Evrski bolnik na severu Balkana
čet, 19.07.2012, 21:00
Evrski bolnik na severu Balkana
Če bi naše cenjene politike sploh zanimalo mnenje gospodarstvenikov, bi od njih slišali marsikaj.
Na primer jezni poziv, da Slovenija nujno potrebuje pragmatično vlado, črno, rdečo ali vijoličasto, ki bi se zavedala zgodovinske odgovornosti. In da zdaj absolutno ni čas za politični prestiž, odpiranje ideloških tem ali zakulisna krošnjarjenja političnih vele- in maloposestnikov, ampak za hladne politične glave in konsenz o ukrepih, ki bi državo, gospodarstvo in državljane povlekli iz štiriletne krize.

V tem kontekstu je bila vezava zaupnice vlade na sprejetje zlatega fiskalnega pravila, ki jo je omenjal premier, nepotrebna, saj je pomenila pritisk, ne pa iskanje konsenza. To pa seveda ne pomeni, da zlatega fiskalnega pravila ne potrebujemo: nasprotno, če bi ga na pragmatičen način zapisali v ustavo, bi bil to premik na bolje. Tako kot bi bila korak v pravo smer tudi pokojninska reforma - ki je lani padla zaradi političnih kalkulacij - in druge reforme, tudi tiste, ki so obtičale v predalih za časa prve Janševe vlade.

Zato se postavlja resno vprašanje, ali je država sploh opravilno sposobna. Prejšnja vlada je razpadla po treh izgubljenih letih in pustila za seboj gospodarske ruševine, zdajšnja koalicija razpada »v živo«, primerne alternative pa še ni na obzorju. Sloveniji grozi gospodarski, bančni in socialni zlom, gospodje iz koalicije, ki so komaj začeli delati, pa solirajo in taktizirajo, kot da smo pol leta pred volitvami. Očitno smo res. Tuji finančni trgi so to opravilno nesposobnost Slovenije že prepoznali in nas uvrščajo med države PIGS (kratica za »Portugalsko, Italijo, Grčijo, Španijo/Spain«) - država se zato zdaj sploh ne more več zadolžiti po znosni obrestni meri. Vladna kriza z novimi volitvami pa bi le še učvrstila podobo Slovenije kot evrskega bolnika na severu Balkana.
Evrski bolnik na severu Balkana

Neznanec je prek e-uprave grozil predsedniku vlade. Foto: Eržen Jure

Prijavi sovražni govor