Pismo bralca: Tragikomedija
tor, 08.03.2016, 18:00
Pismo bralca: Tragikomedija
Prepričujejo nas, da rešujejo probleme v naše dobro, a se vse hitreje približujemo vrtincu njihovih zlih namenov.

Če ne bi bilo tako tragično za množice ljudi, bi lahko rekli, da gledamo komedijo, kjer so glavni igralci bruseljski veljaki skupaj z glavami držav članic EU. Hočejo nas prepričati, kako rešujejo probleme v naše dobro in blaginjo. V bistvu pa se z vedno večjo hitrostjo približujejo vrtincu njihovih zlih namenov in nesposobnosti.

Ti naši voditelji so strumno stopali po poti neoliberalizma in nas prepričevali, kako nam bo dobro, če bomo na volitvah podpirali njihove namene. Govorili so kako sta EU skupaj z ZDA dolžni širiti demokracijo tudi z vojnimi posegi. (Treba je tirane nadomestiti z demokracijo).

Naivna množica smo v to verjeli, dokler se nismo zavedali, da nam jemljejo s privatizacijo delavna sredstva in s tem delavna mesta. Ko je minilo obdobje uspešnega ropanja njihovih prijateljev (korporacije, banke in druge finančne inštitucije), je nastopila kriza in s tem varčevalni ukrepi. Ti so nas še bolj obubožali do meje raznih oblik upravičenih nasprotovanj in neupravičenih nestrpnosti. Na vrat na nos so »začeli« reševati posledice krize s QE (kvantitativno sproščanje = ECB napaja banke s sredstvi za odkup državnih obveznic). V tem kriznem obdobju pa so se dodatno v Evropi pojavili teroristični napadi, ki so jih izvajali pristaši ISIS in njihovih satelitov. Vojne in teror teh istih terorističnih organizacij na Bližnjem vzhodu je sprožil val beguncev v, bodimo si iskreni, obubožano Evropo.

In sedaj se naši evropski veljaki v strahu pred vse manj obvladljivo množico lotevajo reševati begunsko vprašanje s Turčijo? Vladajoči v Turčiji so neposredno sodelovali z ISIS (odkupovali so ISIS-ovo ukradeno surovo nafto, ščitili njihove pripadnike, omogočali pristašem ISIS neoviran prehod iz Evrope na območje IS in nazaj), izvajajo genocid nad Kurdi, ki se na terenu najbolj učinkovito borijo proti teroristični organizaciji. Kar je najbolj groteskno, je dejstvo, da se je Turčija postavila v močno pogajalsko pozicijo in postavlja pogoje EU zato, da bi omejevala prihode beguncev v Evropo in poskrbela za njihovo nadaljnjo »oskrbo«.

Pametno bi bilo QE namesto bankam porazdeliti med prebivalci EU. Vsebinsko se ne bi nič spremenilo, učinki pa ja. Kupna moč bi se povečala, s tem pa tudi proizvodnja (ne uvoz iz drugih krajev sveta) in posledično delavna mesta. Konflikti v EU družbi bi se zmanjšali do te mere, da bi bil prihod beguncev komaj zaznaven. Tem ljudem, bi bila dana tudi možnost, da zadihajo in se čez nekaj časa vrnejo v svoje kraje. Jasno, ob tem bi se morala tudi EU zavedati, da ne more skupaj z ZDA krojiti usodo posameznim narodom in državam zato, da bi si prisvojila njihovo bogastvo.Pismo bralca: Tragikomedija

Kdo nas "rešuje"? Na fotografiji po doseženem dogovoru v Bruslju: turški premier Ahmet Davutoglu (drugi z desne) in predsednik evropske komisije Donald Tusk (drugi na levi. Foto: Yves Herman/Reuters

Prijavi sovražni govor