pet, 29.06.2012, 21:00
Repriza grškega scenarija
Dačić pogosto javno izreče, kar na tihem misli srbska politična elita.
Prvak Socialistične stranke Srbije (SPS) Ivica Dačić, ki mu je srbski predsednik Tomislav Nikolić podelil mandat za sestavo nove srbske vlade, je pohitel z izjavo, da ga ne zanima nebeška Srbija. Če se kateri srbski politik zaveda, kdaj je treba kaj pozabiti in kdaj se je treba česa spomniti, je to zagotovo Dačić, ki je leta 2008 izpeljal življenjsko politično kupčijo. Z njo je na oblast vrnil SPS in postal policijski minister ter drugi človek srbske vlade. Da bi mu to uspelo, je pred tem zakrivil politični očetomor, tako da je stranko s težko hipoteko imena in dela Slobodana Miloševića ugrabil iz njegovega objema.

Vodja socialistov je v slogu Slobe v predvolilni kampanji z besedama »Malo morgen!« Borisu Tadiću in Tomislavu Nikoliću, ki sta bila prepričana o gladki zmagi, sporočil, da delata račun brez krčmarja. Na srbskih supervolitvah je Dačić opravil izpit tudi zato, ker se Demokratska stranka (DS) in Srbska napredna stranka (SNS) nista zmogli dogovoriti za veliko koalicijo. SPS je po volilnih rezultatih jeziček na tehtnici in bi le v primeru takšne delitve kart padla z oblasti. Čeprav se v političnem pokru zmaga nasmiha Dačiću, ostaja kamen spotike dejstvo, da se za krmilo srbske vlade najbrž vrača nekdanji zaupnik pokojnega srbskega vožda, ki je bil leta 2000 po ljudski vstaji odstavljen s položaja in izročen Mednarodnemu sodišču za vojne zločine na ozemlju nekdanje Jugoslavije v Haagu. Zato je Dačić zagotovil, da ne bo dovolil, da bi se Srbija znova vrnila v devetdeseta leta.

Dačić je v prejšnjem mandatu javnost vznemirjal z izjavami, da je prava rešitev kosovskega vprašanja le delitev Kosova. Nemara je v tem kontekstu treba razumeti Nikolića, da je vlada doslej reševala vprašanje Kosova le z izmikanjem odgovornosti, nova oblast pa želi prevzeti odgovornost, kajti Dačić pogosto javno izreče, kar na tihem misli srbska politična elita. SNS in SPS sta glede Kosova večinoma usklajena, postavlja pa se vprašanje, kako bosta zadovoljila zahteve Bruslja, ki od Beograda ne pričakuje zgolj nadaljevanja dialoga s Prištino, temveč tudi ukinitev vzporednih struktur oblasti na Kosovu.

Sodeč po Tadićevi izjavi, da je očitno, zakaj Srbija skoraj mesec dni ni dobila nove vlade, se je SPS pogajala z DS s figo v žepu. Če bo Dačić sestavil parlamentarno večino in vlado, ki bo preživela do konca mandata, grozi Tadiću politična smrt. DS kljub temu ni popolnoma brez adutov. Srbska vlada je kupovala socialni mir z zadolževanjem. Javni dolg znaša približno 55 odstotkov BDP, Narodna banka Srbije preprečuje drastični padec dinarja z nenehnimi posegi iz deviznih rezerv, proračunski primanjkljaj pa je težek okoli dve milijardi evrov. Demokrati lahko računajo na to, da je Dačiću mogoče očitati marsikaj in da nova vlada ne bo kos vse večji krizi. Na oblast jih lahko vrne srbska repriza grškega scenarija.


Repriza grškega scenarija

Ivica Dačić. Foto: Andrej Isakovic/AFP

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se