Evrski bolnik na severu Balkana
čet, 19.07.2012, 21:00
Evrski bolnik na severu Balkana
Če bi naše cenjene politike sploh zanimalo mnenje gospodarstvenikov, bi od njih slišali marsikaj.
Na primer jezni poziv, da Slovenija nujno potrebuje pragmatično vlado, črno, rdečo ali vijoličasto, ki bi se zavedala zgodovinske odgovornosti. In da zdaj absolutno ni čas za politični prestiž, odpiranje ideloških tem ali zakulisna krošnjarjenja političnih vele- in maloposestnikov, ampak za hladne politične glave in konsenz o ukrepih, ki bi državo, gospodarstvo in državljane povlekli iz štiriletne krize.

V tem kontekstu je bila vezava zaupnice vlade na sprejetje zlatega fiskalnega pravila, ki jo je omenjal premier, nepotrebna, saj je pomenila pritisk, ne pa iskanje konsenza. To pa seveda ne pomeni, da zlatega fiskalnega pravila ne potrebujemo: nasprotno, če bi ga na pragmatičen način zapisali v ustavo, bi bil to premik na bolje. Tako kot bi bila korak v pravo smer tudi pokojninska reforma - ki je lani padla zaradi političnih kalkulacij - in druge reforme, tudi tiste, ki so obtičale v predalih za časa prve Janševe vlade.

Zato se postavlja resno vprašanje, ali je država sploh opravilno sposobna. Prejšnja vlada je razpadla po treh izgubljenih letih in pustila za seboj gospodarske ruševine, zdajšnja koalicija razpada »v živo«, primerne alternative pa še ni na obzorju. Sloveniji grozi gospodarski, bančni in socialni zlom, gospodje iz koalicije, ki so komaj začeli delati, pa solirajo in taktizirajo, kot da smo pol leta pred volitvami. Očitno smo res. Tuji finančni trgi so to opravilno nesposobnost Slovenije že prepoznali in nas uvrščajo med države PIGS (kratica za »Portugalsko, Italijo, Grčijo, Španijo/Spain«) - država se zato zdaj sploh ne more več zadolžiti po znosni obrestni meri. Vladna kriza z novimi volitvami pa bi le še učvrstila podobo Slovenije kot evrskega bolnika na severu Balkana.
Evrski bolnik na severu Balkana

Neznanec je prek e-uprave grozil predsedniku vlade. Foto: Eržen Jure

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
1 komentar
Neznan

Golobrada glavca.
Gorensjki gospodarstveniki že vedo kaj so hoteli, kaj hočejo.
Smolo imajo, da jih je vlada pogruntala...

20. julij 2012, ob 08:30:30
1 komentar
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej