sre, 22.08.2012, 22:00
Retorika resignacije: barantanje z bankrotom
So se politiki že sprijaznili s tem, da nam ne bo uspelo?
Je bankrot Slovenije res že neizogiben? Retorika po vrhu parlamentarnih strank kaže, da zagon za reševanje težkega finančnega položaja države pojenjuje. Ko se vse izjave vrtijo okrog tega, kdo bo kriv, če nam ne bo uspelo, je upravičeno domnevati, da so se že sprijaznili s tem, da nam najverjetneje res ne bo.

Vnaprejšnje iskanje krivca namesto rešitev je lahko znamenje, da je vlada obupala nad tem, da bi še lahko s strpnim, a odločnim dialogom poiskala širše sprejemljive rešitve, ki bi zaustavile »drsenje voza navzdol«. Lahko pa je tudi sporočilo, da vladi ni do takega postopka reševanja zapletenega finančnega položaja.

Še dopoldne se je zdelo, da bo vendarle mogoče doseči kompromis, ki bo zadovoljil celotni parlamentarni spekter. Če bi koalicija privolila, da se zlato fiskalno pravilo uvede z zakonom, in ne z ustavo, bi bilo temeljno nesoglasje z opozicijo odpravljeno. In izjave politikov ob dopoldanskem sestanku koalicije so kazale, da so pripravljeni to storiti. A popoldne je premier Janez Janša tako možnost zavrnil – s posmehom. V bistvu je sporočil, da se bodo problemi slovenske države reševali po njegovo ali pa se sploh ne bodo reševali.

S tem spravlja v zagato tudi opozicijo. Sili jo, da bodisi prizna poraz in naredi vse po njegovem ali pa vztraja pri svojem in tvega obtožbe o krivdi za to, da v teh težkih razmerah ni mogoče nič storiti.

Nedvomno drži, kar pravi premier, da nas bo odlašanje z odločitvami drago stalo. A z njimi v tej državi že predolgo odlašamo. Že od Pahorjeve vlade in še prej. Lanske predčasne volitve in nastop nove vlade niso glede tega spremenili nič bistvenega. Morda res zato, ker tisti, ki so bolje seznanjeni z vsemi relevantnimi dejstvi, vedo, da bo ne glede na to, kaj ukrenejo, na koncu treba priznati poraz in prositi za mednarodno finančno pomoč.

Retorika resignacije: barantanje z bankrotom

Foto: Tadej Regent/Delo

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
9 komentarjev
Neznan

Že videno pa konec tud.

+++++++++++

Jp!!! Razlika je le v tem, da bo tokrat vse dokumentirano v HD.

Vse ostalo pa isto. Vse od ploskanja naroda do siljenja, da poljubljajo grudo, ki so jo izdali.

23. avgust 2012, ob 21:21:32
sofia

vest
bebavost na kvadrat.

23. avgust 2012, ob 15:40:45
vest

V borbi proti tardečim je dovoljeno vse vključno z izdajo oziroma prodajo.
Že videno pa konec tud.

23. avgust 2012, ob 14:28:21
vest

Kaj se je ta katoliban dogovoril z Merklovo se še ne ve ampak to naj bi bil scenarij

- Ne sprejet nobenega kompromisa vse z namenom da osane status quo
- Zaradi tega zahtevani donos SLO obveznic zraste v nebo, Bonitetne ocene se sesujejo
- Država nima vec likvidnostnih sredstev katolibani pošljejo v državni zbor zahtevo za znižanje pokojnin,plac in transferjev za recmo 40%. Parlment seveda tega ne sprejme.
- Katolibanska vlada objavi bankrot
- EU in MDF prezvameta dejansko oblas in glavnemu Katolibu podarijo mesto predsednika tehnicne vlade

KONEC zgodbe in Slovenije

23. avgust 2012, ob 14:24:54
Akuna Matata

re: Pa še to je vprašanje: Je res v interesu udbomafije, da Slovenija propade?

