Zaušnica
ned, 24.09.2017, 22:24
Zaušnica
Demokracija je zmagala, težko pa rečemo, da je zmagal tudi tir.

Končal se je še en referendum, ki ga ne bi smeli imeti, in še enkrat smo po nepotrebnem zapravili 3,5 milijona evrov. Toda v referendumu porabljen denar je drobiž v primerjavi z ostalim. Tiru so ukradli pol leta časa. Poznavalci vedo, koliko milijonov evrov bi tak tir prinesel v tem času.

Še en referendum torej, ki dokazuje stanje duha in nerazumevanje demokracije pri nas. V zadnjih 25 letih smo zgradili kar nekaj železniških tirov in noben ni prišel pod referendumski vprašaj.

Kam bi pa prišli, če bi za vsakih 27 kilometrov tirov ali cest razpisali referendum! Predvsem pa gre za strateško preveč pomembno infrastrukturo, o kakršni ni mogoče odločati na ta način. Tudi zato, ker večina Slovencev ne more dovolj dobro poznati problema, da bi lahko o njem verodostojno odločala. Raven javnega soočenja, kjer so posamezniki uporabljali nesprejemljivo nasilniško retoriko in celo pesti, je samo potrdila neverodostojnost razpravljavcev. Demokracija je danes zmagala, a težko rečemo, da je zmagal tudi tir, saj mu nasprotniki še naprej napovedujejo sveto vojno.

Pobudniki referenduma si zdaj na vse kriplje prizadevajo skriti politično provenienco. Gledano z distance se zdi, da v Sloveniji določene sile vsako leto izbrskajo razlog, zaradi katerega je tir vse predolgo čim dlje od začetka. Kljub trdni odločenosti vlade o gradnji se namreč bojimo, da referendum niti približno ni bil zadnja ovira za strateški korak, ki se ga še najbolj bojijo konkurenca in domači izdajalci.

V takšnem zastarelem in za narod škodljivem miselnem okolju je težko tudi na ekonomsko-politični ravni pričakovati podobne medalje, kakršne žanjejo slovenski športniki, znanstveniki, umetniki, posamezni poslovneži po svetu. Zato je referendum spet veliko več kot o tiru povedal o nazadnjaštvu, o drži, ki nikakor ne obeta niti povprečnih dosežkov, kaj šele medalj.Zaušnica

Drugi tir. Karikatura: Marko Kočevar

Prijavi sovražni govor