Začetek Prevčeve ere

V tej zimi je dozorel v serijskega zmagovalca in šampiona v pravem pomenu besede.
Objavljeno
06. januar 2016 22.33
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Pred Petrom Prevcem se klanja ves skakalni svet. Slovenski as se je namreč danes pridružil velikim šampionom, ki so vsaj enkrat osvojili novoletno turnejo, tekmovanje, ki ga smučarski skakalci postavljajo ob bok svetovnemu prvenstvu in olimpijskim igram. Za nemškega zvezdnika Svena Hannawalda, ki se kot edini lahko pohvali s pokrom zmag od Oberstdorfa do Bischofshofna (2001/2002), pa je, denimo, turneja celo pomembnejša od največje športne prireditve, ker je treba biti dober na štirih tekmah, in ne le na eni.

Z »zlatim orlom« je 23-letnik iz Selške doline oplemenitil svojo vitrino in se znebil vzdevka »večno drugi«, ki so mu ga pripisovali zlasti v tujini, potem ko je v zadnjih letih bolj ali manj redno osvajal kolajne na velikih tekmovanjih, vendar do danes nobene najžlahtnejše. V tej zimi je dozorel v serijskega zmagovalca in šampiona v pravem pomenu besede.

Petrov niz je res sijajen; razen vetrovne »loterije« z eno samo serijo na prvi preizkušnji v Lillehammerju je na vseh preostalih tekmah v sezoni skočil na zmagovalni oder. Takšnega skakalca smo imeli Slovenci le še v Primožu Peterki, našem prvem skupnem zmagovalcu novoletne turneje (1996/1997).

Toda v nasprotju z moravškim »orlom«, ki je kot meteor med svetovno elito zablestel pri rosnih šestnajstih letih in se začel po dveh sezonah prevlade »utapljati« v sivem povprečju, se je Prevc počasi vzpenjal proti vrhu. Korak za korakom. Zato strokovnjaki verjamejo, da bo še dolgo vladal skakalnemu svetu.

O tem so prepričani tudi zaradi njegove osebnosti, hladnokrvnosti in stoodstotne osredotočenosti na šport ter seveda tudi zaradi izjemne tehnike skakanja, ki jo je težko posnemati. Ni jih malo, ki so prepričani, da se je z zmagoslavjem na 64. novoletni turneji začela Prevčeva era v smučarskih skokih.