Žive igrače

Oblast nad praznikom pomeni oblast nad mišljenjem ljudi.
Objavljeno
08. julij 2012 21.22
BELARUS/
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva

Belorusija je pred tednom dni praznovala 20. obletnico samostojnosti. Na pobudo predsednika Aleksandra Lukašenka dan neodvisnosti praznujejo tretjega julija, ko je Rdeča armada Minsk osvobodila izpod nacizma. Število tankov, ki so ob tej priložnosti hrumeli po ulicah beloruske prestolnice, je dajalo občutek, da se vojna šele dobro začenja. Tako je tudi v sosednji Rusiji, kjer se je Dan zmage nad fašizmom devetega maja izrodil v pravo orgijo militarizma. Sodeč po zadržanjih predstavnikov opozicije v začetku julija v Minsku in dva meseca nazaj v Moskvi, Rusko-beloruska unija bije vojno proti lastnim državljanom.

A pustimo ob strani politiko in se posvetimo postsovjetski družbi in njeni antropološki fizionomiji. Praznični rituali so pomembna simbolna forma, zaradi katere se ljudje počutijo del skupnosti. Brez praznika ne more biti naroda, tako kot brez osebnega praznika ni osebnosti. Nič čudnega torej, da voditelji in cerkveni dostojanstveniki že od praveka zelo radi imenujejo in preimenujejo praznike, organizirajo parade ter postavljajo in rušijo spomenike. Oblast nad praznikom pomeni oblast nad mišljenjem ljudi.

»Batka« Lukašenko se je vojaške parade ob dnevu neodvisnosti udeležil v družbi simpatičnega sedemletnega dečka Nikolaja, njegovega izvenzakonskega sina. Lani je Kolja na paradi nosil vojaško uniformo, letos pa je bil oblečen kot mladi gospod. Ob njem je stala 9-letna prikupna deklica v roza obleki, ki je v javnosti že obveljala za njegovo nevesto in bodočo belorusko prvo lady. Govorice je zanetil sam predsednik, ki je med nedavnim obiskom v Venezueli svojega najmlajšega potomca označil za svojega najverjetnejšega naslednika. »Spremlja me tudi sin Nikolaj, kar govori o resnosti našega sodelovanja. Jasno je, komu bomo čez 20-25 let predali štafeto«.

Čez 25 let bo Lukašenko star 82 let, Kolja pa jih bo dopolnil 32, kar je sodeč po zgledu iz Severne Koreje v avtoritarnih režimih naravnost idealna starost za prevzem predsedniških dolžnosti. »Mladi general« Kim Jong Un je bil star rosnih 30 let, ko je lansko jesen v svoje roke prevzel vajeti najbolj izolirane države na svetu.

Ruski predsednik Vladimir Putin bo čez 25 let star 85 let, otroci, ki so jih na Mednarodnem gospodarskem forumu v Sankt Peterburgu spremenili v »žive skulpture«, pa okrog 30 let. Na sprejemu za častne goste »ruskega Davosa« so petične goste poskušali razveseliti tudi z neobičajno kompozicijo z naslovom »Bogovi vetra pozdravljajo vladarje življenje«. Štiri deklice pobarvane s srebrno barvo so nepremično stale ob robu bazena, od koder so pihale v plavajoče papirnate ladje.

Mediji so se razpisali o škandalu, ruska varuhinja otrokovih pravic pa je pojasnila, »da so bili otroci veseli, ker so praznik popestrili s svojim prispevkom.« Brez dvoma sta bila tudi Kolja in njegova prijateljica vesela, ker sta s svojo navzočnostjo »okrasila« predsedniško tribuno v Minsku.

Nemoralna je družba, ki dovoli, da otroci postanejo igrače za odrasle. Menda so tudi med slovensko »visoko družbo« otroci zelo modna dekoracija.