi torek v novembru odigrale odločilno vlogo. Takrat se je sredi spletnih prostranstev pojavil 30-letni mladenič, ki je na svojih straneh začel objavljati svojo, predelano predvolilno statistiko. Nate Silver je izumil novo metodo, ki temelji na poznavanju sabermetrike (statistične analize bejzbolskih tekem), in napovedal točne rezultate glasovanj v 49 od 50 zveznih držav, zadel pa je tudi vse izide spopadov za mesta v zveznem senatu.

Do volitev je le še 43 dni, v katerih se lahko še marsikaj zgodi. A če bi trendi ostali takšni, kakor so bili doslej, ima po Silverjevih izračunih sedanji demokratski predsednik Barack Obama 77,5 odstotka možnosti za zmago. A če bi bile volitve danes, je ta verjetnost kar 95,8-odstotna, trdi nekdanji neodvisni bloger, ki ga je po blestečem napovedovalskem uspehu izpred štirih let »kupil« New York Times. Obamovemu republikanskemu izzivalcu Mittu Romneyu ne kaže dobro. Zmagovalec mora na volitvah zbrati 270 elektorskih glasov, vse napovedi pa pravijo, da jih ima Romney zagotovljenih le kakih 190, medtem ko naj bi jih imel Obama »v svojem žepu« že od 237 do 247.
Romney si je v zadnjem času privoščil kar nekaj spodrsljajev, ki niso pripomogli k povečanju njegove priljubljenosti. Zareklo se mu je pri obsodbi Obamovega »mlačnega« odziva na tragične dogodke v Libiji, v javnost je prišel na skrivaj posneti video zapis, v katerem Romney omalovažujoče govori o skoraj polovici Američanov, ki ne plačujejo dohodnine. V republikanskem taboru je zavladala panika, nad nespametno Romneyevo kampanjo so se začela pritoževati najuglednejša peresa konservativne pameti. Sporekli so se v Romneyevem predvolilnem štabu, eden od Obamovih svetovalcev je stanje stvari v taboru nasprotnikov privoščljivo označil za »študijski primer slabega upravljanja«, v liberalni reviji Nation pa so se spraševali, ali si Romney sploh želi zmagati.

A do novembra se lahko še vse postavi na glavo, razlagajo govoreče glave v televizijskih studijih, ki se bojijo, da bodo ob službo, če bo prekmalu vse jasno. Zato podrobno secirajo in prežvečijo vsako besedo, ki jo izgovorijo predsedniški in podpredsedniški kandidati. Predvolilna tekma se je spremenila v obstreljevanje s citati, zvočnimi grižljaji, »bevski«, ki jih kabelske televizije gonijo po svojem 24-urnem tekočem traku, o njih pa modrujejo komentatorske glave. Nekaj je vsekakor jasno: velikih obljub, ki bodo nekoč snedene, bo še na koše. Če bo slučajno izvoljen Romney, se bo moral spremeniti v večglavo hobotnico, če bo hotel uresničiti vse izrečene obljube, kaj da bo storil prvi dan na oblasti.Predvolilni bevski v ZDA

Do volitev je še 44 dni. Obamovemu republikanskemu izzivalcu Mittu Romneyu ne kaže dobro. Foto: Brian Snyder/Reuters

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se