Tiščanje glave v pesek
tor, 07.08.2012, 21:00
Tiščanje glave v pesek
Gospodarskega kriminala ne moremo enačiti s klasičnim, ko sosed z motiko napade soseda.

Ni jih bilo malo, ki so zaradi takšnih in drugačnih razlogov nasprotovali ustanovitvi Nacionalnega preiskovalnega urada, slovenskega efbiaja, kot ga tudi imenujejo. Zdaj jih niti ni malo, ki tarnajo, da NPU še zdaleč ne opravlja svojega dela tako, kot bi moral.

Seveda je vsaka kritika dobrodošla in upravičena, a le če je utemeljena, ne pa izrečena na splošno. Če je le mogoče, se takšne strokovne analize in razprave razvijejo kar ob točilnem pultu.

NPU si je postavil cilj prekiniti in v nadaljevanju tudi preprečiti širjenje lovk gospodarskega kriminala in korupcije. Da se je tovrstni kriminal zažrl v vse družbene pore, ni nobenega dvoma. A nekaj, kar se je – predvsem s pomočjo politike – negovalo več let, ni mogoče zatreti čez noč. Ocene čez palec, da policija pri pregonu gospodarskega kriminala še vedno miži na eno oko, so precej iz trte izvite.

Robert Črepinko, ki trenutno vodi NPU, je pojasnil, da ob večjih preiskavah zasežejo tudi po več deset tisoč dokumentov, ki jih morajo skrbno pregledati in ovrednotiti. Ni ga junaka, ki bi to analiziral v nekaj dneh, tednih, celo mesecih.

Preiskave gospodarskega kriminala pač ne moremo enačiti s klasičnim, ko sosed z motiko napade soseda.

Daleč od tega, da smo pri pregonu kriminala belih ovratnikov dosegli vrhunec. Za to bomo potrebovali še kaj več kot le zagnanost kriminalistov. Avstrijski preiskovalci, kot je dejal Črepinko, ki so se poglobili v delovanje banke Hypo, nimajo težav pri sodelovanju z vodilnimi v družbi, saj jim ti podatke servirajo na pladnju. Pa pri nas?

»Tu je še veliko možnosti za izboljšave,« pravi Črepinko. Po domače rečeno; interesa v večini družb, da se nepravilnosti razkrije, ni. Lahko le ugibamo, zakaj tako zavzeto tiščijo glavo v pesek ...Tiščanje glave v pesek

Foto: Blaž Samec/Delo

Povezane novice

Sedmerica trgovsko podjetje oškodovala za 162 milijonov
7. avgust ob 11:53
Sedmerica je prav tako utemeljeno osumljena oškodovanja državnega proračuna za šest milijonov evrov.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se