ned, 23.09.2012, 21:00
Raje visoko plačo 
kot malico
V Avstriji vedo, da je najprej delo in šele potem delovno mesto.

Saj ne gre za raketno znanost. Ali astrofiziko. Res, delovna zakonodaja je zapletena zadeva, interesov je milijon, toda stvar je pravzaprav preprosta. Najprej je treba rešiti temeljno vprašanje, kaj je prej: delovno mesto ali delo kot tako. Torej znanje, sposobnost posameznika ali podjetja, da nekaj ustvari in proda.

In da ne bi odkrivali tople vode, lahko gremo k nekomu, ki je ta problem očitno rešil. Pri vprašanju dela, gospodarskega napredka in premagovanja krize se najbrž splača pogledati k našim severnim sosedom, Avstrijcem. Imajo najnižjo brezposelnost v EU, zato bodo že vedeli. Poleg tega imamo v Avstriji svoje insajderje, zamejske Slovence, gospodarsko uspešne in pripravljene pomagati.

Pod površjem odgovorov o vzrokih avstrijske uspešnosti se hitro dokopljemo do ključnega: znajo najti skupni jezik o osnovnih, bistvenih zadevah. Gre predvsem za soglasje delodajalcev in sindikatov, levih in desnih, mladih in starih, zaposlenih in brezposelnih, torej družbe kot take. Iščejo rešitve in ne problemov. Imajo socialni dialog, ne kričanja drugega čez drugega.

Vedo, da je najprej delo in šele nato delovno mesto. Zato nima smisla ščititi delovnega mesta, če ni več dela, ki naj bi ga človek na tem mestu opravljal. Vedo, da je najboljša varnost za delavca dovolj delovnih mest! Zato njihov sistem omogoča hitro odpuščanje brez dokazovanja razlogov, čeprav delavce cenijo in je lojalnost podjetjem velika. In raje imajo visoke plače kot plačano malico.

Mi pa se še do vratu pogreznjeni v močvirje krize ravsamo, da nas le še vse bolj vleče v globino. Sindikati proti delodajalcem, vlada proti delavcem, pozicija proti opoziciji, Ljubljančani proti Štajercem, liberalci proti konservativcem, verni proti nevernim, rdeči proti črnim. Ali lahko najdemo ta osnovni konsenz, preden nam bo zmanjkalo zraka?Raje visoko plačo 
kot malico

Foto: Reuters

Povezane novice

Reforma trga dela: zakaj bi se lahko zgledovali po Avstrijcih?
23. september ob 21:00
Avstrija se kaže kot model uspešnega premagovanja gospodarskih težav, v katerih se je znašla Evropa.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
1 komentar
krivica

Zakaj pa bi se zgledovali po Avstrijcih,ko pa imajo oni svoj kapitalističen sistem od nekdaj ?Oni niso šli skozi vse te spremembe kot so doletele Slovenijo .In delavec tam pač ni tako spoštovan kot bi kdo rad napisal.Lahko pa bi si vzeli zgled pri njih v tem, kako znajo najt krivce če kdo kaj poneveri, ukrade.Takrat je njim vseeno kako se kdo piše.Pri nas pa še sedaj ne upamo na glas kjerkoli napisat kdo nas je pokradel, kdo je delil kredite.To nas je pokopalo. Direktorji firm bi morali premožensko odgovarjat, pa menedžerji,Potem bi bilo pa drugače.Vprašajo naj direktorja Krke kako se kadruje, gospodari, ne rabimo Avstrijcev.

24. september 2012, ob 07:37:50
1 komentar
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej