Vse se vrača ...
pet, 19.07.2013, 21:00
Vse se vrača ...
Obdobje svetih krav je nepreklicno končano.
Današnja obsodba – poudarimo, da nepravnomočna – Boška Šrota, Igorja Bavčarja in drugih spet prinaša dvojno sporočilo države: prvo je, da pranje denarja ter zloraba položaja v Sloveniji po dolgem obdobju tranzicije nimata več kaj iskati, in drugo je, da se potrjuje, kako je obdobje svetih krav nepreklicno končano.

Vsi obsojeni, posebej pa Šrot in Bavčar, so nosilci usodnega privatizacijskega vala, ki se je mimo črke zakona in v ekscesnih dimenzijah razmahnil med letoma 2004 in 2008, torej do krize, ki je sledila. V sodni obravnavi in v nepravnomočni obsodbi se je znašel čisto prozaičen kriminal, toda zlasti Šrot in Bavčar sta predstavnika novobogataške elite, ki se je vzpostavila bodisi na kreditu ideologije nacionalnega interesa bodisi na zaslugarskem kreditu slovenske osamosvojitve. To procesu daje posebno težo.

Presojanje njunih obsojenih dejanj se bo težko ognilo kontekstu, ki sta ga v svojih karierah javno markantnih državljanov zasedala: v Bavčarjevem primeru gre za kontekst odbora za varstvo človekovih pravic in vloge notranjega ministra, ki jo je igral ob osamosvajanju Slovenije; v Šrotovem primeru gre za usodo velikega trgovskega mastodonta s političnim poreklom zloglasnega nacionalnega interesa – Mercatorja. Povrhu Šrot simbolizira kvarnost nacionalnega interesa v nizkih metodah prepletanja Pivovarne Laško (to je hotel olastniniti) in časopisne hiše Delo, ki je postala politični talec tega mešetarjenja.

Kot se v življenju vse velike zgodbe končajo, se tudi ta bliža končnemu epilogu na povsem banalnem in nizkozvenečem kriminalu. Velja enako kakor pri sodbi, ki jo je sodišče izreklo v primeru Patria: naj pravna država v vseh zakonitih postopkih do konca opravi svoj posel in naj bo končna sodba izrečena strokovno neoporečno ter onkraj sence dvoma. Toda pravna država že medetapno daje pravo sporočilo: vse se vrača in na koncu se zgodi, kar je prav.

Vse se vrača ...

Foto: Blaž Samec/Delo

Prijavi sovražni govor