Rendez-vous s krizo
pon, 29.02.2016, 20:00
Rendez-vous s krizo
Rešitve so le za popotresne sunke kriz, epicentri pa so še vedno nepredvidljivi.

»To je rendez-vous z globalizacijo, kakršnega do zdaj nismo poznali,« je nemška kanclerka Angela Merkel s citatom svojega ministra za finance Wolfganga Schäubleja opozorila na »zelo pomembno obdobje« za Nemčijo in Evropo. Tega izziva si ni izbrala sama, niti si ga ni kdo drug, pravi kanclerka in zavrača krivdo za begunski naval. »V našem preddverju je državljanska vojna, je Islamska država, je neznansko veliko nasilja in nesreče, ki pljuskajo k nam.« Grozljivo bi bilo, če bi to uničilo Evropo, je kanclerka citirala še nekdanjega bavarskega premiera Edmunda Stoiberja.

Bavarski politiki bi radi pred begunci zaprli tudi nemške meje, kanclerka pa hoče vztrajati pri človekoljubnosti, a tudi pri »velikem zmanjšanju« števila beguncev. Z enostranskimi zapiranji meje se to ne bo zgodilo, je prepričana krščanskodemokratska voditeljica, za evropsko rešitev pa je po njenem mnenju bilo že veliko narejenega, zdaj je treba pomagati še Grčiji.

Tudi tako ambiciozne rešitve se lotevajo le popotresnih sunkov kriz v evropski bližini, epicentri pa so še vedno nepredvidljivi. V času, ko se ZDA izogibajo svoji tradicionalni vlogi na Bližnjem vzhodu in drugje, bi morala Evropa vsem svojim težavam navkljub voditi še prizadevanja za »pax Mediterrana«, »pax Africana« in še kateri drug mir. »Rendez-vous z globalizacijo« bo te ljudi še naprej silil k nam, če doma ne bodo imeli dobrega gospodarskega razvoja in blaginje, iz evropskih zgodovinskih izkušenj pa lahko dodamo še politične in ekonomske svoboščine ter pravno državo.

Številni območni in drugi mogočneži pa še vedno verjamejo, da se jim ni treba ukloniti takšnim zahtevam in da lahko celo s krvavo šahovsko igro v pat poziciji držijo vso Evropo. Tudi to je zmenek z zgodovino, ki se mu najbrž ne bo mogoče izogniti.Rendez-vous s krizo

Nova oblačila Foto: Marko Kočevar/Delo

Prijavi sovražni govor