Poraz, nato še zmaga
čet, 22.12.2011, 21:29
Poraz, nato še zmaga
Janković sestavlja koalicijo, a to očitno počnejo tudi vse druge stranke.

Zoran Janković je v dveh dneh doživel obe skrajnosti v življenju politika. Najprej hud poraz v parlamentu ob imenovanju novega vodstva DZ, nato zmago s sklenitvijo kompromisa o intervencijskem podaljšanju zamrznitve pokojnin in plač v javnem sektorju.

Skupni imenovalec obeh dogodkov so zavezništva. Ker jih Janković ni pravočasno sklenil, ga je Virantova »nova« koalicija v parlamentu lahko tako učinkovito prehitela po desni. Zmago v pogajanjih – in danes končno v državnem zboru – pa mu bo, po drugi strani, omogočilo zavezništvo velike večine strank in sindikatov, vsaj v zadnjem trenutku. Janković se politike očitno uči kar iz napak. Na začetku drugega kroga pogajanj je, ker je podcenil moč zavezništev, oslabljen, manjše partnerice pa nesorazmerno močne in dražje.

Toda Janković je na volitvah zmagal in mandatarstva mu ni mogoče kar tako odvzeti. Ali bo postal predsednik vlade, bo odvisno tudi od uspeha alternativ, ki se pripravljajo v političnem zakulisju. Koalicija, ki je tako suvereno prevzela parlament na prvi seji, je očitno še previdna in v zametkih. Predvsem ni jasno, kdo bi jo vodil. Janša, ki je volitve izgubil?

Pravzaprav težko. Za zdaj živahni trojec Virant-Žerjav-Erjavec predvsem poskuša obdržati pobudo. Če zavezništvo obstane in če vanj privabi še Jankovićevega »najhujšega« prijatelja Pahorja in NSi, bi imela ta koalicija malih strank 34 glasov, torej več kot obe najmočnejši stranki. Formalno bi torej lahko celo predlagala mandatarja; »tehničnega« ali pa s konkretnejšo politično zaslombo.

Še vedno najverjetnejši mandatar bo moral zato pospešiti sklepanje zavezništev. Le s tem lahko prepreči utrjevanje koalicije, ki je po tihem že nastala. V kateri so vse stranke, razen – Jankovićeve Pozitivne Slovenije.Poraz, nato še zmaga

Brez zaveznikov? Foto: Matej Družnik/Delo

Povezane novice

Türk je poslance pozval k strpnemu dialogu
21. december ob 10:30
Predsednik republike Danilo Türk je je nagovoril zbrane poslance na prvi seji DZ šestega mandatnega obdobja.
Prijavi sovražni govor