Praznik bolečine

Več sto tisoč vernikov se odpravi na osemurno pot od središča Kuala Lumpurja do jam Batuja. Množična procesija je pravo pisano, mazohistično gledališče.
Objavljeno
26. januar 2016 12.55
MALAYSIA-RELIGION/
D. M.
D. M.

Najbolj znan hinduistični praznik se vsako leto začne s polno luno ob koncu januarja. Enega najbolj nenavadnih verskih obredov na svetu praznujejo v malezijski prestolnici Kuala Lumpur. Na hindujskem prazniku thaipusam, ki bi ga z drugimi besedami lahko poimenovali tudi festival prebadanja, si jih mnogo s telesnimi mukami ne prizanaša.

Verniki se svojemu božanstvu Murugu zahvaljujejo za uslišane želje z bizarnim prebadanjem telesa, najpogosteje s kaveljčki, na katere natikajo darove, kot je sadje, posodice z mlekom, perje, tisti najbolj izkušeni in verujoči pa s kavlji in sulicami, zabodenimi v telo, na sebi nosijo male oltarje, okrašene s pisanimi trakovi, bleščicami in rožami. Številni verniki si s špilo ali sulicami prebadajo ličnice in jezik. Karavana verujočih se ob pesmi in donenju bobnov zvija v transu, ob tla mečejo kokose, ki simbolizirajo odrekanje lastnemu egu. Ko prispejo na cilj, pa morajo do templja premagati še 272 stopnic.

Tradicija izvira še iz časov, ko so templje gradili visoko v gorah, dostop do njih pa je bil omogočen le tistim, ki so lahko pot premagali s težkimi posodami, polnimi mleka in medu. Te so kot dokaz ljubezni do božanstev nosili na hrbtu. V današnjih časih pa se najbolj verujoči en mesec pred dogodkom odpovejo vsem zemeljskim užitkom. V želji po zmagi uma nad telesom se odpovejo spolnosti, ves mesec pa jedo le sadje in pijejo mleko.

Osemurno pot prehodijo le najbolj vzdržljivi, tistim, ki podležejo poškodbam − najpogostejše so raztrganine in omedlevica, pa na pomoč priskočijo številni reševalci.