V trikotniku

Javno mnenje je junakom anket bolj kakor ne alibi in junaki se kažejo kot alibi javnosti.
Objavljeno
04. januar 2016 21.53
uho*Predvolilno soočenje POP TV
Janez Markeš
Janez Markeš
Povzetek javnega mnenja kot poročilo o slovenski politiki je šlo takole: leta 2015 jo je med osebnostmi zaznamoval predsednik države Borut Pahor, med strankami pa SMC in SDS. Pod slovenskim soncem torej nič novega, toda kaj to po novem pomeni?

Predsednika države smo vedno lahko brali kot simbol, v katerega se vlivajo imena, ta pa simbola ne morejo zasenčiti. Če bi ga lahko, bi se pri Borutu Pahorju morali vprašati, bodisi ali se je država res znašla v tako trdi poziciji, da je potrebovala odvezo Pahorjeve nature, bodisi ali je simbol države res že toliko izpolnjen z narcisistično kulturo, da se je prekril s predsednikovimi ravnanji in se z njim poenotil. To sta težki vprašanji.

Pravzaprav vse rešimo, če se ozremo v preteklost in vidimo, da ljudje s pozitivnim pogledom vedno nagrajujejo zmagovitega predsednika države. Še posebno ker ta kot protokolarna oseba v vsem mandatu, če je kolikor toliko pazljiv, težko naredi kako večjo napako. Ključ, da tega ni naredil, je najbrž tudi to, da se je zavaroval pred kritiko, ki bi bila zanj lahko v javnem mnenju uničujoča, o nevarnostih pa se je poučil pri svojem predhodniku Danilu Türku. Ključ tedaj ni bil v načelnosti, temveč v pragmatičnosti in všečnosti, s katero je Pahor paraliziral matično levico ter se tiho priklonil vodji SDS in Cerkvi, ki sta ga po zapletenih javnomnenjskih mehanizmih na volitvah podprli, SDS pa je leta 2012 pred volitvami pri Danilu Türku stopnjevala medijski umor. To je bil manever, ki je v Sloveniji uradno tudi na najvišji simbolni ravni ukinil nevarnost kontinuitete prejšnjega režima in štafeto podal neki drugi kontinuiteti.

V tem smislu ni težko razumeti dveh preostalih postavk v javnomnenjski sestavljanki, Cerarjeve SMC in Janševe SDS. V trikotniku Pahor sedi v točki C, na vrhu. Pravo vprašanje, ki ga izvlečemo iz dvajset let enakorodno ponavljajočega se javnega mnenja, je, kdo v tem enakostraničnem trikotniku zaseda točko B in kdo točko A, na katero se referira ves trikotnik. Kdo je torej na levi in kdo na desni strani trikotnika?

Favorita sta znana: SMC in SDS, ki se izmenjujeta na prvem mestu v javnem mnenju tudi v letu 2015. Cerar in Janša kot vodja strank vseskozi tekmujeta za zmago v interpretaciji, ali se je Slovenija tudi družbeno, ne le gospodarsko (razvojno), umestila med razvite demokracije razsvetljenskega tipa. Toda zmaga se izkazuje v nasprotni smeri.

Odgovor je torej jasen, četudi upoštevamo veliko razliko med SDS in predsednikom Janšo, ki pooseblja SDS. V trikotniku v točki A stoji družbeno-politični konglomerat, ki je referenca točke B. V njej sedita Cerar in SMC. Predsedniku vlade ne uspeva spremeniti izhodišča slovenskega trikotnika. Pomika se proti Pahorjevi poziciji. Javno mnenje je junakom anket bolj kakor ne alibi in junaki se kažejo kot alibi javnosti. Tu se bo pri pravih politikih bíla bitka za diskontinuiteto.