Oktoberfest 2016

V Münchenu je prejšnjo soboto opoldne župan Dieter Reiter odprl 183. pivski festival in uradno odprl tudi prvi sodček piva.

Objavljeno
21. september 2016 15.56
Germany Oktoberfest
D. M.
D. M.

Prvič v zgodovini je zaradi terorističnih napadov v Parizu, Bruslju in Nici celotno prizorišče ograjeno z varnostno ograjo, s čemer so mestne oblasti želele preprečiti nenadzorovane vstope obiskovalcev. Ograja je namenjena prvenstveno zaščiti obiskovalcev, saj želijo na ta način preprečiti, da je na enem mestu preveč ljudi, hkrati pa policija lažje izvaja preglede obiskovalcev. Na festivalu za red in mir skrbi 450 varnostnikov. Varnostne službe so zaradi strahu pred terorističnimi napadi povečale tudi število policistov in dodatnih varnostnikov na 600, ki so v stalni pripravljenosti. Vsa prizorišča Oktoberfesta so pod nadzorom varnostnih kamer.

Na prizorišču Theresienwiese so postavili kar štirinajst šotorov, od tega lahko samo v šestih šotorih postrežejo kar 12.000 obiskovalcev, v "manjših" šotorih pa sprejmejo od 8.500 do 10.000 ljubiteljev piva. Če pride do prezasedenosti, vsa prizorišča pod šotorskim platnom preprosto zaprejo. Kako močna je tradicija tega festivala pove dejstvo, da ima v določenih šotorih kar nekaj bavarskih družin že nekaj generacij "rezervirane" točno določene mize.

Lanski Oktoberfest je obiskalo 5,9 milijona obiskovalcev, kar je 400.000 manj kot leta 2014. Letos do 3. oktobra, ko bo konec prireditve, pričakujejo šest milijonov ljudi. Obiskovalci so lani popili tudi manj piva - 7,3 milijona litrov v primerjavi s 7,7 milijona litrov leta 2014.

Za liter piva je treba odšteti med 8 in 9 evrov, za vodo 6 evrov, za brezalkoholne pijače pa 6 do 7 evrov. Letos je na Oktoberfestu zastopanih šest pivovarn- Spaten, Augustiner, Paulaner, Hacker-Pschorr, Hofbräu in Löwenbräu.