Tri tendence
sre, 30.03.2016, 20:00
Tri tendence
Obstoj kritične javnosti je prvi pogoj načela delitve oblasti.

Poročilo ustavnega sodišča o delu, ki je bilo opravljeno leta 2015, omenja tri tendence. Navajamo jih v drugačnem vrstnem redu, kot so naštete v poročilu. Prvič, politična oblast nekaterih odločitev ustavnega sodišča noče uveljaviti. Drugič, ustavno sodišče je sprejelo nekaj odločitev, ki so bile v javnosti deležne tudi kritičnih odmevov. Ob omembi teh dveh tendenc je pomenljiv komentar predsednika ustavnega sodišča Miroslava Mozetiča. Najprej k drugi tendenci: odmevom v javnosti. Predsedniku ustavnega sodišča kritični odmevi niso najbolj všeč – »ne gre jih (...) podcenjevati« – a kritičnih odmevov ne dramatizira.

Veliko več pozornosti namenja ravnanju bivših in sedanjih nosilcev politične oblasti. Predsednik ustavnega sodišča je izrazito kritičen do ignorance drugih vej oblasti, ko gre za uveljavljanje odločitev ustavnega sodišča. To, da zakonodajna oblast odločitve ignorira, nosilci politične oblasti pa namigujejo, da bodo stvari drugačne, ko se bo spremenila postava ustavnega sodišča, je nedopustno.

In še tretja tendenca: predsednik Mozetič omenja vedno bolj pogosto prepričanje, da je spoštovanje človekovih pravic mogoče zagotavljati le v času blagostanja in v »varnih« razmerah. Ko predsednik ustavnega sodišča povzema duh časa, to tendenco postavlja celo na prvo mesto. Stališče, da zaradi slabe ekonomske ali varnostne situacije lahko relativiziramo pomen človekovih pravic, zavrača.

Stališči predsednika ustavnega sodišča, da obsoja ignoranco drugih vej oblasti in da sodišče zaradi varnostnih ali ekonomskih razlogov ne bo dovolilo relativizacije spoštovanja človekovih pravic, lahko pozdravimo. Hkrati pa se mora ustavno sodišče zavedati, da je obstoj kritične javnosti prvi pogoj načela delitve oblasti.Tri tendence

Karikatura: Marko Kočevar

Prijavi sovražni govor