Tragikomedija zmešnjav
pon, 07.03.2016, 21:00
Tragikomedija zmešnjav
Kjer se levica z desničarskimi pogledi igra, skrajna desnica dobiček ima.

V teh »postmodernih« časih se ni lahko znajti v zmedi političnih (samo)opredelitev, ki so nekoč pomenile eno, zdaj pa nekaj povsem drugega. Vsaj na Zahodu naj bi veljalo, da so levi vsaj načeloma malo bolj prijazni do beguncev. A če vzamemo za primer samo višegrajsko četvorko in njen odnos do pribežnikov, ugotovimo, da je zelo težko najti razlike med »ksenofobnimi« stališči tamkajšnjih vladajočih strank, pa naj bodo »neliberalno« desne kot na Madžarskem in Poljskem ali »nacionalistično« leve kot na Češkem in Slovaškem.

A ne zaplete se le pri tem vprašanju. Po kmečki logiki je nekoč veljalo, da je levica bolj na strani delavcev in revnih, desnica pa skrbi za interese bogatih in kapitala. Zdaj pa zahodni analitiki trdijo, da je vladajoča poljska stranka Zakon in pravičnost bolj desna od prej vladajoče skrajno neoliberalistične Državljanske platforme oziroma že kar skrajno desna, pa čeprav se zavzema za marsikakšna izboljšanja socialnih pravic, za katera si v zahodni Evropi prizadeva le še peščica strank s tradicionalnimi socialdemokratskimi vrednotami, ki pa jih zdaj imenujemo skrajno levičarske.

Nekateri razumniki so že pred časom razglasili, da je ideologija umrla. Kar bi lahko bila razlaga za to obnašanje strank, ki, namesto da bi srčno sledile svojim svetovnonazorskim usmeritvam, v boju za glasove volivcev sledijo »tržni logiki«, iščejo »tržne niše« in poskušajo privabiti tiste volivce, ki se počutijo, kot da nihče ne predstavlja njihovih stališč. Tako zdaj nekateri analitiki trdijo, da se madžarska skrajno desničarska stranka Jobbik obrača proti sredini, saj jo je v to prisilila politika vladajoče stranke Fidesz in njenega voditelja Viktorja Orbana, ki je s svojo protibegunsko retoriko povečal priljubljenost stranki in s premikom še bolj proti desni od tam dobesedno izrinil Jobbik.

Podobno je najbrž razmišljal slovaški premier Robert Fico, ki je v nasprotju s konservativnim Orbanom socialdemokrat, a njegovo rohnenje proti multikulturalizmu, politiki gostoljubja do pribežnikov in muslimanski nevarnosti ni bilo nič bolj umirjeno od ksenofobnih stališč njegovega madžarskega kolega. Z ostro protimigrantsko retoriko je Fico med predvolilnim bojem poskušal utišati tradicionalno desnico. Ta taktika mu je uspela, saj se nekaterim tradicionalnim desnim strankam, kot so krščanski demokrati, ni uspelo niti prebiti v parlament. Toda v strategiji je pogrnil. Strašenja pred prišleki naveličani volivci so opazili, da je vodilni socialdemokrat pozabil na probleme v družbi, ki sploh ne bi smeli nastati, če bi vodil socialdemokratsko politiko.

Tako je sicer še vedno vodilna socialdemokratska stranka izgubila veliko glasov, v parlament pa se je namesto umirjene naselila precej bolj skrajna desnica, tudi takšna, ki se niti ne trudi skrivati svojih nacističnih korenin in neonacističnih pogledov. Zaradi te strateške napake se kaj lahko zgodi, da Ficu ne bo uspelo sestaviti vlade. Drugi nauk te zgodbe pa utegne biti ta: kjer se levica z desničarskimi pogledi igra, skrajna desnica dobiček ima.Tragikomedija zmešnjav

Slovaški premier Robert Fico. Foto: David W Cerny/Reuters Pictures

Prijavi sovražni govor