Praznik bolečine

Več sto tisoč vernikov se odpravi na osemurno pot od središča Kuala Lumpurja do jam Batuja. Množična procesija je pravo pisano, mazohistično gledališče.

D. M.
tor, 26.01.2016, 16:00

Najbolj znan hinduistični praznik se vsako leto začne s polno luno ob koncu januarja. Enega najbolj nenavadnih verskih obredov na svetu praznujejo v malezijski prestolnici Kuala Lumpur. Na hindujskem prazniku thaipusam, ki bi ga z drugimi besedami lahko poimenovali tudi festival prebadanja, si jih mnogo s telesnimi mukami ne prizanaša.

Verniki se svojemu božanstvu Murugu zahvaljujejo za uslišane želje z bizarnim prebadanjem telesa, najpogosteje s kaveljčki, na katere natikajo darove, kot je sadje, posodice z mlekom, perje, tisti najbolj izkušeni in verujoči pa s kavlji in sulicami, zabodenimi v telo, na sebi nosijo male oltarje, okrašene s pisanimi trakovi, bleščicami in rožami. Številni verniki si s špilo ali sulicami prebadajo ličnice in jezik. Karavana verujočih se ob pesmi in donenju bobnov zvija v transu, ob tla mečejo kokose, ki simbolizirajo odrekanje lastnemu egu. Ko prispejo na cilj, pa morajo do templja premagati še 272 stopnic.

Tradicija izvira še iz časov, ko so templje gradili visoko v gorah, dostop do njih pa je bil omogočen le tistim, ki so lahko pot premagali s težkimi posodami, polnimi mleka in medu. Te so kot dokaz ljubezni do božanstev nosili na hrbtu. V današnjih časih pa se najbolj verujoči en mesec pred dogodkom odpovejo vsem zemeljskim užitkom. V želji po zmagi uma nad telesom se odpovejo spolnosti, ves mesec pa jedo le sadje in pijejo mleko.

Osemurno pot prehodijo le najbolj vzdržljivi, tistim, ki podležejo poškodbam − najpogostejše so raztrganine in omedlevica, pa na pomoč priskočijo številni reševalci.

Povezane novice

Zimske radosti
16. januar ob 12:00
Fotografije leta 2015
29. december ob 13:45
Zbujena sila
16. december ob 18:00
Makaki v toplicah
3. december ob 14:50
Prijavi sovražni govor