Preizkušnja
sre, 04.07.2012, 06:00
Preizkušnja
V slovenskem daj-damu jaz tebi pšenico, ti meni kruh spet škriplje.
Pogajanja za odkupno ceno požetega zrnja so se znova zavlekla v vroči čas žetve. V pregretem ozračju krize, ki jemlje sapo vsem v doslej opevano zgledeni »žitni verigi«, je težko poiskati pravšnjo senco za ohladitev, s katero bi bili vsi deležniki kolikor toliko zadovoljni. Na preizkusu je trdnost členov te verige.

Tako kot je za kmeta pomembno, po koliko bo prodal letos svoj pridelek, je za mlinarja pomembno, da bo cena, po kateri bo plačal surovino, razumna. Oba si želita vsaj preživeti.

Za več kot 400 slovenskih pekarn, ki napečejo okrog 135 ton kruha in pekovskega peciva na leto, pa je seveda pomembno, po čem bo moka, iz katere bodo pekli. Če bo cena domače pravšnja, v izračunih proizvodnih stroškov in cenah, ki jih lahko dosegajo s svojimi izdelki na trgu, je bodo kupili in porabili, kolikor je bo na voljo. Če ne, bo zanje primernejša tista, ki jim jo ponujajo prodajalci iz soseščine. In bomo še naprej v glavnem jedli kruh iz avstrijske ali madžarske moke.

Trgovcev, ki na koncu sklenejo pridelovalno-predelovalno-prodajno verigo, v pogajanjih za odkupno ceno seveda ni, a so nevidni tretji pogajalec. Tega se bolj kot pridelovalci zavedajo predelovalci, ki zdaj za koga preveč trmasto vztrajajo pri zanje še sprejemljivih akontacijskih odkupnih cenah in poračunu po žetvi. Takrat naj bi že bila bolj jasna podoba razmer na evropskem in svetovnem trgu, ki ob nezadostni domači pridelavi in preskrbi trga kar izdatno kroji tudi cene kruha pri nas. Cene, pri katerih še ni videti opaznejših sprememb v delitvenem razmerju 1 : 2 : 3, v katerem najmanj dobi prvi in največ zadnji v opevani verigi. Karikatura Marko Kočevar Na preizkusu je trdnost členov žitne verige Marjeta Šoštarič

Preizkušnja

Foto: Jože Pojbič/Delo

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se