Povsem mozno je! Od vsega zacetka APLIKACIJE komunisticne ideologije in sistema zrtve niso bile pomembne. Celo koristne so lahko, ker se da na ta nacin nanovaciti podporo. Genialna je ideja sprovocirati okupatorja z diverzijami, ker sankcije kar same mobilizirajo mnozice. Ce umirajo drugi, je cena sprejemljiva. Sprovocirati bankrot je podobno - ko ljudje nimajo vec kaj jesti, nimajo pac in penzij, so zelo dovzetni za se tako anarhisticne ideje. Ce so lacni drugi, je cena sprejemljiva.

23. avgust 2012, ob 12:13:26
Akuna Matata

re: Pa saj smo tudi mi del Evrope, ali ne?

Vedno manj!

23. avgust 2012, ob 12:05:41
sofia

"S tem spravlja v zagato tudi opozicijo. Sili jo, da bodisi prizna poraz in naredi vse po njegovem ali pa vztraja pri svojem in tvega obtožbe o krivdi za to, da v teh težkih razmerah ni mogoče nič storiti."

Delo (osrednji dnevnik!!! po njihovi lastni opredelitvi) je SRAMOTA slovenskega naroda. V takem odločilnem času, ko gre za našo usodo in usodo naših otrok, se trobilo udbomafije postavlja na stran tistih , ki poniglavo in brezglavo spodkopavajo slovensko državo. FUJ! BRUH!

"Kot bebavo in nepravno je nekdanji ustavni sodnik in pravnik Tone Jerovšek komentiral izjavo predsednika država Danila Türka, da zaradi pravnih razlogov vpis fiskalnega pravila v ustavo ni potreben, saj je pravilo že sprejeto v naš pravni red z ratifikacijo mednarodnega sporazuma, fiskalnega pakta. Jerovšek je za siol.net dejal, da je predsednikova interpretacija "absurdna in nepravilna".
Vir: Reporter
Delo tega ni sposobno napisati. Namesto da bi Delo bilo glasilo slovenske javnosti, zagovarjalo slovenske nacionalne interese - propagira interese udbomafije. Pa še to je vprašanje: Je res v interesu udbomafije, da Slovenija propade?

23. avgust 2012, ob 11:49:19
gemini

Če pa J.J. ne zna drugega kot razdvajati, ignorirati, zazdirati in ustvarjati dimno zaveso pred dejavnostmi, ki z državotvornostjo in skrbijo za vsesplošno koristno, nimajo nobene zveze. V bistvu izsiljuje kot majhen otrok. Ali bo po moje ali pa se bom drl vso noč, da vas bodo ušesa bolela in na koncu bom vseeno dobil, kar hočem, vi boste pa utrujeni in nenaspani! Dobrohotni a strogi starši bi takole: Po zadnji plati s šibo 3x po levi, 3x po desni, u črno kamro pod stopnicami, kozarec vode in skorjo kruha, pa tišina do jutri in zgodbo ponoviti, dokler se ne bo vedelo, kdo je komu sluga, politiki narodu ali obratno!

23. avgust 2012, ob 11:10:54
grešnikozel

Zdaj je popolnoma jasno: JJ ne bo sestopil z oblasti prostovoljno ali pod pritiskom argumentov, ki bi ga v demokraciji prisilili k odstopu, pač pa se bo temu upiral z vsemi štirimi ali petimi. Opozoril od zunaj, naj se Slovenci poenotimo, ne jemlje resno, ali pa je še vedno prepričan, da bo do tega prišlo po njegovih normah in navodilih. Ne, gospod Ivan, glede tega ste v totalni zmoti! Žal Slovenija trenutno še ne premore človeka, ki bi se JJ takoj uspešno postavil po robu. Vsem so pomembnejše obrobne zadeve in lastne promocije, zato obstaja nevarnost, da se enostavno "zgodi ljudstvo". Pa saj smo tudi mi del Evrope, ali ne?

23. avgust 2012, ob 08:16:46
9 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej