Smrt pomladi
čet, 19.07.2012, 19:03
Smrt pomladi
Dišalo je po pomladi 
in svobodi. 
Zdaj zaudarja 
po smrti in terorju.

Začelo se je z miroljubnimi demonstracijami na pogon svobodoljubja. Na ulicah Tunisa, Kaira, Bengazija, Sane, Maname in Homsa so se večinoma mladi in izobraženi protestniki goloroki uprli skorumpiranim brutalnim vladarjem, večinoma »izdelkom« zahodnih obveščevalnih služb in geostrateških interesov. Padel je tunizijski avtokrat Ben Ali. Padel je poslednji egiptovski faraon Hosni Mubarak. Libijski uporniki so z Natovo, z nafto naoljeno pomočjo, krenili proti Tripoliju. Jemenske ulice so vztrajale. Sirski aktivisti dolgo niso hoteli prijeti za orožje. Na Bisernem trgu v Manami so pripadniki šiitske večine pogumno pretrpeli brutalen odziv bahreinskega mafijskega režima.

Dišalo je po dolgi pomladi. Digitalna generacija, ki ji je režim podlih starcev ukradel prihodnost, je polna pravičniškega besa in moralne nedolžnosti, odšla na analogne ulice. Njihov upor je, vsaj v prvih mesecih »arabske ljudske vstaje«, nosil pomembno sporočilo - zlu se je mogoče uspešno upreti.

Potem pa je Imperij začel vračati udarce. V serijah. Najprej so se končale sanje bahreinskih protestnikov. Njihov upor so s privolitvijo ZDA, ki imajo v Bahreinu zasidrano 5. floto vojaške mornarice, zadušila koalicija sunitskih zalivskih držav na čelu s Saudsko Arabijo, ki je skupaj s Katarjem, novo geostrateško velesilo, ukradla in islamizirala sekularno in svobodoljubno arabsko pomlad. Podobno se je zgodilo v Jemnu: ožgani diktator je sicer odšel, a Saudijci in Američani so državo spremenili v tematski park »vojne proti terorizmu«. Egiptovsko revolucijo je že v prvih dneh s pomočjo včeraj umrlega »prvega egiptovskega vohuna« Omarja Sulejmana ukradla vojska in krenila v obračun z aktivisti in protestniki. Na parlamentarnih volitvah, katerih rezultate so generali razveljavili, je zanesljivo slavila Muslimanska bratovščina, ki je mojstrsko izrabila politično in varnostno praznino. Predsedniške volitve so bile duhovito zrežirane - vojska in islamisti so sklenili začasno premirje. Največjo ceno so plačali prvotni avtorji revolucije - mladi izobraženci in dejanski borci za svobodo. Egipt lahko kadar koli raznese, toda revolucija je poražena. Nepovratno.

Kljub nedavnim parlamentarnim volitvam, na katerih so se liberalne sile presenetljivo dobro odrezale, je Libija skoraj padla država, saj osrednje oblasti obvladujejo le del ogromnega ozemlja, za katerega se po javni eksekuciji Moamerja Gadafija bojujejo številne plemenske milice, ki se ženejo za čim večjim vojnim plenom. Libijske puščave so še vedno polne skrivnih zaporov. Na pohodu je rasizem. Vrstijo se zunajsodni poboji.

Najhuje je v Siriji, kjer so spontan upor proti množičnemu morilcu Bašarju al Asadu v kontekstu bližjevzhodne hladne vojne »privatizirale« od sunitskih kraljevin uvožene skrajne milice. Te so uporu proti diktaturi odvzele nedolžnost, državo pa skupaj z Asadom porinile v izsiljen sektaški konflikt in z zadnjim samomorilskim napadom na središče režimskega vladnega sistema sprožile totalno vojno, ki je nič več ne more zaustaviti.Smrt pomladi

Dišalo je po dolgi pomladi. Foto: Eržen Jure/Delo

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
2 komentarja
sofia

Zabavno je brati prepir dveh levičarskih ekstremistov; Videmška (Sulejman pozabljen?) in Kocjana.
LOL

20. julij 2012, ob 12:06:41
akocjan

Videmsek se naprej prodaja svojo izkrivljeno sliko, ki je plod zavajanja, neznanja in naivnosti:

"Sirski aktivisti dolgo niso hoteli prijeti za orozje."

Ta je popolnoma prilvecena za lase. Vemo namrec, da je ze na prvem "protestu" v Deri ob Jordanski meji, ki je mestece pod nadzorom sunitskih islamistov, v vukojebini, sredi puscave, vec zrtev utrpela sirska policija kot pa "demonstranti". To je potrjeno dejstvo. Zato zgornja trditev Videmska ne velja. Je le prazna floskula, skregana z realnostjo, ki se naprej poskusa zagovarjati zlocinskost in popolno laznost in podkupljenost t.i. FSA.

T.i. FSA nima zveze z demokracijo in clovekovimi pravicami, pac pa je sestavljena iz zlocincev, katerih namen je sejati smrt in ustvarjati kaos, po navodilih tistih, od katerih ze ves cas prejema denar.

Danes na primer porocilo (AFP), o zavzetju mejnega prehoda z Irakom, kjer je FSA pred ocmi iraskih obmejnih uradnikov hladnokrvno usmrtila 22 zajetih sirskih vojakov, njihovemu poveljniku polkovniku sirske vojske pa javno odsekala roke in noge.

In "ekstremisticne milice FSA" delajo po navodilu koga Bostjan? Po navodilih ZDA in Izraela v prvi vrsti, kar ti nikakor ne uspe izdaviti. Siitski polmesec je treba uniciti, na poti polastitve iranske nafte in plina. Nedolznost zlocincev FSA si videl samo ti, ker si prevec poslusal svojo delodajalko Hitlery Clinton. Ze od vsega zacetka oborozene kriminalce usmerja Nato.

A tega ne smes zapisati? Se ne bi mogel iti vec tako sprosceno bratiti z Nato morilci na embeded misijah?

Vampirka Hitlery ki je v Tripolis prisla specijalno zato, da bi se nadzorovala ostuden Gadafijev linc, za katerega nacrt je nedvomno vedela vnaprej "we came, we saw, he died" , je zdaj napovedala "a catastrophic assault" le par dni pred atentatom na visoke predstavnike sirske oblastiv Damasku, kar jasno kaze, da je vedela, kaj se kuha in potrjuje, da so teroristi, ki sejejo smrt po Damasku popolnoma ameriskem in izraelskem zepu. Vazala SA in Katar tukaj igrata le manjso logisticno in ideolosko vlogo.

No, res pa je, da je tudi Videmsek sprico vnebovpijocega razvoja dogodkov pocasi dojema, kaksna je resnicna narava Sirskega konflikta. Se pred casom je namrec pisal, citiram: "Rusija in Kitajska sta Asadu podelili licenco za ubijanje", papagajsko je ponavljal besede nikogar drugega kot Hitlery Clinton in v nebo koval t.i. FSA kot borce za svobodo, demokracijo in clovekove pravice.

20. julij 2012, ob 08:28:16
2 komentarja
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej